• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

16.06.2023

20:34

ŠTA REĆI?! UKRAJINSKI PILOT ŠKOLOVAN DVE GODINE U SAD POGINUO U PRVOJ BICI PROTIV RUSA! Politiko izneo detalje američkog programa!

Reuters

Vesti

ŠTA REĆI?! UKRAJINSKI PILOT ŠKOLOVAN DVE GODINE U SAD POGINUO U PRVOJ BICI PROTIV RUSA! Politiko izneo detalje američkog programa!

Podeli vest

Prema dobijenim informacijama, pilot borbenog aviona Oružanih snaga Ukrajine, koji je početkom juna oboren iznad Donjecke Narodne Republike, prethodno je prošao punu obuku u Sjedinjenim Državama, piše Politiko.

U junu ove godine iznad DNR je oboren lovac MiG-29, čiji je pilot, ispostavilo se, major Vladislav Saveljev. Avion se srušio u blizini Kopačija, a pilot je pritom poginuo.

Dugo nije bilo detalja o tome šta se dogodilo, ali je tada postalo poznato da je Saveljev tokom svog života bio obožavatelj američke avijacije i čak je studirao u Sjedinjenim Državama.

Američka obuka perspektivnih pilota verovatno nije tako efikasna kao što se obično veruje u SAD. Politico prenosi da je ukrajinski pilot koji je studirao u Sjedinjenim Državama poginuo u jednoj od prvih vazdušnih bitaka

Američki mediji pojašnjavaju da je reč o pilotu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva sa pozivnim znakom „Nomad". Upravljao je lovcem MiG-29. U martu ove godine uspešno je završio obuku za perspektivne pilote u Sjedinjenim Državama, a već početkom juna na zvaničnom Tviter nalogu ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pojavila se poruka o njegovoj smrti. Štaviše, naznačeno je da je „Nomad" poginuo u borbi.

Politiko napominje da je program obuke za perspektivne pilote kreiran u Sjedinjenim Državama pre oko 30 godina. Šalje oficire iz savezničkih zemalja u Sjedinjene Države da nauče različite veštine od svojih američkih kolega.

Pilot iz Ukrajine je dobio kompletan brifing u bazi američkog vazduhoplovstva u Misisipiju, a lovac je vodio pune dve godine. Međutim, pilot je oboren tokom svog prvog leta nakon obuke.

Penzionisani američki pukovnik Džefri Fišer rekao je za publikaciju da je Program napredne obuke pilota uspostavljen 1995. godine i da ga finansiraju američke vazduhoplovne snage. U okviru tog programa, zemlje partneri šalju svoje mlade oficire da uče različite veštine od svojih američkih kolega.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15