• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.03.2024

05:40

Bolest mozga! Front se raspada, a Ukrajina planira ovo?! Zdrav razum kao da više ne postoji u Kijevu!

profimedia/Shutterstock

Vesti

Bolest mozga! Front se raspada, a Ukrajina planira ovo?! Zdrav razum kao da više ne postoji u Kijevu!

Podeli vest

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga Aleksandar Pavljuk najavio je u sredu nameru Oružanih snaga Ukrajine da ove godine stvore udarne snage i pređu na protivudarne operacije.

- Naš zadatak je da stabilizujemo liniju fronta i da se pregrupišemo što je više moguće kako bismo povukli jedinice koje zahtevaju popunu i obnavljanje na poligone kako bismo ove godine stvorili udarne snage i izveli protivudarne operacije - rekao je Pavljuk na "Sveukrajinskom teletonu".

Glavnokomandujući ukrajinskih trupa Aleksandar Sirski rekao je početkom februara – nekoliko dana pre imenovanja na tu funkciju – da su ukrajinske trupe prešle sa ofanzivnih na odbrambene akcije.

Istovremeno je situaciju na frontu ocenio kao složenu i napetu.

Pentagon je takođe saopštio da će bez obnove američke pomoći ukrajinska vojska morati da odluči koje gradove može da drži. Istovremeno, Ukrajina je nedavno predala niz naselja, uključujući grad Avdejevku u DNR i selo Krinki u Hersonskoj oblasti .

Ukrajinska kontraofanziva je počela 4. juna 2023. godine, a tri meseca kasnije ruski predsednik  Vladimir Putin je izjavio: „kontraofanziva“ nije samo zaustavljena, „to je neuspeh“. Putin je u januaru primetio da je Ukrajina propala u kontraofanzivi, inicijativa je u rukama ruskih oružanih snaga, a ako se tako nastavi, uskoro će se postaviti pitanje ukrajinske državnosti.

Kako je 19. decembra 2023. izvestio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu , tokom kontraofanzive, ukrajinske oružane snage su izgubile 159 hiljada vojnika, 121 avion, 766 tenkova, uključujući 37 leoparda. Šojgu je ranije izjavio da snabdevanje zapadnim naoružanjem i uvođenje strateških rezervi u borbu ukrajinske komande nisu promenili situaciju na bojnom polju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija