• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

14.02.2023

10:00

SKUPA BAJDENOVA IGRAČKA! Skandal TRESE Ameriku, BAČENE OGROMNE PARE na OBARANJE NLO, građani POBESNELI kad su čuli KOLIKO KOŠTA RAKETA!

Reuters/AP

Vesti

SKUPA BAJDENOVA IGRAČKA! Skandal TRESE Ameriku, BAČENE OGROMNE PARE na OBARANJE NLO, građani POBESNELI kad su čuli KOLIKO KOŠTA RAKETA!

Podeli vest

Neidentifikovani objekat koji je američka vojska oborila u nedelju iznad jezera Huron uništen je raketama čija je cena viša od 450.000 dolara

Pentagon je u saopštenju u nedelju naveo da je predsednik Džo Bajden, po nalogu ministra odbrane Lojda Ostina i drugih vojnih lidera, naredio vojsci da ispali raketu AIM-9x Sajdvinder kako bi oborio neidentifikovani leteći objekat u vazdušnom prostoru SAD iznad Mičigena.

AIM-9x Sajdvinder, koji je prvo razvila američka mornarica, a kasnije ga je koristila avijacija SAD, vazduhoplovne snage opisuju kao supersoničnu raketu vazduh-vazduh sa visokoeksplozivnom bojevom glavom i infracrvenim navođenjem.

Glavne komponente projektila su infracrvena jedinica za navođenje, aktivni optički detektor cilja, visokoeksplozivna bojeva glava i raketni motor. Infracrvene jedinice koštaju manje od drugih tipova sistema za navođenje i mogu se koristiti danju ili noću.

Na osnovu budžeta za odbranu za fiskalnu godinu 2021, AIM-9x Sajdvinder koštaju oko 430.818 dolara za upotrebu u mornarici i oko 472.000 dolara za upotrebu u vazduhoplovstvu.

Međutim, američka javnost se pita - da li je bilo neophodno upotrebiti takvu silu da bi se oborio leteći objekat?

Vojni analitičar Rajan Menon, rekao je za Njuzvik da je F-22 Raptor korišćen u prethodnim incidentima koji su uključivali kineske špijunske balone zbog njihove sposobnosti da pogađaju ciljeve na većim visinama od F-16.

Foto: Reuters

I porded toga što rakete Sajdvinder obično koštaju više od 400.000 dolara, on je rekao da je taj trošak zanemarljiv u širem kontekstu, zbog  odbrambenih stavki koje su već plaćene u prethodnim budžetima.

- Pitanje nije da li postoji najjeftiniji način da se obori, već koji je najbolji način, jer morate da saznate šta je to izbeglo detekciju sistemima NORAD-a. Ako SAD imaju sisteme za ovakve situacije, zajedno sa naoružanjem koje pruža najbolji način da se obaraju takvi objekti, bilo bi "budalasto" ne koristiti ih - kaže Menon.

Džordan Koen, politički analitičar Instituta Kejto, rekao je za Njuzvik da ne misli da bi bilo koja jeftinija opcija ponudila isti nivo efektivnosti.

- Cinik u meni zaista misli da bi ukupni troškovi ove misije — garantovani gubitak od 470.000 dolara plus potencijalni gubici više raketa, plus potencijalni gubitak oborenog F-22 —  koštali mnogo miliona dolara, a sama ta mogućnost može signalizovati odlučnost SAD prema Kini, barem u mislima kreatora američke politike - rekao je Koen.

Objekat koji je oboren u nedelju oborenu nedelju nije predstavljao nikakvu pretnju za civile i nije bilo povređenih. Prvobitno ga je otkrila komanda severnoameričke vazdušno-kosmičke odbrane (NORAD), koja je održavala vizuelno i radarsko praćenje, u nedelju ujutro.

- Njegova putanja i visina izazvali su zabrinutost, uključujući da bi mogao biti opasan za civilno vazduhoplovstvo. Lokacija odabrana za ovo obaranje pružila nam je priliku da izbegnemo udar na ljude na zemlji - navodi se u saopštenju Pentagona.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija