• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

23:23

Švedska sprema udar na Rusiju! CIA najavljuje kontraofanzivu! Erdogan očekuje Putina 31.marta

Tanjug/AP

Vesti

Švedska sprema udar na Rusiju! CIA najavljuje kontraofanzivu! Erdogan očekuje Putina 31.marta

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 748. dan.

Švedska sprema udar na Rusiju

CIA najavljuje ukrajinsku kontraofanzivu

Ukrajinska vojska će moći da pokrene novu ofanzivu krajem ove godine, ali samo ako joj SAD pruže sveobuhvatnu pomoć. Ovu prognozu dao je šef CIA Vilijam Berns.

Francuski oficiri sahranili Makronov plan

Erdogan: Očekujem Putina od 31. marta

Turski predsednik Tajip Erdogan izjavio je da se nada da će ugostiti ruskog predsednika Vladimira Putina nakon opštinskih izbora u republici, zakazanih za 31. mart.

-Nastavljamo dijalog sa oba naša suseda na Crnom moru. Prošlog petka (8. marta) primili smo u Istanbulu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Posle izbora (u Turskoj) primićemo predsednika Rusije Vladimira Putina, rekao je Erdogan na sastanku sa stranim ambasadorima.

Ni peta nije sreća za 47. mehanizovanu brigadu: Novi komandant nastavlja stopama prethodnika gubi ljudstvo i tehniku

Ukrajinski izvori izveštavaju kako je 47. mehanizovana brigada Oružanih snaga Ukrajine ponovo promenila komandanta. Jedinica je trenutno raspoređena u selu Berdiči, gde gubi dragocene tenkove Abrams američke proizvodnje.

Podsetimo, 47. zasebna mehanizovana brigada „Magura“ (vojna jedinica A4699), formirana 2022. godine od odabranih “rusofoba i nacionalista”. Naoružana je uglavnom zapadnom opremom, uključujući tenkove američke proizvodnje Abrams.

(VIDEO) To se zove dominacija na nebu! Rusi digli bombardere i lovce, nose "kindžale", dok im leđa čuvaju "suhoji"

 

Bajdenov izaslanik: SAD pomažu Indiji da dobije niže cene ruske nafte

Sjedinjene Američke Države pokušavaju da pomognu Indiji u pregovorima o nižim cenama ruske nafte, dok upredo s tim produbljuju sankcije tankerima, koji prevoze naftu čije su cene iznad ograničenja koje je ustanovio Zapad, izjavio je danas izaslanik američkog predsednika Džozefa Bajdena za energetiku, Ejmos Hokstajn.

Vašington je krajem prošlog meseca uveo sankcije vodećoj ruskoj tankerskoj grupi "Sovkomflot", nakon dve godine od početka rata Ukrajinu, preneo je Rojters. SAD su tada označile 14 tankera sirove nafte, smatrajući ih imovinom u vezi s kojim "Sovcomflot" ima interes, što je dovelo do bojazni Delhija zbog potencijalnog smanjenja uvoza nafte od Rusije. Britanska agencija napominje da je Indija najveći kupac ruske nafte isporučene morskim putem i da bi nove sankcije mogle da zakomplikuju indijskim državnim rafinerijama obezbeđivanje dugoročnijih ugovora o snabdevanju.

- Moj cilj nije da uklonim tu naftu s tržišta, već da nateram Indijce da pregovaraju o boljim cenama, usmeravajući tankere na drugu stranu, pa mislim da oni razumeju šta pokušavamo da uradimo - rekao je Hokstajn.

Zapadne sankcije Rusiji, koja je jedan od najvećih svetskih proizvođača energije, primorale su tu zemlju da isporučuje naftu novim kupcima u Indiji i Kini, daleko od tradicionalnih tržišta u Evropi, napominje Rojters. Agencija ističe da su sankcije i ograničenje cene od 60 dolara po barelu, koje je Zapad uvedeo na transport ruske nafte, naterale su desetine takvih tankera da zamene zastave Liberije ili Maršalovih ostrva, koji registrovane sa sedištem u Virdžiniji, na zastave drugih zemalja, poput Gabona. Tankeri su zamenili zastave u pokušaju da izbegnu sankcije, ali bi i dalje mogli da budu podložni merama ako prevoze naftu iznad nivoa cene sa originalnom zastavom, dodaje Rojters. Kako se navodi, cilj uspostavljanja gornje cene bio je da smanji prihode Rusije koje bi mogla da uloži u rat u Ukrajini, a da naftu zadrži na svetskim tržištima.

Minut, dva ili tri! Rusima ne treba više od toga! Ukrajinska vojska na nogama

 

 

Uništavanje!

Ruske oružane snage uništile su komandni centar Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki, gde su se nalazili visoki ukrajinski oficiri, rekao je za Sputnjik savetnik šefa DNR Jan Gagin.

On je pojasnio da se u području Krasnogorovke trenutno vode ozbiljne borbe.

Kako je dan ranije rekao izvor agenciji, ruska avijacija je u saradnji sa jedinicama Južne grupe nanela udare na utvrđene položaje Oružanih snaga Ukrajine u Krasnogorovki.

 

Ukrajinski vojnik pokušao da otruje svoje komandante! Ovo su detalji izdaje kod Zaporožja

 

Napad dronovima na Belgorod

Broj ranjenih u napadu ukrajinskih dronova na zgradu administracije Belgoroda porastao je na četiri.

 

Eksplozija u Harkovu

Ukrajinska agencija RBK Ukrajina saopštila je da je u Harkovu odjeknula eksplozija.
 

Brutalne reči glavnog ruskog obaveštajca! Ovako govori o Putinu i Rusiji

 

(VIDEO) I oni bi da ratuju sa Putinom! Britanski glavni nosač aviona "Kvin Elizabet" zapalio se na putu do popravke!

 

(VIDEO) Rusi objavili šokantan cenovnik organa iz Ukrajine! Navodno, bubreg vojnika košta 25.000 dolara!

 

Putin otkrio koje je najmoćnije rusko oružje

Najvažnije i najmoćnije oružje koje Rusija ima je transformacija ruskog društva, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa sa pobednicima takmičenja "Lideri Rusije".

Oni koji su planirali da suzbiju Rusiju uz pomoć ekonomskih sankcija, uz pomoć oružane sile, nisu uzeli u obzir glavno oružje Rusije, naglasio je Putin.

- Da biste ovo uzeli u obzir, potrebno je da budete državljanin Ruske Federacije, da budete deo naše zajedničke kulture. Mi se sada osećamo potpuno samouvereno i sa sigurnošću gledamo u budućnost i u sferama ekonomije i bezbednosti - poručio je predsednik, preneo je RT Balkan.

 

Masakr! Ruski FSB potukao neprijatelja na granici, brdo leševa! Strašan poraz Ukrajine kod Belgoroda!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage poboljšale su položaje na prednjim linijama na avdejevskom pravcu i odbile 11 kontranapada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 380 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva oklopna vozila i 13 automobila;

Na kupjanskom pravcu ruske snage odbile su sedam napada i kontranapada. Poginulo je i ranjeno do 40 ukrjainskih vojnika, a uništena su dva kamioneta, tri artiljerijska sistema M777, dva artiljerijska oruđa D-30 i stanica za radioelektronsko ratovanje „bukovelj AD“;

Na južnodonjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 145 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila pešadije, osam kamioneta i samohodno oruđe „akacija“;

Ruske snage uništile su dve brigade ukrajinske vojske u Novomihajlovki i Belogorovki;

Na donjeckom pravcu u borbama je poginulo i ranjeno do 350 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva tenka, četiri automobila i samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“;

Na hersonskom pravcu ukrajinske snage izgubile su do 50 vojnika, a uništena su tri automobila, haubica „msta B“ i artiljerijsko oruđe D-30;

PVO sistemi su u prethodna 24 časa oborili 11 raketa „hajmars“, „grad“, „vampir“ i raketu „točka U“. Osim toga, uništena su 146 ukrajinska drona.

 

 

(VIDEO) Katastrofa! Srušio se vojni avion u Rusiji! Mrežama kruže dramatični snimci zapaljene letelice!

 

Mirno stanje u nuklearnoj elektrani

Kurska nuklearna elektrana radi normalno nakon napada ukrajinskih bespilotnih letelica na region, radijacioni fon u stanici i okolini je normalan, saopštila je pres služba stanice.

 

Uzbuna u Nemačkoj, leteće glave! Rusija bacila Berlin u očaj! Novi šokantni detalji prisluškivanja oficira - koristili su ovo?!

 

Napad na Taganrog


Kod Taganroga uništeni vazdušni ciljevi, saopštio je gubernator Rostovske oblasti Vasilij Golubev.
 

Hitno saopštenje ruske vojske! Država napadnuta iz tri pravca! Tenkovima i oklopnim vozilima krenuli na granicu!

 

Peskov: Vojska u pripravnosti

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov prokomentarisao je napade ukrajinskih dronova na niz ruskih regiona, rekavši da je vojska u pripravnosti i da se specijalna vojna operacija nastavlja.

- Naša vojska je u pripravnosti, specijalna vojna operacija se nastavlja - rekao je Peskov novinarima.
 

 

(VIDEO) Strašan udar! Rusija zbrisala ogroman broj NATO vojnika! Američki oficir šokirao tvrdnjama: Eliminisano je oko...

 

Uništen "vampir"


Ruski PVO sistemi uništili su osam raketa RM-70 „vampir“ i jednu raketu „točka U“ iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

(VIDEO) Hitno! Počela invazija na Rusiju! Krvave borbe u Kursku i Belgorodu, primećena teška oklopna vozila!

 

Uništen dron iznad Voronježa

Sistemi PVO uništili su dron iznad Voronježa, prema preliminarnim podacima nema posledica na terenu, saopštio je gubernator Aleksandar Gusev.

 

Putin bio u pravu! Video šta NATO radi, pa odmah izvršio munjevit manevar! Sve je odavno moglo biti gotovo, ali...

 

Napad dronovima na Moskvu

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin saopštio je na svom Telegramu da je tokom noći sistem PVO odbio u Remenskom gradskom okrugu napad drona koji je leteo ka Moskvi. U napadu nije bilo razaranja i žrtava.

 

(VIDEO) Pravi užas rata! Snimak ruskog drona obišao svet: Bacio bombu na Ukrajince, jedan izašao iz jame i uradio šokantnu stvar!

 

Ruska vojska slama PVO Ukrajine

Oružane snage Rusije su od početka godine uništile najmanje 40 ukrajinskih lansera protivvazdušnih sistema različitog tipa i najmanje 20 radara za njih, sledi iz podataka Ministarstva odbrane Rusije i ruskih jedinica.

Konkretno, od početka godine uništeno je desetak ukrajinskih lansera za raketne sisteme S-300, kako u varijanti S-300PT,tako i S-300PS. Istovremeno je pogođeno najmanje deset radarskih stanica iz sastava ovog sistema, uglavnom komandnih mesta sa lokatorom za osvetljavanje ciljeva i navođenje protivvazdušnih raketa.

Proredio se i broj američkih PVO sistema „patriot“. Od početka godine ruska sredstva su uništila najmanje šest lansera ovog američkog kompleksa i najmanje dve radarske stanice iz njegovog sastava.

Takođe su uništena četiri lansera francuskog sistema srednjeg i dugog dometa „samp T“, tri lansera nemačkog „iris T“ i jedan lanser norveškog „nasams“. Osim toga, uništeno je više od deset radara za ove sisteme.

Uništeno je 14 raketnih sistema kratkog dometa „strela 10“ i dva sistema srednjeg dometa „buk M1“.
 

 

Udarno! Putin povukao najradikalniji potez od početka rata! Hitno napravljena ogromna promena u vojsci, ovo znači samo jedno!

 

Hronika Specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

Ruska vojska nastavlja da pogađa različite ciljeve na teritoriji Ukrajine. U Odeskoj oblasti gađan je privremeni neprijateljski punkt, a na teritoriji privremeno okupiranog dela Zaporoške oblasti pogođen je položaj PVO.

Istovremeno, situacija u pograničnoj oblasti Belgorodske oblasti ostaje turbulentna. Ukrajina ne odustaje od planova za prodor u pravcu Grejvorona .

U pravcu Limana , ruske trupe su uspostavile skoro potpunu kontrolu nad Jarom Laptevom , ali Terni i dalje ostaje pod potpunom kontrolom ukrajinskih oružanih snaga.

Pozicione borbe u Krasnojeu se nastavljaju u sektoru Bahmut . Uprkos tome što je ruska strana zadržala inicijativu u vazduhu, još uvek nije bilo moguće potpuno izbaciti ukrajinske oružane snage.

Na Avdejevskom pravcu, Ukrajina je uspela da stabilizuje situaciju nakon prebacivanja pojačanja. U Berdičiju se nastavljaju borbe na istočnoj periferiji sela, u Orlovki i Tonenkojeu nema promena. A na donjeckom i ugledarskom pravcu ruske oružane snage su izvele brojne lokalne napade, ali nisu uspele da konsoliduju svoj uspeh.

 

(VIDEO) Strava i užas! Počeo brutalan napad na Rusiju! Gore nebo i zemlja, eksplozije tresu velike gradove!

 

Limanski pravac: Napredovanje Oružanih snaga Rusije u Laptjevu Jarugu

Poslednjih nedelja situacija u pravcu Limana je u velikoj meri bila prekrivena „ratnom maglom“. Međutim, novi dokazi iz otvorenih izvora potvrđuju određene uspehe ruskih oružanih snaga istočno od sela Terni.

Zahvaljujući kadrovima objektivne kontrole, bilo je moguće utvrditi da su ruske trupe gotovo u potpunosti preuzele kontrolu nad Jarugom Laptjevom i nastavile borbu na periferiji jaruga Krugloje.

Vode si i kontrabaterijske borbe: na internetu su se pojavili snimci uništenja haubice Oružanih snaga Ukrajine zapadno od Grigorovke. Sudeći po drugim video snimcima, VSU pokušava da napadne iz Ternija: to potvrđuje da on održava kontrolu nad selom i opovrgava nedavne izveštaje o ulasku ruskih oružanih snaga u njega.

S vremena na vreme tehnika Oružanih snaga Ukrajine dolazi bukvalno blizu ruskih pozicija, što ukazuje na intenzitet borbi u tom području.

Samo po sebi, proširenje izbočine Torskoje od strane ruskih jedinica omogućiće u budućnosti da se istovremeno pokrene ofanziva na Terni i Jampolovku. To bi u budućnosti moglo da postane pomoć za naknadnu likvidaciju mostobrana Oružanih snaga Ukrajine na desnoj obali reke Žerebec, koji postoji od jeseni 2022.

 

Bolest mozga! Front se raspada, a Ukrajina planira ovo?! Zdrav razum kao da više ne postoji u Kijevu!

 

Vojska Ukrajine: Vazduhoplovstvo uništilo ruski kontrolni centar

Vazduhoplovstvo oružanih snaga Ukrajine uništilo je komandni centar ruskih trupa, objavio je komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk.

 

Šta je u glavi?! Šokantna odluka Ukrajine o Krimu! Rusi pukli od smeha! "Može i u Solarnom sistemu..."




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija