• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

08.04.2023

10:52

U NEMAČKOJ SPREMAJU REVOLUCIJU, OVO JE RADIKALAN ZAHTEV! Sindikat pokrenuo lavinu, Levica nije imala dilemu, sada je već ozbiljna priča, imaju li petlju za drastičan potez?!

Pixabay

Vesti

U NEMAČKOJ SPREMAJU REVOLUCIJU, OVO JE RADIKALAN ZAHTEV! Sindikat pokrenuo lavinu, Levica nije imala dilemu, sada je već ozbiljna priča, imaju li petlju za drastičan potez?!

Podeli vest

Nemačka stranka Levice podržala je inicijativu sindikata radnika u metalskoj industriji IG Metal koji je traži uvođenje četverodnevne radne nedelje.

 

- To je sledeći korak u jedan atraktivni industrijski radni svet u kojem se rad i privatni život dobro nadopunjuju - rekao je predsednik IG Metala Jerg Hofman.

Jedan od najuticajnijih sindikata u Nemačkoj koji predstavlja i zaposlene u automobilskoj industriji, najavio je da će četvorodnevna radna nedelja uz zadržavanje pune plate biti jedna od glavnih stavki budućih pregovora o kolektivnim ugovorima.

Hofman je ukazao na to da je metalska industrija i u prošlosti bila predvodnik važnih pregovora za nemačku industriju. Tako je u pregovorima 1978. izborila 35-satnu radnu nedelju koja u međuvremenu važi za zaposlene ne samo u metalskoj nego i u elektrobranši, prenosi Dnevno.hr.

Spomenuo je iskustva iz Švedske, Islanda ili Belgije koja pokazuju da ovakva organizacija rada podiže produktivnost i smanjuje radni pritisak.

- Četvorodnevna radna nedelja za zaposlene predstavlja manje stresa i više vremena za život - zaključio je jedan od lidera nemačke Levice Martin Širdevan, prenosi Berliner cajtung.

On je rekao i da četvorodnevna nedelja smanjuje putovanja i troškove energije, što je takođe dobro za klimu.

- Pored toga, četvorodnevna sedmica učinila bi privlačnijim sektore koji se sada žale na nedostatak radnika - zaključio je Širdevan.

Predstavnici poslodavaca za sada odbacuju predlog sindikata ukazujući na već sad skraćenu radnu nedelju od 35 sati u porođenju sa drugim privrednim oblastima.

- Uz to treba pridodati drastičan skok cena energenata koje nas opterećuju kao i cena prilagođavanja industrije novim ekološkim zakonima - rekao je Gerhard Erdman iz uprave Saveza metalske industrije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
ivan

pre 1 godinu

Razgovor dvojice radnika u Crnoj Gori "Znaš da će 2035 godine biti radan dan samo sreda" "Pa zar ceo dan" pitao je drugi

Janko Petrović

pre 1 godinu

Lupate gluposti o IG METAL..prvo se malo edukujte za Nemačku i njen sistem rada...U Nemačkoj u ozbiljnim firmama radna nedelja je četiri dana i petak 4 sata..tačnije radna nedelja je 32 sata. Ako predlažu 4 radna dana to je samo razmišljanje pametnih ljudi jer za 4 sata pravi se extra trošak olo potrešnje električne energije ili gas plus radnici imaju extra potrošnju...koju VI U INFORMERU BLAGE VEZE NEMATE..VEĆ MALO PREDLOŽITE SRBIJI JER KOLIKO JAŠU SRPSKU DECU...KAO MAZGE IZGLEDAJU PO NEMAČKIM FIRMANA U SRBIJI..neka gazda u Jhon Deeru( Prinz Wolgang ) pokuša da uvede rad preko agencije ili nerazumno radno vreme..prvo bi bundes-arbajzent i IG METAL zatvorili firmu. A u Srbiji serendate i hvalite nemačke ivenstitore..smradu Dragane marš u zatvor izdajniče srpske radne snage

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija