• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.03.2024

16:39

Panika u srcu Evrope, Orban grmeo na mitingu! Okupiraćemo Brisel, EU vodi Evropu u rat

Reuters

Vesti

Panika u srcu Evrope, Orban grmeo na mitingu! Okupiraćemo Brisel, EU vodi Evropu u rat

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas, u susret evropskim izborima u junu, da je spreman da maršira do Brisela i „okupira“ centar Evropske unije kako bi „odbranio slobodu i suverenitet Mađarske“.

Orban, koji je na vlasti već 14 godina, nada se da će njegova stranka Fides profitirati od uspona krajnje desnice širom Evrope. Njegova zemlja se sprema da preuzme rotirajuće predsedavanje Evropskom unijom u drugoj polovini godine.

Govoreći na mitingu povodom državnog praznika Mađarske, kojim se obeležava sećanje na Mađarsku revoluciju 1848. protiv Habzburške monarhije, Orban je rekao da su evropski izbori šansa da se zauzme za Mađarsku.

„Nemamo drugog izbora osim da okupiramo Brisel“

- Ako želimo da branimo slobodu i suverenitet Mađarske, nemamo drugog izbora osim da okupiramo Brisel“, rekao je Orban pred oko 1.000 pristalica. „Marširaćemo do Brisela i sami doneti promene u Evropsku uniju - rekao je on.

Orban je dugo bio u sukobu sa drugim članicama EU oko brojnih pitanja, uključujući njegovo protivljenje slanju oružja Kijevu i održavanje ekonomskih odnosa sa Moskvom, čije su snage izvršile napad na Ukrajinu u februaru 2022.

„EU vodi Evropu u rat“

Mađarski premijer optužuje EU da svojim potezima šteti poljoprivrednicima, srednjoj klasi i uništava kompanije, „a povrh toga Evropu vodi u rat”. „Nećemo prihvatiti da je Brisel napustio Evropljane, štaviše, okrenuo se protiv njih“, rekao je Orban.

Njegova stranka je u pregovorima sa evroskeptičnom grupacijom u Evropskom parlamentu, Evropskim konzervativcima i reformistima (ECR), nakon što je napustila Evropsku narodnu partiju (EPP).

Partija braće Italije premijerke Đorđe Meloni je deo ECR. Orban je krajem godine rekao da će odluka o tome kojoj će se grupi Fides pridružiti u EP biti doneta posle izbora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija