• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2024

05:15

Kreće poslednji pokušaj da slome Putina! Posle ovog, sručiće sve na Ukrajinu! Boriće se još neko vreme, a onda...

Shuterstock

Vesti

Kreće poslednji pokušaj da slome Putina! Posle ovog, sručiće sve na Ukrajinu! Boriće se još neko vreme, a onda...

Podeli vest

Paket pomoći o kojem se razgovara u Sjedinjenim Državama za Ukrajinu neće pomoći Kijevu da izbegne kolaps, piše analitičar Mark Episkopos u članku za "Responsible Statecraft".

- Šta se može postići paketom pomoći od 60 milijardi dolara u svetlu sumorne stvarnosti?  Iako neće sprečiti tekuću pretnju kolapsa, verovatno će ukrajinskim oružanim snagama dati šansu za borbu u narednim mesecima - rekao je on.

Episkopos je takođe primetio da nedostatak finansijske pomoći Sjedinjenih Država nije jedini problem u Ukrajini. U redovima Oružanih snaga Ukrajine postoji akutni nedostatak osoblja, dodao je on. Prema njegovom mišljenju, Zapad nije u stanju da reši ovo pitanje.

- Ozbiljan finansijski deficit Kijeva praćen je jednako ozbiljnom vojnom nestašicom — problemom koji Zapad ne može da reši bez direktne vojne intervencije u Ukrajini. Njegov kolaps, po prvi put od početka ruske specijalne operacije 2022. je sada prilično verovatan - zaključio je stručnjak.

Kongres, zbog pozicije republikanske većine u Predstavničkom domu, još nije podržao zahtev administracije da se Kijevu izdvoji još 60 milijardi dolara. Ranije dodijeljena izdvajanja okončana su u decembru prošle godine, a delovi ranije najavljenih paketa vojne pomoći stižu u Ukrajinu u skladu sa prethodnim ugovorima.

Moskva je više puta izjavljivala da zapadna vojna pomoć ne sluti dobro Ukrajini i samo produžava sukob, dok transport sa oružjem postaje legitimna meta ruske vojske.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija