• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2024

21:59

(UŽIVO) U Kijevu spremaju puč: Moramo da zaštitimo Zalužnog! Ubijen važan čovek Ahmata, NATO nema oružje ni za vojne vežbe

Tanjug/AP

Vesti

(UŽIVO) U Kijevu spremaju puč: Moramo da zaštitimo Zalužnog! Ubijen važan čovek Ahmata, NATO nema oružje ni za vojne vežbe

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 747. dan.

Šokantan plan britanskih Laburista o bombardovanju Rusije! Zahtevaju vazdušnu operaciju kakva je izvedena nad Jugoslavijom

 

Ruse čeka "iznenađenje" na Krimu?! Ukrajinci smislili kako da se prikradu, naprave pakao i odu... Samo još da im uspe!

 

Ruski diplomata: NATO ispraznio skladišta oružja - nemaju čak ni za vojne vežbe

Zapad svojom militarističkom retorikom pokušava da uvuče Rusiju u trku u naoružanju, izjavio je za Sputnjik Konstantin Gavrilov, šef ruske delegacije na pregovorima u Beču o vojnoj bezbednosti i kontroli naoružanja, komentarišući ideju poljskih vlasti. Da se povećaju troškove odbrane zemalja NATO-a.

- Shvatamo da podrškom kijevskog režima i militarističkom retorikom zapadne države pokušavaju da uvuku našu zemlju u skupu trku u naoružanju kako bi nas doveli do pucanja, kao što je bio slučaj pre raspada SSSR-a osamdesetih godina. Međutim, rezultat za NATO će biti upravo suprotan. Mi to već vidimo iz štrajkova poljoprivrednika širom Evrope. Ovo je tek početak. Alijansa je relikt Hladnog rata, koji je odavno izgubio smisao svog postojanja - primetio je Gavrilov.

Prema rečima diplomate, "predratna psihoza" koju su raspirivali Poljaci i Balti, praćena pozivima na novu militarizaciju kontinenta, označava povratak Zapada na vojno planiranje, resursa i infrastrukture za svesnu konfrontaciju sa Rusijom.

- U istom kontekstu gledamo i na poziv poljskog rukovodstva da se povećaju troškovi odbrane zemalja NATO-a do 3 odsto. Ako na ovaj način protivnici NATO-a žele da nas zastraše ili izvrše pritisak, onda su njihovi napori uzaludni. Teško da mogu da se takmiče sa Rusijom u pogledu vojnog razvoja - dodao je šef ruske delegacije.

On je podsetio da će Oružane snage Rusije ove godine dobiti više od 36 hiljada uzoraka vojne tehnike i 16,5 miliona komada oružja - kolosalan porast za dve godine.

- A šta NATO ima? Prazna skladišta oružja. Baltičke države mogu čak i u budućnosti ostati bez podrške NATO-a zbog nedovoljnog finansiranja odbrane. One čak nemaju dovoljno finansijskih sredstava za izvođenje vežbi - zaključio je diplomata.

 

Komandant Ahmata likvidiran kod Rabotina! Ukrajinci primetili Čečene, krenuli u napad i razneli bombama (VIDEO)

 

Državna Duma će ukinuti odluku Hruščova o predaji Krima Ukraini

Predlog zakona kojim se odluka o predaji Krima iz sastava RSFSR u sastav Ukrajinske SSR proglašava nevažećom podnet je Državnoj Dumi.

Inicijatori predloga zakona su poslanik Dume Konstantin Zatulin i sentor sa Krima Sergej Cekov.

- Odluka o predaji Krimske oblasti iz sastava RSFSR u sastav USSR, koja je usvojena 1954. godine normativno-pravnim aktima, koji nemaju pravnu snagu, uz kršenje Ustava RSFSR i Ustava SSSR, priznaje se kao nezakonita i nije u skladu sa osnovnim principima vladavine prava i međunarodnog prava - proističe iz dokumenta.

U decembru prošle godine predsedavajući krimskog parlamenta Vladimir Konstantinov ukazao je na rekordan broj prekršaja pri predaji Krima USSR 1954. godine. Istovremeno, on je istakao da u slučaju da su tada doneta pravne odluke, ruska strana sada ne bi imala šta da osporava i ne bi imala osnov da se obraća sudu.

Krim se vratio u sastav Rusije u martu 2014. godine nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Kijevu. Za povratak u sastav Rusije glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto glasača Sevastopolja. Ukrajina i dalje smatra Krim svojom privremeno okupiranom teritorijom. Međutim, prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je zatvoreno.
 

 

Drama u Kijevu! Elitne ukrajinske jedinice spremaju puč: Skinimo zelenog pacova, postavimo Zalužnog!

 

Orban: I Mađarska i Slovačka promovišu mir, Slovačka neće slati trupe u Ukrajinu

Mađarska će nastaviti da vodi politiku mira, kao što to čini i Slovačka, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban posle sastanka sa predsednikom slovačkog parlamenta Peterom Pelegrinijem u Budimpešti.

- Mađarska će učiniti sve da u budućnosti bude dobar sused Slovačkoj i ojača saradnju u interesu izgradnje mira - poručio je Orban na konferenciji za novinare, prenosi agencija TASR.

Povodom rata u Ukrajini, mađarski premijer je rekao da sa zabrinutošću gleda na to što stotine hiljada ljudi gine, a istovremeno nije jasno kada će se rat završiti. Pelegrini je ponovio da Slovačka nikada neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu.

- Slovačka je donela odluku da ni u kom slučaju neće poslati nijednog vojnika u Ukrajinu. I to uprkos kritikama ove naše suverene pozicije. Naprotiv, mi ćemo insistirati da je jedini način da se prekine krvoproliće hrabrost da se otpočnu mirovni pregovori između zaraćenih strana - rekao je on.

Prema Pelegrinijevim rečima, Bratislava i Budimpešta planiraju da pojačaju saradnju u svim sferama, sa posebnim osvrtom na nuklearnu energiju. Pelegrini i Orban su se saglasili da je suverenitet neophodan u okviru Evropske unije i kritikovali pokušaje Brisela da se ukloni pravo veta u donošenju odluka. Predsednik slovačkog parlamenta je danas boravio u jednodnevnoj radnoj poseti Mađarskoj, tokom koje se sastao sa svojim mađarskim kolegom Laslom Koverom, predsednikom Tomašem Suljokom i Orbanom.

 

NATO zatečen! Rusi izvukli staro sovjetsko oružje i desetkovali Ukrajince! (VIDEO)

 

Kijev laže?

Ukrajinski lekari i drugi medicinski radnici ne veruju zvaničnim podacima Kijeva o broju poginulih vojnika i smatraju da su gubici Oružanih snaga Ukrajine mnogo veći od saopštenih, prenosi "Gardijan".

 

Opak savez spreman! Ratni brodovi Rusije, Kine i Irana zajedno na ovoj lokaciji, sutra je važan dan!

 

Poseta Makrona Ukrajini?! Kada?!

Francuski predsednik Emanuel Makron odlaže dugo planiranu posetu Ukrajini zbog neslaganja sa saveznicima o politici prema Rusiji, piše Politiko.

Poseta je nekoliko puta odlagana. Prvobitno je bila planirana za februar, ali je potom odložena za sredinu marta. Francuska predsednička palata saopštila je u nedelju da će poseta biti održana "u narednih nekoliko nedelja".

Umesto da ode u Kijev, Makron sada želi da „odvoji potrebno vreme“ za pregovore sa saveznicima kako bi posetio Ukrajinu „sa opipljivim rezultatima“, rekao je neimenovani francuski diplomata.

- Potrebno je malo vremena da se sklope različite koalicije i njihove operativne obaveze prema našim partnerima - rekao je diplomata.
 

 

Zelenski i Sirski grade moćnu tvrđavu odbrane zbog Rusa! Odlučili koje će gradove da brane, da li su ispravnu odluku doneli?! (VIDEO)

 

 

Stoltenberg o papinoj izjavi: Nije vreme da se govori o predaji Ukrajine

 

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je danas da se ne slaže sa komentarima pape Franje da Ukrajina treba da ''smogne hrabrosti bele zastave'' da pregovara sa Rusijom o okončanju rata i poručio da Kijevu treba vojna podrška. '

-  Ako želimo da pregovorima da se dođe do rešenja o miru, to jedino može da se postigne tako što pružimo vojnu podršku Ukrajini. Nije vreme da se govori o predaji Ukrajinaca. To bi za njih bila tragedija. Takođe, bilo bi opasno za sve nas - rekao je Stoltenberg, prenosi Rojters.

Ocenio je da je ono što se dešava na bojnom polju, neraskidivo povezano sa onim o čemu se govori za pregovaračkim stolom. Papa Franja prehodno je pozvao Ukrajinu da "smogne hrabrost bele zastave'' i pregovara sa Rusijom o prekidu rata, što je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbio uz izjavu da se papa bavi "virtuelnim posredovanjem".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je papin poziv na pregovore kao ''sasvim razuman'' i dodao da je Rusija za to spremna. Ukrajinski i zvaničnici saveznika te zemlje kritikovali su papu Franju zbog toga što je rekao da Kijev treba da ima "hrabrost" da pregovara o okončanju rata sa Rusijom, što su mnogi protumačili kao poziv Ukrajini da se preda. 

 

Sprečena ukrajinska provokacija u koritu Dnjepra! Ruska avijacija bila spremna, digli su ih u vazduh

 

U Rusiji uhapšen državljanin Južne Koreje zbog optužbi za špijunažu

U Rusiji je danas uhapšen državljanin Južne Koreje zbog optužbi za špijunažu, preneo je TASS.

Korejac po imenu Park Von-Sun uhapšen je u Vladivostoku na krajnjem istoku zemlje, nakon čega je prebačen u Moskvu kako bi se protiv njega pokrenuo istražni postupak, prenosi agencija. Rusija smatra Južnu Koreju ''neprijateljskom zemljom'' zbog podrške Seula sankcijama zapadnih zemalja Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Istovremeno, Rusija gaji bliske odnose sa Severnom Korejom, za koju SAD tvrde da Moskvu snabdeva municijom. Severna Koreja i Rusija su to negirale, iako su dogovorile jačanje vojne saradnje.

 

Putin ima svog čoveka u Francuskoj?! On je Makronova noćna mora i sprema se za veliku pobedu

 

Ukidanje crvenih linija

Litvanski ministar spoljnih poslova Gabrijelijus Landsbergis smatra da je sada pravo vreme da se razgovara o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu i "ukidanju crvenih linija".

U intervjuu francuskom izdanju Ouest France ministar je rekao da podržava francuskog predsednika Emanuela Makrona, koji nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu.

- Ovo je pravo vreme za takve diskusije. Početak razgovora će nam omogućiti da odbacimo crvene linije koje smo sami sebi postavili - rekao je Landsbergis.

 

Nije Rusija! Ovi se spremaju da okupiraju Ukrajinu?! Prvo će čekati u prikrajku, a onda na komandu - kreću u klanicu!

 

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ruske snage su na avdejevskom pravcu uništile američki tenk „abrams“. Ruske snage poboljšale su položaje na prednjem delu fronta i odbile 11 napada ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno više od 430 ukrajinskih vojnika i uništena dva oklopna vozila i 18 automobila. Tokom kontrabaterijske borbe uništen je sistem „grad“, samohodno artiljerijsko oruđe M109 „paladin“, haubica D-20 i pet haubica D-30;

Na kupjanskom pravcu odbijena su četiri napada ukrajinskih snaga. Protivnik je izgubio do 30 vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamioneta. Tokom kontrabaterijske borbe uništeno je borbeno vozilo sistema „vampir“, dva samohodna artiljerijska oruđa „cezar“, samohodno artiljerijsko oruđe „gvozdika“, haubica D-30 u oruđe M101;

Na donjeckom pravcu ruske snage zauzele su povoljnije položaje i odbile napad ukrajinske vojske.

Poginulo je i ranjeno do 180 ukrajinskih vojnika, a uništena dva oklopna vozila, tri kamioneta, tri samohodna artiljerijska oruđa „akacija“ i dve haubice D-20. takođe su uništena tri poljska skladišta municije;

Na južnodonjeckom pravcu ukrajinske snage izgubile su više od 140 vojnika, uništeno je osam kamioneta i vučno oruđe M119;

Na hersonskom pravcu odbijen je napad ukrajinske vojske. Poginulo je i ranjeno do 30 ukrajinskih vojnika i uništen tenk, pet automobila i haubica D-30;

Uništeno je skladište goriva, sedam punktova za upravljanje dronovima i dve privremene baze stranih plaćenika;

Ruski PVO sistemi oborili su deset raketa „hajmars“, a uništeno je 95 ukrajinskih dronova.
 

Konačno! Putin zadao najteži udarac Englezima! Ukinut sporazum star 70 godina - sve se menja iz korena!

 

Stotenberg: Neću da komentarišem Šolca



Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije želeo da komentariše stav nemačkog kancelara Olafa Šolca o isporukama raketa „taurus“ Ukrajini, ali je izjavio da podržava isporuku Kijevu raketnih sistema velikog dometa.

- Podržavam neke saveznike koji isporučuju sisteme dugog dometa, ali neću komentarisati konkretne sisteme i konkretne saveznike - rekao je on.

 

 

Rusi bruje, Zapad ovo krije! Vojnici SAD zbrisani sa lica zemlje?! Došli u Ukrajinu po specijalnom zadatku, presudio im "iskander"?!

 

Uzbuna za vazdušnu opasnost širom Ukrajine


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Sumskoj, Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Odeskoj i Vinickoj oblasti Ukrajine, sledi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

 

Makron skovao pakleni plan! Preko ove države kreće na Putina?! Moskva neće sedeti skrštenih ruku: Oni pokušavaju...

 

Ruski PVO sistemi uništili ukrajinske dronove


Ruski PVO sistemi uništili su dva drona avionskog tipa iznad Klincovskog i Počepskog okruga Brjanske oblasti. U napadu nije bilo žrtava i materijalne štete, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz na svom Telegramu.

 

Udarno! Ruski špijuni hitno upozorili Zelenskog! Vojni puč može početi svakog časa, na vlast dolazi neko milion puta gori?!

 

Rusi bombarduju projektilima FAB-500

Ruski bombarderi Su-34 izveli su visoko precizne udare na položaje ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad je izveden nevođenim avio-bombama FAB-500 sa univerzalnim kliznim modulom, koji omogućava precizne udare sa bezbedne udaljenosti od kontakt-linije.

 

Poginuo je! Plače cela Ukrajina! Rusi ulovili krupnu zverku: Slavni major vazduhoplovstva oboren iznad Donjecka!

 

Ruska artiljerija uništila desantne čamce Ukrajine

Artiljerijske jedinice Vazdušno-desantnih snaga grupe „Dnjepar“ uništile su desantne čamce Oružanih snaga Ukrajine koji su planirali da pređu reku Dnjepar, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Ukrajinske snage gađane su haubicom 2A36 „hijacint B“ kalibra 152 milimetra, a korekcija vatre vršena je pomoću bespilotne letelice.

 

(VIDEO) Drama u Rusiji! Invazija na dan izbora?! Brutalan manevar vojske, shvatili šta Ukrajinci rade i pustili ih, a onda...

 

Grupa "Zapad" uništila ukrajinske snage na kupjansku

Artiljerija grupe snaga Prve tenkovske armije grupe „Zapad“ oruđem 2B16 „nona K“ uništila je koncentrisanje ljudstva Oružanih snaga Ukrajine i sprečili rotaciju ukrajinskih jedinica na kupjanskom pravcu, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

 

Gore svetski mediji! Orban otkrio Trampov plan za Ukrajinu! Ovo će odmah da uradi čim dođe na funkciju! "Ima taktiku..."

 

Hronika specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini

▪️ Ukrajinske snage ponovo su pokušale da izvrše masivan udar dronom na rusku teritoriju. Najveći napad u poslednje vreme bio je napad 47 bespilotnih letelica raznih tipova u noći 9. marta.

▪️Ruske oružane snage su takođe gađale različite ciljeve na teritoriji Ukrajine. Na udaru su se našla razna preduzeća vojno-industrijskog kompleksa. Takođe, mete ruskih napada bile su punktovi razmeštaja raznih jedinica u okupiranom delu DNR i u ruskim pograničnim oblastima.

▪️Pored toga, Oružane snage Rusije su mogle da zasluže nekoliko instalacija PVO sistema Patriot . Neprijateljska kolona je uhvaćena na maršu i pogođena balističkom raketom Iskander .

▪️U međuvremenu, teške borbe se nastavljaju na frontu. Oružane snage Rusije napadaju sa oklopnim grupama istočno od sela Terni na ivici Tor . Neprijatelj i dalje zadržava napade ruskih oružanih snaga, koristeći FPV bespilotne letelice i artiljeriju.

▪️Bitke za Krasnoje se nastavljaju u sektoru Bahmutski. Ruski padobranci su se probijali kroz neprijateljske položaje severno od sela. Takođe se vode borbe u Krasnoju , sa ruskim snagama koje čvrsto kontrolišu istočnu polovinu sela.

▪️Najveće borbe u zoni Specijalne vojne operacije vode se na Avdejevskom sektoru, gde neprijatelj žestoko ide u kontranapad nakon gubitka Avdejevke. Sukobi se dešavaju u nekoliko naselja odjednom, a u blizini Berdičija ukrajinske oružane snage su već izgubile 4. Abrams.

▪️Nastavljaju se žestoke borbe u Krasnogorovki, gde ruske snage napreduju u privatnom sektoru. Industrijska zona pod kontrolom neprijatelja i severni deo grada aktivno su bombardovani od strane aviona UMPC bombama.

 

Svet se ovog plašio - upravo je počelo! Ukrajina i saveznici povukli najgori mogući potez, Moskva neće sedeti skrš

 

Vojska Rusije: Napredovali smo u Donjeckoj oblasti, odbijene kontraofanzive u Harkovskom regionu

Ruske trupe zauzele su povoljnije položaje duž linije fronta u Donjeckom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Navodi se i da su u ovom regionu uništena dva ukrajinska skladišta sa municijom. 

Rusko Ministarstvo odbrane istaklo je i da su odbijene tri kontraofanzive Vojske Ukrajine u Harkovskoj oblasti. 

 

(VIDEO) Ukrajina nokautirana! Putinova smrt kombinacija melje sve: Na ovu taktiku ni Zapad ni Ukrajina nemaju odgovor!

 

Sikorski: NATO trupe nekih zemalja su već prisutne u Ukrajini

Poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski izjavio je danas da su NATO trupe prisutne u Ukrajini. 

- Vojnici iz NATO zemalja su već u Ukrajini. Želeo bih da zahvalim zemljama koje preuzimaju taj rizik. Prepoznaće se - rekao je Sikorski, komentarišući reči francuskog predsednika Emanuela Makrona o mogućem slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, prenela je agencija RBC Ukrajina.

Sikorski nije hteo da kaže na koje zemlje je mislio.

- Za razliku nekih evropskih političara, ja to neću reći - poručio je Sikorski.

Makron krajem februara nije odbacio mogućnost slanja zapadnih trupa da pomognu Ukrajini, ali je dodao da trenutno nema konsenzusa u NATO po tom pitanju.

SAD su se otvoreno usprotivile ovoj ideji, iako su je neke zemlje, poput baltičkih, podržale.

Kako prenosi RBC Ukrajina, portal Politiko je objavio da postoji mogućnost da Francuska okuplja koaliciju zemalja koje bi bile spremne da pošalju trupe u Ukrajinu.

 

Dramatične vesti iz Ukrajine! Probijaju front, na više mesta! Nemci objavili kakva katastrofa nastupa: Još veći prodor...




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija