• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

22.05.2023

06:15

ISKANDERI SU SPREMNI, MOSKVA JASNA, CRVENA LINIJA JE PREĐENA! Britanija, Francuska, Holandija, Danska, Portugal, Belgija šalju F-16 Kijevu, AMERI NE!

AP/Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ISKANDERI SU SPREMNI, MOSKVA JASNA, CRVENA LINIJA JE PREĐENA! Britanija, Francuska, Holandija, Danska, Portugal, Belgija šalju F-16 Kijevu, AMERI NE!

Podeli vest

Učesnici samita G7 u Hirošimi u Japanu, kojem je prisustvovao i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, dogovorili su se da Kijevu pošalju borbene avione američke proizvodnje F-16. Predsednik SAD Džo Bajden dao je "zeleno svetlo" zemljama koje žele da obuče ukrajinske pilote i daju im te avione iz svoje flote.

Moskva je više puta upozorila da je slanje američkih lovaca Kijevu crvena linija i da će njen odgovor biti brutalan! Vojni stručnjaci iz Rusije, a pre svih bivši predsednik Medvedev poručuju da su ruske rakete spremne i da se Moskva neće libiti da ih upotrebi! 

Zapad upozoravaju i brojni njihovi analitičari i penzionisani oficiri! I oni tvrde da je slanje F 16 Kijevu opasano i da bi posledice mogle birti brutalne po zemlje koje ih pošalju Ukrajini!   

Među zemljama koje su dosad izrazile spremnost za to jesu Britanija, Francuska, Holandija, Danska, Portugalija i Belgija. Britanija i Francuska će samo obučavati pilote, budući da nemaju F-16 u svojoj ratnoj avijaciji, dok će ostale države najverovatnije poslati svoje avione Kijevu.

Bajden je juče nakon sastanka sa Zelenskim izjavio da je od predsednika Ukrajine dobio "izričito uveravanje" da neće koristiti F-16 za ulazak na rusku teritoriju. Bajden je rekao da bi ratni avioni F-16, međutim, mogli biti korišćeni gde god se ruske trupe nalaze unutar Ukrajine.

Američki predsednik je, takođe, najavio novi paket pomoći Ukrajini, vredan oko 375 miliona dolara, koji će uključivati municiju, artiljeriju i vozila.

- Sjedinjene Države nastavljaju da čine sve što mogu da ojačaju sposobnost Ukrajine da se brani - rekao je Bajden.

S druge strane, Zelenski je zatražio globalnu podršku za okončanje rata u Ukrajini na osnovu plana Kijeva.

- Uvek delujemo praktično štiteći naše vrednosti. I ukrajinska 'formula mira' je očigledan izraz racionalnosti. Zahvaljujem vam što podržavate našu formulu - rekao je Zelenski.

Lula odbio sastanak sa Zelenskim

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva, jedini među liderima G7, nije se na samitu sreo sa Zelenskim.
Kako je saopšteno iz kabineta brazilskog predsednika, nakon ukrajinskog poziva, predložene su vremenske opcije za sastanak juče po podne po lokalnom vremenu, ali nije bilo moguće uklopiti termine.

Istovremeno, on je predložio da se u julu održi međunarodni samit posvećen ukrajinskoj formuli mira.

- Za kratko vreme, već u julu, rat u punom obimu će ući u 500. dan. A to je simboličan vremenski period, dobar mesec da se sazove Samit Formule mira, samit globalne većine. Samit svih onih koji podržavaju poštenje i odlučni su da ovaj rat privedu kraju. Pozivam vas da se pridružite zajedničkim naporima - rekao je Zelenski u svom govoru na samitu G7.

On je podsetio da je Ukrajina ponudila svetu svoju formulu mira, i to, kako je naveo, na način koji obezbeđuje da je svaka njena tačka podržana rezolucijama UN.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 10 meseci

kindjal nije se pokazao nikako a zašto mislite da će Iskander jer je to ista raketa :D Neka smao ispale preko granice NATO saveza i rat gotov.moskva pada a putin bježi u sjevernu koreju ko šugav pas.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija