• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda/Stanje stvari

05.04.2023

21:30

ERDOGAN OTKRIO, SAD I ENGLESKA RAZRADILE DESETAK PROVOKACIJA DA IZAZOVU RAT TURSKE I RUSIJE! Ako je ovo tačno, sam Bog neka nam je upomoći!

Vesti

ERDOGAN OTKRIO, SAD I ENGLESKA RAZRADILE DESETAK PROVOKACIJA DA IZAZOVU RAT TURSKE I RUSIJE! Ako je ovo tačno, sam Bog neka nam je upomoći!

Podeli vest

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je u intervjuu za TV Ahaber da su Amerikanci i Englezi pokušavali uvući Tursku u rat s Rusijom.

Prema rečima turskog vođe, to je izbegnuto samo zahvaljujući naporima vlasti.

Erdogan je izjavio da "dok je on na vlasti neće biti nikakvog rata s Rusijom, i da će Turska raditi sve što je do nje da bi se rat Rusije i Ukrajine okončao".

Turski vođa je napomenuo da je bilo pripremljeno desetak varijanti provokacija, koje je, po zamisli Anglosaksonaca, trebalo da izazovu sukob između Turske i Rusije (uključujući ubistva, terorističke napade, otmice turista, sabotaže transporta žitarica, čak i eksploziju u "ruskoj" nuklearnoj elektrani).

Erdogan je objasnio da bi rat s Rusijom oslabio Tursku, primorao je da kupuje oružje od zapadnih zemalja i NATO, i napravio haos na obali Crnog mora. On je napomenuo da, ako bi bilo moguće fizički ukloniti Erdogana, bilo bi moguće i zatvoriti Bosfor i Dardanele i načičkati pograničnu oblast Rusije novim bazama, prenosi portal Pravda.

Jedan broj analitičara primetio je da takve Erdoganove izjave mogu biti uslovljene predizbornom kampanjom. Napominju da nijedan političar ne bi propustio priliku da "uplaši birače" Ukrajinom, jer ako ne bude izabran Erdogan, „doći će neki Zelenski i svi će izginuti".

Amerikanci su zaista mogli uvući Erdogana u ovaj ratni sukob, smatraju politički analitičari. To bi značilo potpuno drugačiju geopolitičku igru na jugu Rusije, otvarajući neviđene mogućnosti.

Zapad ima mnogo načina da sukobi interese Turske i Rusije. Na primer, vojna provokacija u Karabahu - ubistvo turskih mirovnjaka od strane navodno ruskih vojnika, ili obrnuto.

Anglosaksonske provokacije mogu se odnositi i na dogovor povodom žita. Moglo je, primera radi, doći do napada na konvoj žita iz Rusije, a onda po šemi: novinari, gluma, vriska, sukob.

Foto: Reuters/Ap/Fotomontaža

NATO je u velikom problemu zbog saradnje Rusija i Turske

Potpuno brutalna, ali tehnički jednostavna varijanta bila bi ubistvo nekog od službenika ruskog diplomatskog predstavništva u Ankari, kao što je svojevremeno ubijen ruski ambasador u Turskoj Andrej Karlov.

Vrlo je verovatna provokacija brutalnim terorističkim napadom na turiste iz Rusije u nekom od odmarališta u Turskoj ili ubistva vlasnika nekretnina koji žive u Turskoj.

Zapad ima na stotine takvih varijanti u svom arsenalu. Imajući u vidu eksplozije na Krimskom mostu ili Severnom toku, Anglosaksoncima to uopšte nije problem. A koliko će ljudi pritom poginuti - uopšte nije bitno.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija