• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.03.2024

18:55

"Operacija Si Đinping"! Tramp raskrinkan, agenti CIA dobili specijalni zadatak: Predsednik Kine bio glavna meta

EPA

Vesti

"Operacija Si Đinping"! Tramp raskrinkan, agenti CIA dobili specijalni zadatak: Predsednik Kine bio glavna meta

Podeli vest

Američki špijuni su dobili zadatak da na društvenim mrežama kreiraju javno mnjenje protiv kineskih vlasti, objavio je Rojters

Posle dve godine u Beloj kući, tadašnji predsednik Amerike Donald Tramp ovlastio je Centralnu obaveštajnu agenciju (CIA) da izvodi tajne akcije protiv Kine, objavio je Rojters pozivajući se na američke zvaničnike koji su bili upoznati sa ovom "top sikret" operacijom.

Američki špijuni su dobili zadatak da na društvenim mrežama kreiraju javno mnenje protiv kineskih vlasti sa predsednikom Si Đinpingom na čelu.

Podmetanja i laži

Trojica bivših zvaničnika potvrdila su za Rojters da je CIA formirala mali tim operativaca koji su, koristeći lažne identitete, na internetu širili negativan narativ o vladi Si Đinpinga, dok su negativne obaveštajne podatke odavali inostranim medijskim kućama. O ovoj operaciji, koja je počela da se sprovodi 2019. godine, nije ranije izveštavano.

Foto: EPA

Tramp i Đinping

- CIA je, takođe, širila informacije da članovi vladajuće Komunističke partije kriju nezakonito stečen novac u inostranstvu, a kinesku incijativu "Pojas i put" nazivala je rasipničkom i korumpiranom - naveli su izvori Rojtersa.

Tajna operacija koju je naredio Donald Tramp imala je za cilj da podstakne strah među tamošnjim najvišim liderima, ali i da zvanični Peking troši što više resursa u potrazi za upadima u strogo kontrolisani internet.

- Hteli smo da jure duhove - rekao je jedan od ovih bivših zvaničnika SAD. Na drugoj strani, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova izjavio je da navodi o operaciji CIA pokazuju kako američke vlasti koriste "javno mnjenje i medijske platforme kao oružje za širenje lažnih informacija i manipulišu dešavanjima u međunarodnim odnosima".

- Kina prati principe nemešanja u unutrašnje stvari drugih država i ne meša se u dešavanja u Sjedinjenim Državama - navedeno je u Pekingu.

Foto: EPA/Shutterstock

Donald Tramp

Carinski rat

Izvori Rojtersa navode da je operacija CIA usledila kao odgovor na sve agresivnije pokušaje Kine da poveća svoj uticaj na globalnom nivou. Tokom boravka na vlasti Tramp je otišao mnogo dalje od svojih prethodnika u suprotstavljanju Kini.

Uvođenjem taksi na brojne proizvode on je pokrenuo carinski rat. Ova operacija je podsetila na povratak metoda koje je Vašington koristio u borbi protiv Sovjetskog Saveza.

- Hladni rat se vratio - rekao je Tim Vajner, autor knjige o istoriji političke borbe.

Već oprobane metode - Šta kažu zvezde

Lok Džonson, profesor političkih nauka na Univerzitetu Džordžija, kaže da je CIA u drugoj polovini 20. veka dnevno podmetala 80 do 90 propagandnih članaka kako bi se potkopavalo javno mnjenje u Sovjetskom Savezu.

- Tokom kasnih 50-ih godina CIA je kreirala i astrološki magazin u Istočnoj Nemačkoj kako bi se objavljivale prognoze koje su uticale na komunističke lidere - rekao je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija