• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria

08.05.2023

09:32

ZELENSKI UKINUO DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM! Evo šta će Ukrajinci od sada da slave! "Ovo je identitet našeg naroda..."

EPA

Vesti

ZELENSKI UKINUO DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM! Evo šta će Ukrajinci od sada da slave! "Ovo je identitet našeg naroda..."

Podeli vest

Predsednik Vladimir Zelenski odobrio je obeležavanje Dana Evrope u Ukrajini 9. maja, navedeno je u ukazu objavljenom na sajtu njegovog kabineta.

„Shvatajući evropski identitet ukrajinskog naroda  odlučujem da u Ukrajini ustanovim Dan Evrope, koji se obeležava svake godine 9. maja zajedno sa zemljama Evropske unije“, navodi se u dokumentu.

On napominje da je odluka doneta „kako bi se ojačalo jedinstvo naroda Evrope“, kao i da bi se „obezbedio mir, bezbednost i stabilnost na evropskom kontinentu“.

Pored toga, Zelenski je rekao da je podneo predlog zakona Vrhovnoj radi koji predlaže da se 8. maj proglasi Danom sećanja i pobede nad nacizmom u Drugom svetskom ratu.

Ukrajina od 2015. godine obeležava Dan sećanja i primirja – 8. maj. Time se zemlja zapravo pridružila tradiciji proslavljanja pobede nad nacističkom Nemačkom po zapadnoevropskom modelu.

Dan pobede 9. maj ostao je praznik, ali su se glavni zvanični događaji na državnom nivou pomerili na 8. maj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milan

pre 11 meseci

Па шта би следбеници фашизма друго славили. Дан победе сигурно не.

Prle

pre 11 meseci

Ovoliki "danke dojcland" nisam video vec 30 godina.

Marija

pre 11 meseci

Konacno javno priznao da je fasista!!!A znali smo to! Udri stariji brate Putine, fasistima treba zatrti seme da se vise nikada ne pojave na svetu!Zivela Rusija, zivela Srbija!

Vidoje

pre 11 meseci

Овај изгледа да сања дан победе фашизма, само се мало прерачунао !

Mika

pre 11 meseci

Не би ме чудило што се Зеленски сврстао на супротну страну од победника Другог светског рата, да није Јевреј!? И његови пријатељи из Европе су били недефинисани у току тог рата. Како се бранио Париз од Хитлера!? Зна Хитлер зашто је бомбардовао Србију 1941, а зашто је 1944 исто тако Србија бомбардована од стране "савезника"!? Откуда у ЕУ и НАТоу толике фашистичке земље!?

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija