• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

21.05.2023

10:00

NEŠTO KRUPNO VALJA SE IZA BRDA, sa najvišeg mesta spremaju svet za propast "globalne arhitekture"?! Zlatno-dolarski sistem postaje neodrživ, menjaće se i Savet bezbednosti...

Tanjug/AP

Vesti

NEŠTO KRUPNO VALJA SE IZA BRDA, sa najvišeg mesta spremaju svet za propast "globalne arhitekture"?! Zlatno-dolarski sistem postaje neodrživ, menjaće se i Savet bezbednosti...

Podeli vest

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš, izjavio je danas u Hirošimi da je vreme da se reformišu i Savet bezbednosti (SB) i Bretonvudski finansijski sporazum i da se usklade sa "realnošću današnjeg sveta".


Gutereš je, na konferenciji za novinare posle samita Grupe sedam (G7), rekao da Savet bezbednosti i Bretonvudski sporazum odražavaju odnose moći iz 1945. godine i da ih zbog toga treba reformisati, preneo je Rojters. 

- Globalna finansijska arhitektura je zastarela, nefunkcionalna i nepravedna - ocenio je Gutereš.
Prema njegovim rečima, globalna finansijska struktura nije uspela da ispuni svoju osnovnu funkciju kao globalna sigurnosna mreža u slučaju pandemije korone i rata u Ukrajini.

Bretonvudski sporazum je doveo do stvaranja onoga što je poznato kao Bretonvudski sistem čija su okosnica MMF i Svetska banka. U srcu ovoga bio je „zlatni standard“, koji je vezivao vrednost američkog dolara za vrednost zlata. Istovremeno, u vreme formiranja sistema, vrednost svih ostalih valuta bila je vezana za američki dolar.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

DOPRINOS SRBIJE SVETSKOM MIRU! Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade
Politika

DOPRINOS SRBIJE SVETSKOM MIRU! Dačić sa Lakroom i Karolin Zijade

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić danas je, u razgovoru sa podsekretarom UN za mirovne operacije Žan-Pjerom Lakroom i šeficom UNMIK-a Karolin Zijade, istakao da je Srbija posvećena dijalogu o Kosovu i Metohiji kao jedinom načinu za rešavanje aktuelnih problema.

15.05.2023

15:21

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija