• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

12.03.2024

16:38

(VIDEO) I oni bi da ratuju sa Putinom! Britanski glavni nosač aviona "Kvin Elizabet" zapalio se na putu do popravke!

EPA/EFE/Terje Pedersen

Vesti

(VIDEO) I oni bi da ratuju sa Putinom! Britanski glavni nosač aviona "Kvin Elizabet" zapalio se na putu do popravke!

Podeli vest

Britanski HMS "Kvin Elizabet" zapalio se dok je bio u pristaništu u Škotskoj kako bi istovario municiju pre popravke osovine propelera. Problem sa propelerom doveo je do toga da ratni brod vredan 3 milijarde funti (3,85 milijardi dolara) propusti najveću vežbu NATO-a u poslednjih nekoliko decenija prošlog meseca.

Požar je izbio dok je nosač bio usidren u Glenmalanu, izjavio je portparol Kraljevske mornarice. 

- Manji, izolovani požar na HMS  "Kvin Elizabet" brzo je stavljen pod kontrolu i ugašen - izjavio je portparol.

HMS "Kvin Elizabet" je istovarao municiju u vreme incidenta. Odatle treba da se uputi u luku Rosith na popravku svoje desne spojnice elisne osovine.

Oštećenje ove kritične komponente otkriveno je prošlog meseca, što je sprečilo nosača da vodi NATO vežbe „Stedfest Difender". Vežbe koje traju od kraja januara do juna su najveće u bloku od kraja Hladnog rata. HMS "Princ od Velsa", sestrinski brod kraljice Elizabete, poslat je da vodi vežbe umesto njega, iako je njegov polazak iz luke tada odložen zbog očiglednog curenja goriva.

I kraljicu Elizabetu i princa od Velsa muče kvarovi otkako su pušteni u rad 2017. i 2019. godine. Nepoznati mehanički problem ostavio je kraljicu Elizabetu bez pogona 2019. godine, nekoliko dana pre nego što je pukla cev poplavila više nivoa broda.

Princ od Velsa je dvaput poplavio 2020. godine, a doživeo je isti kvar na svojoj desnoj spojnici propelerne osovine 2022. kada je napustio UK radi zajedničkih vežbi sa američkom vojskom. Kvar je zahtevao devet meseci popravke, tokom kojih je otkriveno i oštećenje na levoj bočnoj osovini.

Oba nosača su giganti od 65.000 tona, sposobni da lansiraju NATO borbeni avion F-35B i deluju na dometu od 10.000 nautičkih milja. Velika Britanija, međutim, nema dovoljno F-35B da opremi bilo koji brod sa kompletnim kompletom lovaca za vertikalno poletanje. Nijedan brod nikada nije plovio sa punom posadom, niti je opremljen katapultom za lansiranje jeftinijih i dostupnijih borbenih aviona poput američkog F/A-18 ili francuskog Dasault Rafal M.

- Imati jedan nosač aviona vredan tri milijarde funti koji se pokvari je loša sreća, ali imati dva izgleda kao nemar - izjavio je bivši ministar oružanih snaga Mark Fransoa za Dejli mejl prošlog meseca. 

- To je strašno sramotno za mornaricu. Zamislite samo da je ovaj nosač zaista otplovio u rat - upitao je on!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija