• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politico.eu

11.03.2024

17:00

Putin ima svog čoveka u Francuskoj?! On je Makronova noćna mora i sprema se za veliku pobedu

Društvene mreže/epa

Vesti

Putin ima svog čoveka u Francuskoj?! On je Makronova noćna mora i sprema se za veliku pobedu

Podeli vest

Marin Le Pen je i dalje najčuvenije lice francuske ultradesnice, ali njen 28-godišnji štićenik Žordan Bardela sve više uzima prostor pod reflektorima, a uspon harizmatičnog predsednika Nacionalnog okupljanja brine i Jelisejsku palatu.

Briselski Politiko je objavio opširan tekst o ovom mladom Parižaninu rođenom u septembru 1995, koji se od pre dve godine nalazi na čelu stranke koju je osnovao Marinin otac Žan-Mari le Pen.

Navodi se da je Nacionalno okupljanje proteklog vikenda u Marselju zvanično pokrenulo kampanju za izbore za Evropski parlament, zakazane za početak juna.

Na hiljade pristalica ove ultradesničarske partije mahale su zastavama na mitingu na kojem je predstavljen zvanični slogan predizborne kampanje "Francuska se vraća, Evropa se ponovo rađa".

Navodi se da najgromoglasnije odobravanje iz publike na tom skupu nije dobila Le Pen, već Bardela.

Foto: printscreen

Bordela

Prema anketama, on bi francuskoj ekstremnoj desnici mogao da donese najveću pobedu ikada na izborima koji se održavaju na teritoriji cele zemlje.

Nacionalno okupljanje nikada na takvim izborima nije osvojilo više od 25 odsto glasova, a sada pod Barelom ima skoro 30 odsto podrške, dok predizborna lista "Renesansa" francuskog predsednika Emanuela Makrona zaostaje za njima od deset do 12 odsto, u zavisnosti od ankete.

Foto: profimedia

Emanuel Makron

Politiko navodi da je Bardela, prema anketama, drugi najpopularniji političar u Francuskoj, odmah iza nekadašnjeg premijera Eduara Filipa, a ispred Le Pen.

Njegovu popularnost nije ugrozilo ni to što ima tendenciju da odluta od zvanične stranačke politike, a smatra se da je Makron, kada je video kakvu pretnju predstavlja Bardela za premijera odabrao baš 34-godišnjeg Atala kako bi na taj način parirao usponu mladog ultradesničara.

- Atal i Bardela su ista generacija, to je očigledno. Atal poseduje političku oštroumnost, on zna da izvuče poentu i da to ima smisla, tako da je on neko ko može da izađe na megdan Nacionalnom okupljanju - kazao je neimenovani Makronov saradnik.

Politiko navodi da su Makronovi ljudi pokušali da u napadima na Bardelu predsednika Nacionalnog okupljanja predstave kao "arogantnog" proruskog izolacionistu, ali im, to za sada, nije donelo rezultate.

Briselski sajt podseća da je ova ultradesničarska stranka odavno na meti optužbi zbog navodnih veza sa Rusijom.

Te optužbe je Makron ponavljao u obe kampanje za predsedničke izbore na kojima mu je rival bila Le Pen.

On je tada obelodanio da je Nacionalno okupljanje dobilo zajam od šest miliona evra od ruske kompanije, a Politiko navodi da je ta kontroverzna pozajmica u međuvremenu otplaćena.

U junu prošle godine je istražni komitet francuske Nacionalne skupštine označio Nacionalno okupljanje, čiji je manifest za predsedničke izbore 2022. pozivao na izlazak Francuske iz integrisane komande NATO, "pogonskim remenom" Moskve.

- Nacionalno okupljanje je na proruskoj liniji, sva njihova glasanja u Evropskom parlamentu su to pokazala - kazala je za Politiko Natali Loazo, koja je 2019. upravo od Bardele izgubila u trci za funkciju evroparlamentarca.

Briselski sajt navodi da se Bardelina stranka od početka ruske intervencije u Ukrajini pre dve godine silno trudila da se distancira od Moskve.

Iako su Bardela i ostali evroparlamentarci Nacionalnog okupljanja glasali za usvajanje rezolucije EU kojom se osuđuje ruska agresija na susednu zemlju, oni su se kasnije uzdržavali od glasanja prilikom izjašnjavanja o finansijskom pomoći Ukrajini i ruskim naporima za širenje dezinformacija u Uniji.

Navodi se da je sam Bardela preduzeo neke dodatne korake kako bi izbegao da ga doživljavaju kao prorusku opciju.

U jednom prošlogodišnjem intervjuu on je kazao da žali zbog toga što francuski političari nisu brže uvideli pretnju koja je dolazila iz Moskve.

- Postajala je kolektivna naivnost u vezi sa Putinovim ambicijama - rekao je tada Bardela.

Samo nekoliko dana kasnije Le Pen je objavila pismo u kojem je kritikovala EU sankcije uvedene Rusiji, što je odmah viđeno kao njen direktbi odgovor 28-godišnjem štićeniku.

Foto: EPA

Marin Le Pen

Le Pen: Mene sutra može da pregazi kamion

Politiko navodi da Le Pen, uprkos tome što se Bardela ne drži uvek njene linije, podržava svog političkog štićenika i brani ga od kritičara. Libersijon je objavio da je ona navodno, u hodniku Nacionalne skupštine, gurnula uza zid potpredsednika stranke Sebastijana Šenua i zapretila mu da će izbaciti iz Nacionalnog okupljanja ako nastavi da govori protiv Bardele.

- Mene sutra može da pregazi kamion - kazala je Le Pen u televizijskom intervjuu i dodala da Bardela, u tom slučaju, "ima politički status i poverenje da je zameni".

Kritike zbog veza sa nemačkim AfD i sastanka s Alis Vajdel

Makronova stranka "Renesansa" je napala Bardelu i Nacionalno okupljanje i zbog partnerstva s ulstradesničarskom strankom Alternativa za Nemačku (AfD). Napadi su pojačani nakon što su nemački mediji objavili da su članovi AfD održali sastanak s ekstremistima o deportaciji stranaca i "neasimilovanih" građana iz Nemačke. Le Pen i Bardela su se kasnije sastali sa Alis Vajdel, kopredsednicom AfD, kako bi on od nje zatražili razjašnjenje ove vesti koja je izazvala veliku pometnju, ali Nacionalno okupljanje nije prekinulo saradnju s AfD.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske
Društvo

Sve stoji! Na granicama puno kao u košnici, kolone kilometarske

Saobraćaj je jutros bio umerenog intenziteta, ali u toku dana se očekuje pojačan saobraćaj, pre svega na auto-putevima, a zatim ka graničnim prelazima i na izlazima iz većih gradskih sredina, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMSS). Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo.

27.04.2024

16:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija