• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/fenix magazin/dpa

05.05.2023

15:35

"TO JE ZNAK ZA UZBUNU!" Nemačka se suočava sa neverovatnim problemom i deca su prva na udaru, kako su uopšte dospeli u ovu situaciju?!

Shutterstock

Vesti

"TO JE ZNAK ZA UZBUNU!" Nemačka se suočava sa neverovatnim problemom i deca su prva na udaru, kako su uopšte dospeli u ovu situaciju?!

Podeli vest

U Nemačkoj je sve teže doći do antibiotika za decu – čak i u bolnicama.

To je već “znak za uzbunu” – kad odjednom nema antibiotika ni lekova protiv raka, rekao je direktor nemačkog bolničkog udruženja Gerald Gas, javlja agencija dpa.

Klinike širom Nemačke pokušavaju da nabave lekove, ali su već pretrpane kašnjenjem u nabavci, rekao je Gas u petak nemačkoj uredničkoj mrežiNeki pedijatri svoje najmlađe pacijente već upućuju na klinike, jer u ordinacijama nema antibiotika ili isporuke kasne, rekao je Gas.

Bolnice bi možda mogle da nadoknade manjak ako se više potrude, ali to nije dugoročno rešenje problema.

Apoteke su zbog nestašica već odbile kupce koji su tražili antibiotske sirupe. Predsednik Udruženja farmaceuta Severne Rajne, Thomas Preis, pozvao je na stvaranje “nacionalne rezerve antibiotika”.

Nekoliko nemačkih država ublažilo je pravila za antibiotske sirupe, dopuštajući uvoz sirupa iz inostranstva koji nisu odobreni u Nemačkoj.

Nedelju dana ranije ministarstvo zdravlja službeno je utvrdilo manjak na zalihama antibiotskih sirupa za decu. Ublažavanjem pravila zaobilaze se odredbe strogog Zakona o lekovima, ali samo privremeno.

Vlada je izradila nacrt zakona protiv nestašica lekova. Zakon predviđa stvaranje zaliha nekih lekova za nekoliko meseci, ali tek treba da bude usvojen, podsetili su u ministarstvu zdravlja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran

pre 11 meseci

Berza, prodaja, rasprodaja, preseljenje itd. Produkcija je jeftinija u Indiji, a svopje farmacioje zatvorilio. To se zove demokracija i nezavisnost na zaapadni nacin, a sjesi murtaa te uzjasi kurta, ali pod kojim uslovima.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija