• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs

05.02.2023

19:10

PUTIN ĆE NA OVO ŽESTOKO UZVRATITI, NEMAČKA JE SADA PREŠLA IGRICU! Berlin šalje Kijevu 88 tenkova, to nije slučajno, ima veze sa Hitlerom i nacistima!

Reuters/AP

Vesti

PUTIN ĆE NA OVO ŽESTOKO UZVRATITI, NEMAČKA JE SADA PREŠLA IGRICU! Berlin šalje Kijevu 88 tenkova, to nije slučajno, ima veze sa Hitlerom i nacistima!

Podeli vest

Nemačka vlada odobrila je isporuku svojih starih tenkova Leopard 1 od strane privatnog proizvođača oružja Kijevu, rekao je portparol vlade u petak. Međutim, nije navedeno iz kog razloga će tenkova biti baš 88, jer opšte je poznato da taj broj označava dva slova H iza kojih se krije pozdrav „hajl Hitler".

- Mogu da potvrdim da je izdata izvozna dozvola - za tenkove Leopard 1, rekao je portparol vlade Štefen Hebestrajt na brifingu za novinare, ne potvrđujući konkretne brojeve.

Ranije u petak, Zidojče cajtung  je izvestio  da je Berlin odobrio planove nemačkog proizvođača oružja Rajnmetala da proda 88 starijih leoparda Kijevu, kada budu popravljeni, po ukupnoj ceni od više od 100 miliona evra.

Ovaj potez dalje signalizira preokret berlinske politike u pogledu tenkova za Ukrajinu, devet dana nakon što  je kancelarija objavila da će poslati jednu kompaniju tenkova Leopard 2 u Kijev kao deo evropske koalicije.

Ipak, ovo rizikuje stvaranje uskih grla u snabdevanju, jer se Leopard 1 više ne proizvode, a njihove školjke imaju drugačiji kalibar od novijih Leopard 2, objašnjavaju novine.

Nemačka vlada takođe razmatra otkup 15 tenkova Gepard koje je prodala Kataru - ali bi se tu mogla suočiti i sa nekim problemima, pošto se municija za njih proizvodi u Švajcarskoj, koja je do sada  odbijala da odobri ponovni izvoz u Ukrajinu na osnovu to bi narušilo njenu neutralnost. Međutim, neki švajcarski poslanici traže da zemlja preispita svoj stav.

Posle nedelja intenzivnog pritiska svojih partnera, Nemačka je  prošle nedelje objavila da će odobriti isporuku oko 80 tenkova Leopard 2 Ukrajini, uključujući oko 14 sopstvenih tenkova, kao deo koalicije evropskih zemalja. Pošto su tenkovi nemačke proizvodnje, drugim zemljama ili privatnim kompanijama koje su spremne da ih pošalju u Ukrajinu bilo je potrebno odobrenje nemačke vlade.

Kijev je mesecima pritiskao svoje saveznike da pošalju tenkove, rekavši da su mu potrebne  stotine  da bi se suočio sa potencijalnom ruskom kontraofanzivom na proleće.

Velika Britanija je takođe obećala da će Kijevu poslati neke od svojih  tenkova Challenger 2, dok su SAD rekle da će poslati  31 tenk M1 Abrams .

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Šumadija

pre 1 godinu

Aj da vidimo gde će sad Rujke prodati naftu? U Aziji neće jer tamo Azijatici od Rujka traže da im prodaju ali po 3x jeftiniju nego u EU gde je do sada prodala. Ostaće Putin sam sa naftom. Uraaaaaaa iz Moskve!

Žigolo

pre 1 godinu

Amerika, Engleska i Nemačka su odlučile da se definitivno ratosiljaju svojeg starog gvožđa koje neće biti poklonjeno Ukrajini nego prodato za debele pare. Ruska artiljerija dobija gomilu bezopasnih meta za vežbe gađanja ... ha ha ha

MrKamenjarac

pre 1 godinu

......NEMACKA JE ,BILA I BIT CE FASISTICKA DRZAVA.

MrKamenjarac

pre 1 godinu

......NEMACKA JE ,BILA I BIT CE FASISTICKA DRZAVA.

MrKamenjarac

pre 1 godinu

......NEMACKA JE ,BILA I BIT CE FASISTICKA DRZAVA.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija