• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

22.01.2023

13:27

"KAŽITE NEMCIMA ISTINU!" Štrahe se OBRUŠIO na vlasti u BERLINU, sankcije RUSIJI guraju EVROPU u AMBIS, ako se ovako nastavi...

Reuters

Vesti

"KAŽITE NEMCIMA ISTINU!" Štrahe se OBRUŠIO na vlasti u BERLINU, sankcije RUSIJI guraju EVROPU u AMBIS, ako se ovako nastavi...

Podeli vest

Bivši vicekancelar Austrije Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je za RIA novosti da se vlasti u Nemačkoj se plaše da kažu narodu istinu o problemima sa gasom

Nemačke vlasti se plaše da sopstvenom stanovništvu kažu istinu o pravim razlozima poskupljenja gasa i struje i o eventualnoj nestašici energenata, jer će u ovom slučaju morati da priznaju da su sami krivi za to, rekao je bivši austrijski vicekancelar Štrahe za RIA Novosti.

Ranije je šef nemačkog ministarstva privrede Robert Habek, govoreći na jednom događaju u saveznoj državi Šlezvig- Holštajn, rekao da je „polovina gasa koji je Nemačka sama sebi obezbedila izgubljena” jer je Ruska Federacija isključila gasni ventil, "što znači da isporuke neće biti nastavljene u dogledno vreme”.

On je dodao da će Nemačka moći da pokrije, zahvaljujući radu tri plutajuća LNG terminala u Vilhelmshavenu, Lubminu i Brunsbitelu, oko četvrtine ranije obustavljenih isporuka iz Rusije. 

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je Rusija spremna da snabdeva Zapad i naftom i gasom, ali oni da oni to odbijaju.

"Rusija je želela i bila spremna da nastavi da isporučuje gas EU i Nemačkoj. Međutim, Ukrajina i Poljska su sprečile dalje isporuke gasovoda, Severni tok 1 je uništen, a Rusi nisu primljeni u istragu. Severni Tok je „dekomisioniran odlukom Nemačke“, prokomentarisao je Štrahe izjavu nemačkog ministra.

Prema rečima bivšeg vicekancelara Austrije, „ Habek i ostali se plaše da kažu istinu svom narodu o nedostataku energije, naduvanim i nedostupnim računima za gas i struju, kao i da može doći do industrijskih poremećaja i nestanka struje, zato što bi onda one nemačke vlasti morale da priznaju da su same odgovorne za ovaj negativan razvoj događaja“, rekao je Štrahe.

Hajnc Kristijan Štrahe, bivši lider krajnje desne Slobodarske stranke i vicekancelar u koalicionoj vladi pod konzervativnim kancelarom Sebastijanom Kurcom između 2017. i 2019. godine, prethodno je osuđen na uslovnu zatvorsku kaznu od 15 meseci zbog primanja mita u ukupnom iznosu od 12.000 evra.

Suđenje pred Krivičnim sudom u Beču je ponovljeno nakon što je Viši zemaljski sud utvrdio da prethodno suđenje 2021. godine nije u dovoljnoj meri uzelo u obzir potencijalno oslobađajuće tekstualne poruke, te da su razlozi za presudu kontradiktorni i neshvatljivi, prenose mediji. 

Sud ga je ranije ovog meseca oslobodio optužbi za korupciju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Penzionerj

pre 1 godinu

Osudili čoveka za situ a šta se čeka u Srbiji sa zakonom o poreklu imovine?

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija