• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/net.hr/daily mail

15.04.2023

00:15

"PRIBLIŽAVA SE!" Naučnici u strahu zbog onog što su primetili na dnu okeana duž američke obale, scenario bi mogao da bude... "Ovako nešto nikad nisam video!"

Vesti

"PRIBLIŽAVA SE!" Naučnici u strahu zbog onog što su primetili na dnu okeana duž američke obale, scenario bi mogao da bude... "Ovako nešto nikad nisam video!"

Podeli vest

Naučnici strahuju da bi rupa u rasedu dugom 965 kilometara u Pacifiku mogla da izazove katastrofalan zemljotres koji bi desetkovao gradove duž severozapada Sjedinjenih Država.

Rupa iz koje izlazi vrela tečnost nalazi se 80 kilometara od obale Oregona, na granici padajućeg raseda poznatog kao zona subdukcije Kaskadija, koja se proteže od severne Kalifornije do Kanade, piše Dejli mejl.

Ova geološka karakteristika može izazvati zemljotres magnitude 9 na severozapadu Pacifika - a vrtača bi mogla da bude gorivo koje joj je potrebno.

Curenje je prvi put primećeno 2015. godine, ali nova analiza Univerziteta u Vašingtonu (UV) sugeriše da je hemijski različita tečnost "lubrikant sa greškom". Ova tečnost omogućava pločama da se kreću nesmetano, ali bez nje "napetost može da se poveća i izazove zemljotres", rekli su istraživači.

"Pitijina oaza"

Tim je rupu, koju opisuju kao izvor, nazvao Pitijina oaza po drevnom grčkom proročištu.

"Čini se podjednako halucinantnim pronaći izvor vode niske slanosti, visoke temperature, bogate mineralima koji teče sa morskog dna 3.280 stopa (oko 1.000 metara, prim.prev) ispod površine u blizini obale Oregona", rekli su istraživači u saopštenju.

Robotski ronilac otkrio je rupu u istraživanju iz 2015. godine kada su sonarne slike snimile mehuriće koji se dižu sa morskog dna. Podaci su pokazali da izvorna tečnost dolazi sa granične linije ploče i da je izgleda toplija od okolnog područja.

Koautor studije Evan Solomon, profesor okeanografije koji proučava geologiju morskog dna, kaže:

- Pogledali su u tom pravcu i ono što su videli nisu bili samo mehurići metana, već voda koja izlazi iz morsko dno kao vatrogasno crevo... To je nešto što nikada nisam video i, koliko znam, nije ranije primećeno."

Posmatranja su kasnije pokazala da je tečnost koja je iscurila bila 16 stepeni toplija od okolne morske vode i da je došla direktno iz megatrusta Kaskadija, gde se procenjuje da su temperature od 300 do 500 stepeni.

Sudar dve tektonske ploče

"Gubitak tečnosti sa megapotisnog interfejsa na moru kroz ove pukotine je važan jer snižava pritisak tečnosti između čestica sedimenta i povećava trenje između okeanske i kontinentalne ploče“, navodi se u saopštenju.

Megatrust Kaskadija obuhvata nekoliko velikih gradskih oblasti, uključujući Sijetl i Portland, Oregon, ali takođe dodiruje delove severne Kalifornije i ostrva Vankuver u Kanadi.

"Ako je pritisak tečnosti visok, to je kao da je vazduh uključen, što znači da ima manje trenja i da dve ploče mogu da klize. Ako je pritisak tečnosti niži, dve ploče će se zaključati - onda može doći do naprezanja", pojašnjava se u saopštenju.

Zona subdukcije Kaskadija je oblast u kojoj se sudaraju dve tektonske ploče. Huan de Fuka, mala okeanska ploča, prolazi ispod severnoameričke ploče na vrhu kontinentalnog dela SAD.

Subdukcioni sistemi – gde jedna tektonska ploča klizi preko druge – mogu proizvesti najveće zemljotrese na svetu. Najbolji primer je zemljotres u Tohokuu 2011. koji je potresao Japan i ubio 20.000 ljudi.

Kaskadija je seizmički tiha u poređenju sa drugim zonama subdukcije, ali nije potpuno neaktivna.

Istraživanja pokazuju da je rased pukao u potresu od devet stepeni Rihterove skale 1700. godine, otprilike 30 puta jačem od najvećeg predviđenog zemljotresa u Svetom Andreju.

Solomon je rekao da je mesto oslobađanja tečnosti iz zone raseda prvo poznato mesto te vrste. Međutim, on pretpostavlja da bi slični izvori mogli da vrebaju u blizini, ali da ih je teže otkriti sa površine okeana.

 

 


Značajno curenje tečnosti iz centralnog Oregona moglo bi da objasni zašto se veruje da je severni deo zone subdukcije Kaskadija, kod obale Vašingtona, čvršće zatvoren ili spojen nego južni deo kod obale Oregona.

Koautorka, profesorka okeanografije na Univerzitetu Vašington Debora Keli, kaže:

- Oaza Pitija pruža redak prozor u procese koji se odvijaju duboko u morskom dnu, a njena hemija sugeriše da se ova tečnost približava granici ploče.

Ovo sugeriše da obližnji rasedi regulišu pritisak tečnosti i ponašanje klizanja mega potiska duž centralne zone subdukcije Kaskadija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Ništa ne razumem ali nema veze! Shvatio sam suštinu, moguće je da nestane Amerika, bolesni amerikanci i njihov bolestan način razmišljanja! Pa dobro, šta je tu je! Planeta valjda ima neke odbrambene mehanizme! Mora da se odbrani od bolesti zvane amerikanizacija!

Žigolo

pre 1 godinu

Eh, da bar hoće Zemlja da se otvori i da proguta celu SAD ... Planeta bi bila srećnije mesto za život

Rade R

pre 1 godinu

Planeta traži način da se izleči! A bolest koja je napala planetu je amerikanizam!

(VIDEO) ŠTA AKO PUTIN GAĐA JELOUSTOUN?! ZA AMERIKU BI TO BILA SMRTNA PRESUDA, ALI I ZA DVE TREĆINE PLANETE! Rat u Ukrajini izmiče kontroli!
Planeta

(VIDEO) ŠTA AKO PUTIN GAĐA JELOUSTOUN?! ZA AMERIKU BI TO BILA SMRTNA PRESUDA, ALI I ZA DVE TREĆINE PLANETE! Rat u Ukrajini izmiče kontroli!

Kada je Nikolaj Patrušev, sekretar Saveta bezbednosti Ruske Federacije, rekao da Rusija raspolaže oružjem koje može uništiti SAD, pretpostavljam da je mislio na nekoliko oružja, izjavio je Đuro Bilbija, urednik portala Fakti i dugogodišnji dopisnik Novosti iz Rusije, prilikom gostovanja u emisiji Luča kanala Pravi odgovor.

31.03.2023

06:15

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija