• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.04.2023

07:00

MAKRON ISPAO SMEŠAN PRED SIJEM! Zapadna štampa bruju o poseti francuskog predsednika Kini

Tanjug/AP

Vesti

MAKRON ISPAO SMEŠAN PRED SIJEM! Zapadna štampa bruju o poseti francuskog predsednika Kini

Podeli vest

Francuski predsednik je pokušao i da moli i da preti kako bi pritisnuo kineskog lidera da se odrekne Moskve, ali bez rezultata. Loše ga je savetovao onaj ko mu je rekao da treba da ode na taj put, a neki kažu da je u pitanju bila čista budalaština, pišu 'Politiko' i 'Dejli mejl'

Francuski predsednik Emanuel Makron ispao je smešan pred kineskim kolegom Sijem Đinpingom tokom posete Pekingu, zaključak je zapadne štampe. Mediji navode da Si uopšte nije bio "dirnut" Makronovim zahtevom da se distancira od Rusije, te da putovanje šefa Jelisejske palate u Kinu nije dalo nikakve efekte. Britanski komentatori, nazivajući ga "malim Napoleonom", Makronovu posetu su okarakterisali kao "budalaštinu".

Prekršio protokol

Prema pisanju portala "Politiko", francuski predsednik je pokušao "i da moli i da preti" kako bi pritisnuo Peking da se odrekne Moskve, ali bez rezultata.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Emanuel Makron
Nervirao Sija

Si je izgledao nestrpljivo i iznervirano dok je Makron govorio i nekoliko puta je duboko uzdahnuo na pomen Ukrajine
'Politiko'

- Makron je prekršio protokol, govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije skoro dva puta duže od Sija, skrećući temu stalno na zahtev da Kina osudi rat koji je Rusija započela protiv Ukrajine. Si je izgledao nestrpljivo i iznervirano, dok je Makron govorio, i nekoliko puta je duboko uzdahnuo na pomen Ukrajine - piše "Politiko".

Portal podseća da je Makron rekao Siju da zna da može da računa na njega da urazumi Rusiju kako bi svi seli za pregovarački sto, a da je ranije novinarima kazao da će svi koji pomažu agresoru biti saučesnici u kršenju međunarodnog prava. Si mu je, međutim, dao odgovor koji ovaj nije želeo da čuje.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Emanuel Makron

- Si je na to rekao da je Kina spremna da zajedno sa Francuskom apeluje na međunarodnu zajednicu da ostane racionalna i smirena, a zatim mu je ponovio poziciju Pekinga u vezi sa konfliktom u Ukrajini. Rekao mu je da mirovni pregovori treba da budu nastavljeni što je pre moguće, uzimajući u obzir opravdane bezbednosne zabrinutosti svih strana u skladu sa Poveljom UN, zatim da treba naći političko rešenje i napraviti izbalansiranu, efikasnu i održivu evropsku bezbednosnu arhitekturu - preneo je "Politiko" Sijeve reči.

S druge strane, kolumnista britanskog "Dejli mejla" Džonatan Miler nazvao je Makrona "francuskim malim Napoleonom", navodeći da je njegov put u Peking bio sramotan.

- Dok je putovao svojim skupim predsedničkim avionom u Peking, na zemlji u Vašingtonu i drugim zapadnim glavnim gradovima gomilale su se sumnje u Makronov plan da odvoji Peking od Moskve. Loše ga je savetovao onaj ko mu je rekao da treba da ode na taj put, a neki kažu da je u pitanju bila čista budalaština - istakao je Miler.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping i Emanuel Makron

Ursulu potpuno skrajnuli

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, koju je Makron sa sobom poveo u Kinu kako bi pokazao "evropsko jedinstvo", bila je potpuno skrajnuta. Ona se sastala sa Sijem u četvrtak, ali nije bila uključena u veliki broj bilateralnih razgovora. Povrh svega, ona se sama pojavila na konferenciji za novinare nakon sastanaka u Kini, za razliku od Makrona, koji je pred medije izašao zajedno sa Sijem.

Umislio da vodi Evropu

On je dodao da se Si nije "pomerio ni za inč" dok je Jelisejska palata euforično objavila da su razgovori bili "iskreni i konstruktivni".

- Kad ga je Makron molio da urazumi Putina, Si je jednostavno ponovio svoju mantru da sve strane imaju racionalne bezbednosne zabrinutosti i pozvao na mirovne pregovore. Makron je tu samo poslužio da Siju da legitimitet - naveo je kolumnista "Dejli mejla".

Prema njegovim rečima, Makron je umislio da je vođa Evrope nakon odlaska sa vlasti nemačke kancelarke Angele Merkel.

- Otuda njegova odluka da pozove i šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da sa njim krene u Kinu. Međutim, bilo je jasno svima da je ona bila običan dvorjanin i da nije bilo govora o tome da se ubaci u bilateralne razgovore između Makrona i Sija - ocenio je Miler.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 1 godinu

ova poseta je tolio bila providna i ko jos nesto slusa Makrona docekan .....i ispracen uctivo

KRSTIC Nikola

pre 1 godinu

Macron nije mogao drugacije, nije smeo odbiti naredjenje SAD, Engleske i Nemacke.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina
Politika

Beograd podržava Lajčakov proces za formiranje ZSO! Petković je preneo jasnu poruku, ovo se čeka 11 godina

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, zajedno sa ambasadorom Markom Đurićem, razgovarao je danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu i predstavnikom Delegacije Evropske unije o neophodnosti formiranja ZSO, poslednjoj rundi dijaloga Beograda i Prištine, koji je nedavno održan u Briselu, kao i o političko-bezbednosnoj situaciji na KiM.

02.05.2024

14:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!
Ostali sportovi

Sara Ćirković: Sledeći cilj je medalja na OI!

Naša bokserka Sara Ćirković koja je na Evropskom prvenstvu u Beogradu stigla do zlatnog odličja u kategoriji do 54 kilograma izjavila je na prijemu u zgradi Predsedništva da će maksimalno raditi kako bi osvojila medalju na Olimpijskim igrama u Parizu.

02.05.2024

11:31

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija