• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/ria/sputnjik

01.04.2023

13:29

SUKOBI NA ULAZU U KIJEVSKU LAVRU! (VIDEO)

Reuters

Vesti

SUKOBI NA ULAZU U KIJEVSKU LAVRU! (VIDEO)

Podeli vest

Na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru, koja priznaje jurisdikciju Moskovske patrijaršije, danas je došlo do sukoba kada je pristalica nekanonske Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) nasrnuo na monaha, prenela je ruska agencija RIA Novosti pozivajući se na ukrajinski portal Vesti.

Kako navodi, kod zidina Kijevsko-pečerske lavre okupile su se pristalice i Ukrajinske pravoslavne crkve i PCU, kada je pristalica PCU nasrnuo na monaha, ali je sukob ubrzo zaustavljen.

"Kod zidina lavre okuplja se sve više ljudi, kako pristalica UPC, tako i 'Pravoslavne crkve Ukrajine'. U jednom momentu je došlo do koškanja. Pristalica 'Pravoslavne crkve Ukrajine' je napao monaha UPC, ali je tuča prekinuta“, navodi se u izveštaju lista i dodaje da je situacija trenutno stabilna.

Prethodno je starešina Kijevsko-pečerske lavre mitropolit Pavel izjavio da mu je uručeno obaveštenje o pokretanju postupka zbog sumnje da je odgovoran za raspirivanje međuverske mržnje i saradnju s Rusijom.

- Danas u 7.30 su mi uručili dokument u kojem je navedeno za šta me sumnjiče… sada će biti izvršen pretres - rekao je on.

 

 

Pored dve tačke za koje ga sumnjiče navedeno je i da je proklinjao ukrajinskog predsednika. Mitropolit je objasnio da se radi o citatu iz jevanđelja. On je dodao da je sve ovo što se događa progon.

SBU je potvrdila da mitropolita sumnjiče po te dve tačke. Takođe su naveli da je on više puta vređao religiozna osećanja Ukrajinaca drugih veroispovesti, nastojeći da se prema njima razvije neprijateljski odnos i opravdavao je "agresiju Rusije".

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija