• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

16.06.2023

23:44

IMA LI IKO U BRISELU I VAŠINGTONU DA ČUJE LAVROVA! Zapad je izgubio Rusiju, iluzija je da možemo biti partneri! SRBIJO, MISLI O OVOME!

Tanjug/AP

Vesti

IMA LI IKO U BRISELU I VAŠINGTONU DA ČUJE LAVROVA! Zapad je izgubio Rusiju, iluzija je da možemo biti partneri! SRBIJO, MISLI O OVOME!

Podeli vest

Rusija mora da garantuje sopstvenu bezbednost, dok je drugi problem globalizacija, pod vođstvom Sjedinjenih Država, koja se nameće svima, sa alatima koje SAD i njihovi najbliži saveznici još uvek kontrolišu, poručio je šef ruske diplomatije

Odnosi Zapada i Ruske Federacije odavno su radikalno promenjeni, čak i u većini oblasti su obustavljeni i ne znam kada će se sve ovo promeniti. Rusija više ne može da se oslanja na obećanja Zapada, na sporazume koje su zapadne zemlje potpisale sa nama, a koji su predstavljeni kao prilika za razvoj konstruktivnog partnerstva, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov za RT.

Zapad nije hteo ravnopravnu interakciju

"U sadašnjoj istorijskoj fazi, Zapad je izgubio Rusiju. Ne sumnjam u ovo. I što se pre oslobodimo preostalih iluzija, to će verovatno biti bolje za naš sopstveni razvoj. Ruski predsednik je vrlo jasno izneo svoju ocenu postojećeg stanja. On je na brojnim primerima pokazao kako je Rusija dugi niz godina nakon što je Sovjetski Savez prestao da postoji, nastojala da uspostavi dobre, partnerske, strateške, a negde i savezničke odnose sa Zapadom. I sve se to pretvorilo u prah, jer Zapad nije bio spreman za ravnopravnu interakciju", kazao je Lavrov u intervju za RT.

Prema njegovim rečima, Zapad je u Rusiji video samo teritoriju koju treba razvijati i koristiti, u izvesnom smislu, na kolonijalni način. On je precizirao da je to život na račun drugih.

- Zapad nam je dao tehnologiju. Evo kako oni razmišljaju: 'Hajde da sebi obezbedimo jeftinu naftu, jeftin gas i druge mineralne resurse kojima ste vi bogati. A mi ćemo vas snabdeti svime što vam je potrebno za kulturni život, za razvoj neke vrste automobilske industrije i tako dalje'. Sve ovo je u pozadini. I uništavanje svih ugovora koji su još od vremena Sovjetskog Saveza davali stratešku stabilnost, počev od Ugovora o antibalističkim raketama - dodao je. 

Ruski diplomata je istakao da je Rusija bila prinuđena da suspenduje Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, u uslovima kada su Zapad, pre svega Amerikanci, potkopali osnovne principe na kojima je taj ugovor nastao.

Govoreći o isporuci aviona F-16 Ukrajini, koji kako se navodi, može da nosi nuklearno oružje, šef ruske diplomatije je rekao da ruski sistemi koji će nadgledati ove avione neće moći da razlikuju avion koji nije opremljen nuklearnim oružjem i onaj koji nosi nuklearno oružje.

Protiv Rusije se vodi geopolitički rat

Pokušaj Zapada je da ukloni konkurente, čak i kroz agoniju epohe kada je dominirao, ističe se njegov pokušaj da zadrži hegemonističku poziciju, ali taj pokušaj je neuspešan, svi ovo dobro razumemo, kazao je Lavrov.

- Na zemlji, stvarnost je određena procesima koji se tamo odvijaju. Pre svega, referendumi održani u četiri nove teritorije. I te odluke koje je tada donelo rukovodstvo Ruske Federacije, Savezna skupština naše zemlje. Kada su, negde krajem 22. marta, početkom aprila, predsednika u intervjuu pitali da li je Rusija spremna za pregovore, on je vrlo jasno rekao: 'Mi ne odbijamo pregovore. Ali oni koji odbijaju treba da shvate da što duže odugovlače, biće im teže da pregovaraju sa nama'. Ovo je opšti konceptualni okvir u kojem mi sada postojimo - naveo je.

Foto: Tanjug/AP

Državni sekretar SAD Entoni Blinken i ruski ministar spoljnih posllova Sergej Lavrov!

Prema njegovim rečima, Rusija mora da garantuje sopstvenu bezbednost, dok je drugi problem globalizacija pod vođstvom Sjedinjenih Država, koja se nameće svima, sa alatima koje SAD i njihovi najbliži saveznici još kontrolišu.

- Mislim na mehanizme poravnanja, mehanizme osiguranja transporta i tako dalje, ova globalizacija je već okončana. A svest o potrebi regionalizacije razvojnih procesa - dominira. To je, recimo, Šangajska organizacija za saradnju i, u širem smislu, veliko evroazijsko partnerstvo. O čemu je predsednik Putin govorio pre nekoliko godina, na samitu Rusija-ASEAN, pozivajući sve zemlje našeg ogromnog zajedničkog kontinenta da iskoriste komparativne prednosti date od Boga, Boga i prirode, kako bi razvili uzajamno korisne lance, logističke, finansijske, transportne" - precizirao je.

Uvek smo isticali, nastavio je Lavrov, da ostavljamo otvorena vrata za sve zemlje evroazijskog kontinenta, uključujući i one evropske zemlje koje će shvatiti svoju korist od oslanjanja na prirodne procese, a ne uključivanja u veštačke šeme koje Zapad gradi, na štetu svojih saveznika, koje Vašington potčinjava svojim ideološkim, geopolitičkim igrama.

"Tako će svet biti drugačiji. A procesi koji se sada odvijaju, posebno su ubrzano počeli da se razvijaju u kontekstu reakcije Zapada na našu Specijalnu vojnu operaciju, kada smo prihvatili izazov koji nam je bačen, ti procesi nedvosmisleno ukazuju na samostalnost i nezavisnost od bilo kakvih konstrukcija povezanih sa Zapadom na svetskoj ceni", poručio je šef ruske diplomatije.

Veliki doprinos arapskih zemalja BRIKS

Doprinos arapskih zemalja BRIKS-u je očigledan, jer biće to popuna redova članica predstavnicima jedne od najvećih civilizacija, arapske, islamske, i to će biti od koristi jačanju onih istih multipolarnih principa o kojima sada govorimo, a koji se sada objektivno formiraju, kazao je Lavrov, odgovarajući na pitanje novinara kakav će doprinos dati arapske zemlje jačanju pozicija i perspektiva BRIKS-a.

- Što se tiče konkretnih kandidata, svi su jaki, i Saudijska Arabija, Emirati, Alžir i Egipat. Naravno, svi su oni, u određenoj meri, lideri arapskog i islamskog sveta. A ovo bi bez sumnje obogatilo BRIKS. Bili bismo spremni da dovoljno brzo potražimo rešenje - naveo je.

Foto: Reuters

BRIKS postaje najmoćnija međunarodna organizacija - zasnovana je na uvažavanju svih

Šef ruske diplomatije je istakao da u BRIKS-u postoji pravilo konsenzusa, kao i da je pokrenut proces usaglašavanja stavova o proširenju.

- Na samitu, koji će u avgustu biti održan u Južnoj Africi, liderima će biti predstavljeni stavovi stručnjaka o tome kako dalje o ovom pitanju. Pitanje je, naravno, delikatno. Jer ovde je sve jasno, kao da je u pitanju ugled države. Ako se država žali i ne dobije odgovor, to neće biti, shvaćeno baš pozitivno. Mi to veoma dobro razumemo i, kao što sam rekao, zalažemo se za širenje BRIKS - poručio je.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija