• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

23.04.2023

13:53

TAJVAN NEĆE BITI "NOVA UKRAJINA", AKO KINA NAPADNE - GOTOVO JE! Ratna simulacija pokazala APSOLUTNU NEMOĆ Vašingtona, nemaju ni TEORETSKE šanse?!

Reuters/AP/Deep State

Vesti

TAJVAN NEĆE BITI "NOVA UKRAJINA", AKO KINA NAPADNE - GOTOVO JE! Ratna simulacija pokazala APSOLUTNU NEMOĆ Vašingtona, nemaju ni TEORETSKE šanse?!

Podeli vest

Simulaciju ratnih igara koju je zatražio komitet američkog Kongresa pokazao je da bi Vašingtonu bilo nemoguće da snabdeva Tajvan oružjem i opremom u slučaju da Kina napadne odmetnuto ostrvo.

Simulaciju je ove nedelje izvela Komisija Predstavničkog doma zadužena za Komunističku partiju Kine, uz pomoć tink-tenka Centar za novu američku bezbednost iz Vašingtona.

- Opasnost od kineske invazije na Tajvan je velika, a jučerašnja simulacija naglasila je potrebu za merama odvraćanja agresije KPK i naoružavanja Tajvana do zuba pre nego što počne bilo kakva kriza - rekao je predstavnik Majk Galager, republikanac iz Viskonsina koji predsedava komitetom.

Simulacija je pokazala da bi američke snage pretrpele velike gubitke, ako Pentagon ne poveća svoje zalihe raketa dugog dometa i ne pregovara o korišćenju više vojnih baza u azijsko-pacifičkom regionu, preneo je Rojters, pozivajući se na neidentifikovanu osobu upoznatu sa rezultatima simulacije.

Foto: Reuters/Google Maps

Konflikt bi ostavio svetska finansijska tržišta u "apsolutnim dronjcima".

- Poslovna zajednica ne shvata dovoljno ozbiljno pretnju od tajvanske krize - rekao je Galager.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu su eskalirale u protekloj godini, a kineski predsednik Si Đinping obećao je da će ponovo ujediniti kopno sa svojom otcepljenom pokrajinom – silom ako je potrebno.

Sa druge strane, američki predsednik Džozef Bajden je više puta nagoveštavao da će Vašington vojno intervenisati ako Kina izvrši invaziju. Peking je prekinuo bezbednosne i druge veze sa SAD prošlog avgusta, nakon što je tadašnja predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi odbacila upozorenja kineskih zvaničnika i posetila Tajpej.

Ranije ove godine, drugi vašingtonski istraživački centar, Centar za strateške i međunarodne studije (CSIS), pokrenuo je 24 različita simulatora sukoba SAD i Kine oko Tajvana. Studija je pokazala da će SAD i Japan izaći kao pobednici, ali da će izgubiti desetine ratnih brodova, stotine aviona i hiljade vojnika. Tajvan bi ostao u ruševinama, dok bi Kina izgubila stotine brodova i aviona, kao i desetine hiljada vojnika, saopštio je CSIS.

Foto: Reuters

 

U svetlu problema sa snabdevanjem, rekao je Galager, Vašington mora da ubrza isporuke američkog oružja vrednog 19 milijardi dolara koje je Tajvan naručio. On je takođe pozvao na više zajedničkih vežbi, jačanje američkih vojnih postrojenja u regionu i povećanje proizvodnje raketa.

- Cilj je naravno da se odvrati Kina od invazije. Jedna od očiglednih lekcija iz Ukrajine je da kada sukob izbije, to je veoma skupo u smislu života, krvi i novca. Dakle, mi vodimo ovu ratnu igru da bismo sprečili rat - rekao je Galager u intervjuu za "Foks njuz".

Galager je dodao da se "mir može postići samo snagom, posebno zato što se čini da Si Đinping priprema svoju zemlju za rat. Siguran sam da bi više voleo da ima osvajanje bez rata. Moramo biti spremni, a ne krećemo se dovoljno brzo."


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije
Društvo

Epidemija malih boginja bukti u Beogradu! Veliki broj obolele dece širom Srbije

Nа tеritоriјi grаdа Bеоgrаdа, u окviru еpidеmiје priјаvljеnе 22.2.2024. gоdinе, rеgistrоvаnо је 57 slučајеvа mоrbilа, оd којih је 47 pоtvrđеnо u Rеfеrеntnој lаbоrаtоriјi Institutа zа virusоlоgiјu, vакcinе i sеrumе „Tоrlак”, а 10 оbоlеlih оsоbа su коntакti lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnih slučајеvа.

07.05.2024

22:58

TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)
Live TV

Nagoveštaji kapitulacije na ukrajinskom frontu? Zapad čeka prelnomni trenutak da sedne za pregovarački sto! (VIDEO)

Vladimir Putin biće na čelu Rusije do 2030. godine. Ruska vojska počela vežbe za upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja. Kineski predsednik Si Điping u poseti Beogradu. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Duško Šljivančanin i dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije. Uživo u program uključio se i analitičar Andreja Lović koji je komentarisao današnju posetu Si Đipinga Beogradu.

07.05.2024

19:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!
rafal u prvog škaljarca

Optuženi negiraju krivcu, Turci bez pardona! Novi detalji istrage ubistva Jovana Vukotića u Istanbulu!

U postupku koji se pred sudom u Turskoj vodi protiv 18 optuženih za organizaciju i učešće u ubistvu Jovana Vukotića, među kojima su Radoje Živković, rođak Radoja Zvicera vođe "kavačkog klana", kao i Milan Vujotić izveden je novi dokaz, izveštaj veštaka o GPS uređaju koji je postavljen ispod belog "opela" u kom je 8. septembra 2022. u Istanbulu ubijen navodni vođa "škaljarskog klana".

07.05.2024

17:36

Sport

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)
Fudbal

"Milioneri" idu u finale Lige šampiona! Borusija preživela prečke i stative PSŽ-a i boriće se za evropsku krunu! (FOTO/VIDEO)

Nemački velikan Borusija iz Dortmunda prvi je finalista Lige šampiona! Popularni "milioneri" večeras su savladali kao gosti Pariz Sen Žermen sa 1:0 (0:0) na "Parku Prinčeva" i sa ukupnih 2:0 plasirali su se u finale najjačeg klupskog takmičenja na Starom kontinentu, gde će im rival na londonskom "Vembliju" biti ili madridski Real ili minhenski Bajern!

07.05.2024

22:51

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija