• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2024

10:40

Makron skovao pakleni plan! Preko ove države kreće na Putina?! Moskva neće sedeti skrštenih ruku: Oni pokušavaju...

Shutterstock, Reuters

Vesti

Makron skovao pakleni plan! Preko ove države kreće na Putina?! Moskva neće sedeti skrštenih ruku: Oni pokušavaju...

Podeli vest

Francuska nakon propasti svoje politike u Africi pokušava da stvori imidž mirotvorca u Nagorno Karabahu, iako je mirovnu ulogu tamo ispunila Rusija, izjavila je zvanična predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.

Zaharova je za ruski Prvi kanal rekla da, prema njenom osećaju, rast aktivnosti Pariza u Kavkaskom regionu predstavlja „svojevrsnu kompenzaciju u društveno-političkoj svesti“ usled propasti francuske politike u Africi.

Prema rečima Zaharove, eksperimenti Francuske na Kavkazu uključuju „tobože mirovne napore“.

- Mi ipak razumemo da to nema nikakve veze s mirotvorstvom. Celu mirotvoračku ulogu u kontekstu rešavanja pitanja Nagorno Karabaha kao posrednik je na sebe preuzela i ispunila upravo Rusija. Sada želimo da se nadamo da je najsloženija faza iza nas, ako oni, Francuska kao članica NATO-a ne počnu ponovo da dolivaju ulje na vatru tamo - rekla je Zaharova.

Krajem februara premijer Jermenije Nikol Pašinjan posetio je Francusku i sastao se s predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom koji je izjavio da Pariz podržava napore za uspostavljanje pravednog i stabilnog mira na Južnom Kakvkazu. Makron je naglasio da je Azerbejdžan dužan da otkloni dvosmislenost kada je reč o teritorijalnoj celovitosti Jermenije i karata na osnovu kojih će se raditi na delimitaciji i demarkaciji granice.

Jerevan je tokom prošle godine počeo da dobija vojnu pomoć od Pariza. Prva partija oklopnih vozila bila je dopremljena preko Gruzije. Ministar odbrane Francuske Sebastijan Lekorno je izjavio da će Francuska obučavati jermenske vojnike u oblasti PVO.

Nagorno Karabah je pre 35 godina saopštio da jednostrano istupa iz Socijalističke Sovjetske Republike Azerbejdžan. Posle raspada Sovjetskog Saveza i oružanog sukoba s Azerbejdžanom početkom devedesetih region je godinama postojao kao nepriznata republika koju naseljavaju Jermeni.

U septembru 2020. u Nagorno Karabahu su obnovljena borbena dejstva, a uz posredovanje Moskve 10. novembra strane su se dogovorile da obustave vatru. Azerbejdžan je 19. septembra prošle godine u Karabahu započeo vojnu operaciju koja je trajala 24 sata. Predsednik Azerbejdžana Iljham Alijev je nakon svega izjavio da je zemlja obnovila svoj teritorijalni integritet, a vlasti regiona su de fakto objavile da se nepriznata republika raspušta od 1. januara ove godine.

Jerevan i Baku su uz posredovanje Rusije, SAD i EU počeli da razmatraju budući mirovni sporazum. Krajem maja 2023. godine premijer Jermenije Nikol Pašinjan je izjavio da je Jerevan spreman da prizna suverenitet Azerbejdžana u sovjetskim granicama, zajedno s Nagorno Karabahom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija