• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

08.06.2023

14:13

OGLASIO SE VATIKAN POSLE PAPINE OPERACIJE! Rimokatolički poglavar proveo mirnu noć, u bolnici ostaje 5 do 7 dana

AP Photo/Wason Wanichakorn

Vesti

OGLASIO SE VATIKAN POSLE PAPINE OPERACIJE! Rimokatolički poglavar proveo mirnu noć, u bolnici ostaje 5 do 7 dana

Podeli vest

Papa Franja proveo je "mirnu" noć u bolnici, nakon operacije, saopštio je danas Vatikan, dok je procena lekara da bi mogao da ostane u bolnici narednih pet do sedam dana.


Papa je bio na tročasovnoj operaciji u rimskoj bolnici u sredu kako bi rešio problem sa kilom u predelu abdomena, za koju su lekari rekli da je bila uspešna, nakon čega papa ne bi trebalo da ima problema na putovanjima i tokom ostalih aktivnosti, kada se oporavi, preneo je Rojters.

Ranije je objavljeno da će papa ostati u bolnici nekoliko dana radi oporavka.

"Medicinski tim koji prati postoperativno stanje i opravak pape reklo je da je on proveo mirnu noć, da je malo duže odmarao. On je u dobrom opštem stanju, svestan i diše samostalno. Rezultati testova su dobri", naveli su iz Vatikana, dodajući da će se papa odmarati ceo dan.

Vatikan je istakao da je papa izrazio zahvalnost za brojne poruke podrške koje je dobio i rekao je vernicimad a nastave da se mole za njega.

Doktor Serđo Alfijeri, glavni hirurg koji je operisao papu u bolnici Đemeli, rekao je da je Franja dobro reagovao na anesteziju i da se očekuje da će biti u bolnici još pet do sedam dana.

Međutim, Alfijeri je upozorio da papa, iako je jak, ipak je u poodmaklim godinama i nedavno je imao bronhitis, zbog čega će lekarski tim preduzeti "sve neophodne mere predostrožnosti" što se tiče dužine njegovog oporavka u bolnici.

Franja ima dva isplanirana puta ovog leta - prvo treba da ide u Portugal od 2. do 6. avgusta, a onda u Mongoliju od 31. avgusta do 4. septembra.

Alfijeri je rekao da ne postoji medicinski razlog zbog kojeg bi papa morao da menja raspored, ukoliko oporavak bude tekao dobro, kako se i očekuje. Vatikan je naveo da su sva papina privatna i javna obraćanja otkazana do 18. juna zbog predostrožnosti.

Papa, koji je u martu obeležio deset godina na mestu poglavara Rimokatoličke crkve, često koristi invalidska kolica ili štap za hodanje, zbog bola u kolenu. U julu 2021. godine uklonjen mu je deo debelog creva tokom operacije koja je imala za cilj da mu reši stanje koje se zove divertikulitis.
Ranije ove godine, rekao je da mu se stanje vratilo.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17