• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik/Informer

07.03.2023

19:58

(MAPA/VIDEO) DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! ANALIZIRALI VIŠE OD 30.000 EVROPSKIH POTRESA, SLEDEĆI ZEMLJOTRES BIĆE BRUTALAN! Trešće mnogo, tu je 1.100 aktivnih rascepa!

Vesti

(MAPA/VIDEO) DA LI JE SRBIJA U OPASNOSTI?! ANALIZIRALI VIŠE OD 30.000 EVROPSKIH POTRESA, SLEDEĆI ZEMLJOTRES BIĆE BRUTALAN! Trešće mnogo, tu je 1.100 aktivnih rascepa!

Podeli vest

Istraživači na projektu koji finansira EU izradili su 2014. godine kartu koja je pokazala kojim delovima Evrope najviše prete jaki zemljotresi, a nedavni potres u Turskoj pokazao je da su stručnjaci 2014. dobro detektovali najugroženija područja.

Karta, objavljena na portalu Evropske komisije, pokazuje da su Italija, Hrvatska (Dalmacija), BiH (Hercegovina), Grčka, Bugarska, Rumunija i Turska među najugroženijim regionima kontinenta.

Među ugroženim regionima je, kako se vidi na karti koju je objavila Evropska komisija, i deo Jadrana, Dalmacija i Hercegovina u BiH.

Naime, tu je rizik od potresa umeren do visok. Povećan rizik počinje u Šibensko - kninskoj županiji, povećava se u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj. Ugroženo je i područje Zagreba.

 

 

- Evropa ima dugu istoriju razornih potresa - naglasio je profesor Domeniko Giardini, koordinator projekta.

Istraživači koji su radili na projektu kombinovali su podatke iz više od 30 000 evropskih potresa s magnitudom većom ili jednakom 3,5 Rihterove skale od 1000. godine i uzeli u obzir njihove štetne učinke. Za prikupljanje podataka koristili su podatke s AHEAD interaktivne karte potresa u Evropi. Zatim su te podatke uporedili s više od 1100 aktivnih raseda u Evropi, čija je ukupna dužina 4 000 kilometara prenosi portal Slobodna Dalmacija.

Evropska karta seizmičkog rizika prikazuje kretanje tla za koje se očekuje da će biti dosegnuto ili premašeno s verovatnoćom od 10% u narednih 50 godina.

Plave boje označavaju područja relativno niske opasnosti, žute do narandžaste boje označavaju područja umerene opasnosti, a crvene boje označavaju područja visoke opasnosti.

Područja ljubičaste zone su zone gde su potresi verovatniji i gde mogu da izazovu najveću štetu.

Karta takođe pokazuje žarišta potresa u blizini Brisela u Belgiji, Lisabona u Portugaliji, u blizini Budimpešte u Mađarskoj i duž planinskog lanca Pireneja.

Zone u blizini Brisela, Budimpešte i Lisabona označene su kao žarišta zbog brojnih potresa koji su se dogodili u prošlosti, dok je žarište u zapadnim Pirinejima zbog geološkog sastava područja, navedeno je u projektu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!
Hronika

Ubica Aleksandra Šarca imao masku, crni kačet i crvenu jaknu! Svedoci opisali egzekutora člana "škaljarskog klana"!

Suđenje kriminalnoj grupi koju su, prema navodima optužnice Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, formirali odbegli vođa "kavačkog klana" Radoje Zvicer i Nikola Vušović, zvani Džoni sa Vračara, a kojom je obuhvaćeno još 43 optuženih, nastavljeno je danas u Specijalnom sudu u Beogradu izvođenjem pisanih dokaza koji su prikupljeni protiv optuženih članova posle izvršenja krivičnih dela.

09.05.2024

17:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija