• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

27.04.2023

06:15

OVAKO MISLE DA SKREŠU KRILA RUSIMA PRED OFANZIVU? Kijev bacio oko na MOĆNO ORUŽJE, vrši se veliki PRITISAK na jednu evropsku zemlju, ako popuste...

Reuters

Vesti

OVAKO MISLE DA SKREŠU KRILA RUSIMA PRED OFANZIVU? Kijev bacio oko na MOĆNO ORUŽJE, vrši se veliki PRITISAK na jednu evropsku zemlju, ako popuste...

Podeli vest

U SAD i Evropi se sve više govori o mogućem neuspehu kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine, a jedan od razloga je nedostatak avijacije. Zapadne zemlje traže rešenje kojim bi Ukrajinu obezbedili modernim lovcima u najbržem mogućem roku.

Tokom 14 meseci sukoba, ukrajinska avijacija, koja je ranije bila višestruko inferiornija u odnosu na rusku, pretrpela je značajne gubitke. Partneri Kijeva su aktivno pokušavali da sve nadoknade slanjem starih sovjetskih lovaca iz arsenala zemalja bivšeg Varšavskog pakta.

Međutim, ove zalihe su na izmaku. A ni sami avioni nisu u najboljem stanju – poslednji lovci MiG-29 koje su Poljska i Slovačka predale Oružanim snagama Ukrajine moraju da se demontiraju radi rezervnih delova, piše The Economist.

Da bi se smanjila ruska nadmoć u vazduhu , Kijevu su aktivno isporučeni sistemi PVO. Ovo sprečava avijaciju da deluje duboko iza linije fronta i udara na komunikacije. Međutim, ruski piloti su aktivni na prvoj liniji fronta.

Foto: AP/Photo

PATRIOT

I ako su u odbrani Oružanih snaga Ukrajine u takvim uslovima još uvek borbeno spremne, onda će u kontraofanzivi avioni biti posebno potrebni: oklopna vozila će izaći ispod kišobrana njihove PVO i postati laka meta za Vazdušno-kosmičke snage Rusije.

Teška odluka

Pentagon ne žuri da šalje lovačku avijaciju. Kongresmen Adam Smit je objasnio: -

- Ne morate samo da obučavate pilote, morate da pripremite i mehaničare, aerodrome, rezervne delove...

Prema njegovim rečima, čak i ako sutra Bela kuća donese odluku o slanju F-16, avioni će biti isporučeni tek za godinu dana. U najboljem slučaju, za osam meseci.

Istovremeno, nastavio je Smit, u sukobu sa takvom gustinom PVO sistema, lovac će morati da se bori za opstanak. To znači da se situacija ne može drastično preokrenuti.

Lakše i zgodnije alternatiive

Ipak, sve su glasniji pozivi za slanje aviona u Kijev. A, kako primećuje The Economist, teško upravljivi F-16 ima pogodniju alternativu za Ukrajinu – švedski JAS 39 Gripen („Grifin“).
Primetno je mlađi od Amerikanca - prvi let je izveo 1988. godine.

Obe mašine imaju slične karakteristike leta, JAS 39 je samo malo inferioran u pogledu nosivosti i borbenog radijusa.

Ali je jeftin i zgodan – razvio ga je SAAB za zaštitu vazdušnog prostor od ruskih letelica. Ambiciozniji zadaci - udarni zadaci iza neprijateljskih linija - nisu bili postavljeni pred njega.

Foto: Reuters

JAS 39

Istovremeno, Grifin je u stanju da sleti na kratke piste, pa čak i puteve, što je veoma pogodno za Ukrajinu. Kako uveravaju proizvođači, avion je moguće napuniti gorivom i ponovo naoružati za deset minuta. Tim od jednog tehničara i pet regruta će se dobro snaći u tom poslu.

JAS 39 nosi četiri rakete vazduh-vazduh MBDA Meteor sa dometom od 100 kilometara.

Takođe, američke AMRAAM rakete mogu da se montiraju na lovac – sa dometom do 180 kilometara. Međutim, Pentagon još nije odobrio njihovu isporuku.

"Ubedite Stokholm"

Međutim, Švedska, bar za sada, nije voljna da šalje svoje lovce Kijevu.

- Gripeni su takođe veoma važni za našu bezbednost - naglasio je ministar odbrane kraljevine.

Ovo se može razumeti i kao: SAD ne žele da pošalju najmasovniji lovac četvrte generacije – proizvedeno je više od četiri i po hiljade F-16, koji su u službi 25 zemalja, a Gripena je proizvedeno nešto više od dve stotine. Pored Šveđana, u Evropi ih koriste samo Česi i Mađari.

Foto: Reuters

JAS 39

Stokholm se osvrnuo na činjenicu da će u slučaju sukoba sa Rusijom ostati jedan na jedan sa neprijateljem, za razliku od članica NATO-a , kojima Švedska još nije pristupila.

Međutim, nakon ulaska u alijansu, ovog opravdanja neće biti. Osim toga, kao što je istorija tenkova pokazala, ako Kijevu zatreba neka vrsta oružja, ono će pre ili kasnije biti obezbeđeno. Dakle, susret JAS 39 sa ruskim lovcima u borbi je sasvim realan scenario.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija