• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

22.05.2023

23:11

AKO JE OVO TAČNO, RUSIJA JE U PROBLEMU - ZASTAVA "SLOBODNE RUSIJE" IZNAD MOSKVE! Kijev tvrdi, srušili smo ruski Mi-24! U Belgorodu traje antiteroristička operacija! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

AKO JE OVO TAČNO, RUSIJA JE U PROBLEMU - ZASTAVA "SLOBODNE RUSIJE" IZNAD MOSKVE! Kijev tvrdi, srušili smo ruski Mi-24! U Belgorodu traje antiteroristička operacija! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 453. dan.

Srušen ruski Mi-24

 

 

Ukrajinske trupe javljaju da su oborili ruski helikopter.
Kijev independent prenosi da je ruski Mi-24 srušen u Donjeckoj oblasti.

Zastava "slobodne Rusije" iznad Moskve

 

 

Režim protivterorističkih aktivnosti u Belgorodu

Guverner je naglasio da je većina stanovništva pograničnih sela i okružnog centra Grajvoronskog okruga, među kojima su bili i ukrajinski diverzanti, napustila teritoriju.
U Belgorodskoj oblasti uveden je režim protivterorističke operacije, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.
 Da bi se obezbedila bezbednost građana u Belgorodskoj oblasti, danas je uveden pravni režim protivterorističke operacije, kojim se uspostavljaju posebne mere i privremena ograničenja - rekao je šef regiona.

Antiteroristička akcija u Belgorodskoj oblasti još traje (VIDEO)

 

 

Ukrajinske snage su sa jednim bataljonom i DRG (Diverzantsko-izviđačka grupa) prešli rusku granicu.
Tokom borbi izbačeni su iz sela Glotovo i Grajvornoje. U naselju
Kozinka i dalje ima boraca VSU. U crkvu se zaključalo do 30 ljudi, na periferiji sela još stotinka
Vojna avijacija, patrolirajući tim područjem, takođe nije primetila oklopna vozila Oružanih snaga Ukrajine.
Trenutno se neprijateljska tehnika primećuje u Bolšoj Pisarevki sa druge strane granice, ali to podjednako mogu biti i pojačanja i jedinice RDK i LSR povučene sa teritorije Belgorodske oblasti.
Protivteroristička operacija još nije završena.

Granatiranje iz Ukrajine: Meta selo u Rusiji

U Brjanskoj oblasti Rusije granatirano je selo Solovjovka iz pravca Ukrajine, uništena je jedna kuća i jedna pomoćna zgrada, saopštio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz.

RUSIJA SLAVI I PITA: ZELENSKI, VREDI LI BAHMUT TOLIKO?! 64.000 poginulih, 85.000 ranjenih, 10.000 oklopnjaka i artiljerijskih sistema, više od 50 aviona i helikoptera!

Isključenja struje u Ukrajini

Jedna od najvećih ukrajinskih elektrana isključena je zbog oštećenja dva dalekovoda, saopštila je nacionalna energetska kompanija Ukrenergo.
- U regionu Dnjepra oštećena su dva visokonaponska voda 330-750 kV, što je dovelo do gašenja jedne od najmoćnijih elektrana u regionu, saopštio je Telegram kanal kompanije.
Nekoliko trafostanica Ukrenergo takođe je isključeno zbog oštećenja vodova. Kao rezultat toga, isključeni su potrošači u gradu Zaporožju, koji kontroliše Kijev, a oštećene su i električne mreže u Dnjepropetrovskoj oblasti.

(FOTO/VIDEO) KIJEV TVRDI, NISMO UPALI U BELGOROD, TO SU URADILI RUSI! Kremlj: Ukrajinski diverzanti biće eliminisani, džaba skreću pažnju sa Bahmuta!

NATO: Bez konsenzusa za članstvo Ukrajine u Alijansi

Foto: Pixabay

NATO će pre ili kasnije morati da razgovara o garancijama bezbednosti za Ukrajinu, ali za sada nije jasno kako i kada, izjavio je zamenik generalnog sekretara Alijanse Mirča Džoane na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Luksmburgu.
Gladkov "Osam osoba ranjeno je u Belgorodskoj oblasti"
20.02 -  Osam osoba ranjeno je u Belgorodskoj oblasti u napadu ukrajinske diverzantske grupe, nema poginulih, rekao je guverner Gladkov, prenosi Sputnjik
Većina stanovništva pograničnih sela i okružnog centra Grajvoronskog okruga, u koji je ušla diverzantska grupa, napustila je tu teritoriju, saopštio je on.

Ruski specijalci i helikopteri u 
potrazi za diverzantima VSU (VIDEO)

 

 

Jurišni helikopteri Mi-28 i Ka52 uključeni u specijalnu operaciju u Belgorodskoj oblasti. Aktivno rade i višenamenski Mi-8. Vojna avijacija primećena iznad Belgoroda.
Specijalne snage i vojska nastavljaju da uništavaju neprijateljski odred u Belgorodskoj oblasti.
Prema novim podacima, neprijatelj je ipak prošao oklopna vozila „hamer" i terenska vozila uz podršku nekoliko tenkova u pravcu Kozinke, odakle je pokušao da krene ka Glotovu.

ISKANDERI SU SPREMNI, MOSKVA JASNA, CRVENA LINIJA JE PREĐENA! Britanija, Francuska, Holandija, Danska, Portugal, Belgija šalju F-16 Kijevu, AMERI NE!

Ukrajina najavila Toloku TLK-150- "ubicu torpeda"

 

 

Ukrajinci će uskoro u borbi početi da koriste stelt eksplozivnu robotsku podmornicu u borbi protiv ruske mornarice.
Toloka TLK-150 je prva podvodna bespilotna mašina, koja je u potpunosti dizajnirana i izgrađena u Ukrajini i proizvod je novog vojno-civilnog partnerstva pod nazivom Brave1.
Brave1 je bio škrt na rečima kada ga je britanski Telegraf upitao o mogućnostima svog novog oružja, ali pomorski analitičari rekli su da ono predstavlja veliku tehnološku nadogradnju za Ukrajinu, piše Jutarnji list.
„Rusija ima nove velike probleme u Crnom moru", rekao je Hi Saton, mornarički analitičar, koji je opisao Toloka TLK-150 kao „ubicu torpeda".

(FOTO/VIDEO) SRBIJO, A DA KUPIŠ OVO! RUSKI BACAČ PLAMENA - SALVA TERMOBARIČNIH RAKETA ZA MANJE OD 12 SEKUNDI! Malo je reći brutalno!

Dvoje povređeno u Belgorodskoj oblasti

Dve osobe povređene su danas u granatiranju ruske Belgorodske oblasti sa ukrajinske strane granice, rekao je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.
On je na svom Telegram kanalu precizirao da su granate pale na selo Glotovo u Grajvoronskom okrugu, a da su muškarac i žena sa povredama prevezeni u bolnicu.

Stanje u elektrani u Zaporožju ''izuzetno ranjivo''

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu bezbednost (IAEA) Rafael Grosi izjavio je da je nuklearna elektrana Zaporožje danas ostala bez eksternog napajanja električnom energijom, zbog čega je stanje nuklearne bezbednosti u tom objektu ''izuzetno ranjivo''.
''Ukrajinska ZNPP je jutros izgubila svu spoljnu struju po sedmi put tokom sukoba, što ju je primoralo da se oslanja na hitne dizel generatore, kako bi bila osgirana nuklearna sigurnost, i situacija u elektrani je izuzetno ranjiva. Moramo se složiti da zaštitimo elektranu sada, ova situacija ne može da se nastavi'', napisao je na svom nalogu na Tviteru Grosi.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

Foto: Reuters

- Oružane snage Rusije su udarom visokopreciznog oružja pogodile hangare sa naoružanjem i municijom i avionsku tehniku na aerodromu „Dnjepar";
- Na južno-donjeckom i zaporoškom pravcu ruske snage ubile su tokom proteklog dana više od 150 vojnika Oružanih snaga Ukrajine;
- Ruske snage uništile su skladište municije 65. mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine u gradu Orehov u Zaporoškoj oblasti;
- U donjeckom pravcu ubijeno je do 270 ukrajinskih vojnika;
- U hersonskom pravcu Oružane snage Rusije uništile su skladište municije 123. brigade teritorijalne odbrane ukrajinske vojske;
- U protekla 24 časa ruski PVO sistemi oborili su u DNR ukrajinski helikopter Mi-8, presreli su pet raketa ispaljenih iz raketnih sistema „hajmars" i uništili 17 dronova;
- Oružane snage Rusije uništile su 98 artiljerijskih jedinica Oružanih snaga Ukrajine na vatrenim položajima;
- U Harkovskoj oblasti ruske snage presekle su dejstva tri ukrjainske diverzantske grupe.
- Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 428 aviona, 235 helikoptera, 4.262 bespilotne letelice, 424 protivvazdušna raketna sistema, 9.257 tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila, 1.100 borbenih vozila za raketne sisteme, 4.881 artiljerijsko oruđe i minobacač, kao i 10.379 jedinica specijalnih vojnih vozila.

"OVO JE ZAMKA ZA VAGNER!"

 

Diverzantski upad na teritoriju Rusije!

 

Napad na Belgorodsku oblast!

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov saopštio je da su ukrajinske oružane snage granatirale Grajvoronski okrug i da je napad trajao nekoliko sati.

Granatiranje Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti od strane Ukrajine trajalo je nekoliko sati, rekao je guverner Vjačeslav Gladkov na svom Telegram kanalu.

- Od 9 sati ujutru, Gravoronski gradski okrug je pod vatrom Oružanih snaga Ukrajine. Povređenih civila nije bilo. Naš PVO sistem je radio. Deo rakete je pao u baštu privatnog stambenog domaćinstva u selu Antonovka - rekao je Gladkov.

 

 

Ukrajinske snage: Bahmut ostaje epicentar borbe!

Borbe se nastavljaju u Bahmutu, rekle su ukrajinske oružane snage u svom jutarnjem izveštaju nakon što je Rusija tvrdila da je dovršila oslobađanje istočnog grada tokom vikenda. Zavladala je zbrka jer su ukrajinski zvaničnici odbacili te tvrdnje.

"U Bahmutu neprijatelj nastavlja sa napadima. Borbe za grad Bahmut se nastavljaju", saopštile su oružane snage, dodajući da su tokom prošlog dana ruske snage “neuspešno pokušale da vrate izgubljene položaje južno od obližnjeg naselja Ivanivske”. Rusija je takođe izvela zračne napade na Bahmut.

 

Rusija stvara novu elitnu vazduhoplovnu jedinicu

Ministarstvo odbrane Velike Britanije kaže da je vrlo verovatno da Rusija stvara novu vazdušnu jedinicu koja će delovati iznad Ukrajine. Ministarstvo je saopštilo da će se grupa kodnog imena Štorm verovatno sastojati od nekoliko tipova aviona, što sugeriše da će imati primarnu ulogu kopnenih napada.

 

Vagner odlazi? 

Lider ruske paravojne formacije Vagner Jevgenij Prigožin izjavio je da su njegove trupe, kako su i obećale, osvojile celu teritoriju Bahmuta i da će napustiti zonu konflikta u toj oblasti u toku sledeće nedelje.

"Osvojili smo celu teritoriju Bahmuta kao što smo i obećali, do poslednjeg centimentra, danas ništa nismo dalje osvajali", naveo je Prigožin u nedelju u audio poruci na Telegramu.

On je rekao da će teritoriju Bahmuta predati ruskom Ministarstvu odbrane, preneo je Rojters.

- Kao što smo rekli juče - predajemo naše pozicije Minsitarstvu odbrane i 25. maja napuštamo zonu konflikta - izjavio je Prigožin u subotu, rekavši da su njegove snage preuzele Bahmut, nakon devetomesečne opsade tog grada na istoku Ukrajine

Međutim, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski demantovao je da je Bahmut pao u ruke ruskih 
 

Foto: Tanjug/AP

Jevgenij Prigožin i pripadnici Vagnera u Bahmutu

 

Zaporožje prešlo na dizel!

Napajanje NE Zaporožje prebačeno je na dizel generatore zbog gašenja poslednjeg visokonaponskog voda naponske klase od 750 kilovolti, navodi se na Telegram kanalu stanice.


„Usled gašenja visokonaponske linije 750 kV, NE Dnjepar i Zaporožje su izgubile eksterno napajanje. Napajanje za sopstvene potrebe obezbeđuju dizel agregati“, navodi se u izveštaju.

Istražuju se razlozi isključenja linije. Na lokaciji nema povišene radijacije, navodi se u saopštenju. 

Novinska agencija RBC-Ukrajina javila je da je u Dnjepru bilo 15 eksplozija i da su se upozorenja o vazdušnoj opasnosti čula više od 90 minuta. Britanski ambasador u Ukrajini tvitovao je o napadima na Kijev tokom noći iako nema više detalja o njima u ovoj fazi.

 

Udari tokom noći na Dnjepar

Serhii Lisak, šef OVA kaže da je iznad grada Dnjepra na jugoisotku Ukrajiine oboreno 15 dronova i 4 krstareće rakete.

– U Dnjeprovskom rejonu ranjen je 27-godišnji muškarac zbog raketnog udara. On je u bolnici u teškom stanju. Oštećeno je više objekata spasilačke jedinice. Bila su dva požara koja su već ugašena. Uništeno je više od 10 kamiona i automobila, oštećeno je isto toliko jedinica specijalne opreme. Oštećeno je 25 privatnih automobila i 2 autobusa. Pogođeno je privatno preduzeće u Dnjepru. Tu su oštećena tri objekta.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
pax_orion

pre 10 meseci

Nije Lula se odbio sastati sa Zelenskim nego je ljut jer se nije sastao sa njim. Ne lagati :D Brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva rekao je da je "uzrujan" što se on i Volodimir Zelenski nisu sastali na summitu G7, dodajući da se njegov ukrajinski kolega činio nezainteresiranim za pregovore o miru s Rusijom. "Nisam bio razočaran. Bio sam uznemiren, jer bih ga želio upoznati i razgovarati o tome", rekao je Lula na konferenciji za novinare prije nego što je krenuo kući iz Japana. Ali Zelenski je odrastao čovjek. On zna što radi - dodao je. Lula je rekao da je njegov tim zakazao sastanak sa Zelenskim za nedjelju poslijepodne. Ali ukrajinski čelnik je zakasnio, a njegov dnevni red je nakon toga bio pun, rekao je. Lula je rekao da ne vidi smisao u sadašnjem susretu sa Zelenskim, rekavši da se čini da ni on ni ruski predsjednik Vladimir Putin ne žele mir. "Za sada su obojica uvjereni da će dobiti rat", rekao je.

Srba

pre 10 meseci

Cak i ruski vojni blogeri priznali, Bahmut nije osvojen, to je samo propagandna vest, blogeri koji podrzavaju rusku vojsku potvrdili su da na jugozapadu grads postoji utvrdjen dio koji drze ukrajinci, park da spomenikom mig-27 i zgrade oko njega, oko 3km2

Kirta

pre 10 meseci

Kako sam rekao,neka povuku vojsku iz bahmuta i bace nuklearku pa će par ukronacista dobiti svoje

Vasilije

pre 10 meseci

Na kakvi "u potrazi", ma kakvi "diverzanti VSU", nemaju ovi veze sa VSU, to je samo izgovor za blamazu. Pogranicne trupe, pripadnici vojske i FSB-a ne mogu da izbace pripadnike " Slobodne Ruske legije" koja je zauzela 4 sela u belogordskoj oblasti a cak je i jedan tenkovski vod (2 tenka T-80) i ceta regularne ruske pesadije dezertirala i presla na stranu "Slobodne Ruske Legije". " Vreme je da stanemo na kraj diktaturi iz Kremlja! Budite hrabri, ne bojte se niceg jer mi dolazimo. Rusija ce opet biti slobodna!" porucili su pripadnici "Slobodne ruske legije" u video poruci "U Belogordu je nastala panika, dosta automobila napusta grad u pravcu istoka" kaze guverner Belgoroda Vjaceslav Gladkov

pax_orion

pre 10 meseci

Ajme :D napišete da je samo u bahmutu ukrajina izgubila preko 10.000 oklopnih vozila i onda prenesete izjavu ministarstva obmane rusije da od početka rata je uništeno malo preko 10.000 oklopnih vozila :D dajte malo kad lažete lažite konstantno onda. e ne da vas se odmah u laži uhvati

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija