• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

13:35

Ludnica! Evropski parlament tuži Evropsku komisiju! Ovo se nije dogodilo u istoriji, Unija se raspada zbog Orbana!

Reuters/shutterstock

Vesti

Ludnica! Evropski parlament tuži Evropsku komisiju! Ovo se nije dogodilo u istoriji, Unija se raspada zbog Orbana!

Podeli vest

Evropski parlament se sprema da tuži Evropsku komisiju zbog kontroverzne odluke da odmrzne milijarde sredstava za Mađarsku, prenosi "Politiko", pozivajući se na ljude uključene u tu odluku.

Parlamentarni odbor za pravna pitanja skoro jednoglasno je glasao – sa 16 članova za, jednim protiv i nula uzdržnih – da se Komisija izvede pred sud zbog kršenja svoje obaveze da zaštiti novac poreskih obveznika od zloupotrebe.

Prošlog decembra, Komisija je deblokirala 10,2 milijarde evra zamrznutih kohezionih fondova EU namenjenih Budimpešti, koji su bili zadržani zbog zabrinutosti za stanje ljudskih prava i vladavine zakona.

Odluka je doneta dan pre samita EU na kome su lideri razmatrali slanje nove pomoći Ukrajini i otvaranje pristupnih pregovora sa Kijevom – potezima koje je mađarski premijer Viktor Orban pretio da će ih blokirati.

Odluka predsednice Komisije Ursule fon der Lajen da odmrzne sredstva izazvala je reakciju poslanika Evropskog parlamenta, koji su je optužili da je pokleknula pred Orbanovom ucenom.

- Verujemo da imamo solidan slučaj, jer je Komisija kritikovala Mađarsku za nepoštovanje vladavine prava a onda ih je sama prekršila - objasnio je poslanik Zelenih Danijel Frojnd.

Odluka komiteta koju podržavaju članovi Evropske narodne partije Fon der Lajenove osmišljena je kao "znak predsednici Komisije da se vladavina prava ne može menjati za dogovore sa Orbanom", dodao je Frojnd.

Lideri političkih grupa trebalo bi da se sastanu u četvrtak kako bi dali konačno zeleno svetlo predsednici Roberti Metsoli da podnese tužbu protiv Komisije pre roka 25. marta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17