• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.05.2023

10:30

OD FUDBALERA DO VLADARA TURSKE! INTERESANTNE ČINJENICE O ERDOGANU! Robijao zbog stihova, preživeo državni udar, na vlasti je već 20 godina!

EPA

Vesti

OD FUDBALERA DO VLADARA TURSKE! INTERESANTNE ČINJENICE O ERDOGANU! Robijao zbog stihova, preživeo državni udar, na vlasti je već 20 godina!

Podeli vest

U Turskoj se održavaju jedni od najvažnijih predsedničkih izbora u poslednjih 100 godina. Jedan od glavnih favorita je dosadašnji lider Redžep Tajip Erdogan koji je na vlasti već 20 godina. Otkrivamo interesantne činjenice o aktuelnom turskom predsedniku.

Redžep Tajip Erdogan se rodio 26. februara 1954. godine u Istanbulu. Otac mu je radio kao obalski stražar. Do 13. godine je živeo u gradu Rize. Od detinjstva je bio religozan. Dok je studirao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Marmara u Istanbulu postao je član omladinskog krila islamističke Partije nacionalnog spasenja, gde je i započeo političku karijeru.

U periodu 1969-1982. godine je igrao fudbal u poluprofesionalnom klubu, ali je odustao od sportske karijere u korist političke.

Od 1994. godine do 1998. godine je bio gradonačelnik Istanbula, bio je veoma harizmatičan političar i vođa, uveo je delimičnu zabranu na prodaju alkohola.

Erdogan je 1999. godine proveo četiri meseca u zatvoru jer je govorio stihove Zije Gjukaljpa na mitingu u decembru 1997. godine. Sud ga je proglasio krivim za „podsticanje nacionalnih svađa i neprijateljstava“, bez obzira na to što pesma islamističkog sadržaja ne samo da nije bila zabranjena u Turskoj, već je bila i u zbirci pesama koju je Ministarstvo obrazovanja preporučivalo za čitanje.

Erdogan tri puta ulazi u političke partije koje su kasnije bile zabranjene. Osnovao je 2001. godine i vodio Partiju pravde i razvoja (PSR), koja je osvojila parlamentarne izbore 2002. godine sa 34,3 odsto glasova i od tada je na vlasti u Turskoj.

Godinu dana nakon pobede Partije pravde i razvoja na izborima, Erdogan je čekao mogućnost da uđe u parlament. To što je krivično gonjen ga je sprečilo da postane poslanik Velike nacionalne skupštine i premijer. Nakon promene zakonodavstva 2003. godine, prvo je postao poslanik, a zatim i premijer. Pre toga, premijer je bio njegov zamenik Abdulah Gul.

Foto: Reuters

Tokom tri godine 2014-2017. godine je zamrzao članstvo u Partiji pravde i razvoja jer zakon u Turskoj ne dozvoljava predsedniku da bude član političke partije. Nakon Ustavnog referenduma je ta odluka promenjena i Erdogan je ponovo bio na čelu PSR.

Erdogan je 15. jula 2016. godine objavio da je pokušan vojni prevrat u Turskoj. Za to je optužio propovednika Fethulaha Gulena i njegove sledbenike u turskoj vojsci, a koji žive u SAD. Uveo je vanredno stanje u zemlji, koje je bilo na snazi dve godine. Više od 13 hiljada ljudi je uhapšeno zbog optužbi za učešće u pokušaju prevrata. Sistem upravljanja oružanim snagama je reformisan, vojska više nije bila podređena Generalštabu, već Ministarstvu odbrane Turske.

Na vlasti je 20 godina. Od 14. marta 2003. godine do 28. avgusta 2014. godine je bio premijer i aktivno je širio ideju da Turska pređe iz parlamentarnog načina vladavine u predsednički. Postao je incijator promene zakonodavstva u korist direktnih izbora predsednika.

Prema rezultatima prvih novih izbora, dobio je 52,59 odsto glasova i položio je zakletvu 28. avgusta 2014. godine. Ponovo je izabran na drugi mandat 2018. godine. Mogućnost da se kandiduje po treći put dobio je zahvaljujući ustavnom referendumu 2017. godine, koji je označio prelazak Turske na predsednički oblik vladavine.

Redžep Tajip Erdogan je oženjen od 1978. godine, ima četvoro dece, dva sina i dve ćerke, kao i osam unuka. Njegov zet Berat Albajrak je bio ministar finansija od 2018. godine do 2020. godine.
Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj se održavaju 14. maja.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak
Društvo

Ni pozivi za maturu nisu što su nekada bili! Nećete verovati kakav odgovor je dobio ovaj dečak

Maturske večeri trebalo bi da budu smisao druženja i zabave, a sve češće se svode na brendiranu odeću i skupocene automobile, preteranun šminku i nakit. Generacija Z, svakodnevno nas baci u rebus materijalističkim prohtevima, a njihovi izazovi su sve veći zalogaj za roditelje koji žele da im ispune svaku želju, pa nas je tako jedna objava malo je reći, ostavila bez teksta.

28.04.2024

09:43

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija