• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

02.03.2023

16:50

ZAPAD OD SLEPILA NE VIDI RIZIKE, RUSIJA NE SME DA IZGUBI RATI INAČE SMO UGASILI! Orban: Ne mogu da zamislim šta bi se desilo...

AP PHOTO

Vesti

ZAPAD OD SLEPILA NE VIDI RIZIKE, RUSIJA NE SME DA IZGUBI RATI INAČE SMO UGASILI! Orban: Ne mogu da zamislim šta bi se desilo...

Podeli vest

Odluke donete u Briselu u vezi sa Ukrajinom češće odražavaju američke, nego evropske stavove, poručio je mađarski premijer.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da ne želi ni da zamišlja šta bi bilo da Rusija izgubi rat u Ukrajini. 

On je za švajcarski list "Veltvohe" rekao da je Rusija nuklearna sila i da bi bio geopolitički šok da se to desi, prenosi mađarski "Dejli njuz".

- To bi bio globalni, potencijalno katastrofalan zemljotres, mnogo gori od raspada bivše Jugoslavije. Činjenica da Zapad olako shvata taj scenario pokazuje zastrašujuće slepilo prema rizicima koji su svojstveni našoj politici - rekao je on.

Orban je istakao da je Mađarska "uvučena u rat", ali da je njeno rukovodstvo dovoljno snažno da drži zemlju podalje od sukoba.

Foto: Fotoilustracija

Vladimir Putin

- Mađarska je teško pogođena sankcijama koje je Rusiji uvela Evropska unija. Sankcije su podigle cenu nafte i gasa, a troškovi zadovoljavanja rastućih energetskih potreba mađarske industrije porasli su sa 7 milijardi evra u 2021. na 17 milijardi u 2022. godini. Pod stalnim smo pritiskom. Svim mogućim sredstvima žele da nas uvuku u rat. Do sada smo uspevali da se odupremo. Odluke donete u Briselu u vezi sa Ukrajinom češće odražavaju američke nego evropske stavove - rekao je Orban.

Orban se prisetio poslednjeg razgovora koji je vodio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, dve nedelje pre početka sukoba u Ukrajini, kada mu je ruski lider rekao da nema problem sa članstvom Mađarske u NATO, već sa članstvom Ukrajine i Gruzije.

- Putin mi je rekao da je njegov problem sa američkim raketnim bazama u Poljskoj i Rumuniji i mogućim širenjem NATO-a u Ukrajini i Gruziji kako bi se tamo postavilo oružje. Amerikanci su se takođe povukli iz važnih sporazuma o razoružanju - rekao je Orban i dodao da "razume šta je Putin rekao, ali da ne prihvata ono što je uradio".

Prema njegovim rečima, evropske političke norme ne funkcionišu u Rusiji i Evropa je morala da pronađe način da živi zajedno sa "velikom, opasnom silom u našem susedstvu".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija