• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/m

17.06.2023

22:56

UKRAJINCI NAPALI OREHOVO, RUSI UDARAJU NA KUPJANSK! Bajden ljut na Putina, šta će Belorusiji nuklearno oružje! TOS-1A pali položaje VSU (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

UKRAJINCI NAPALI OREHOVO, RUSI UDARAJU NA KUPJANSK! Bajden ljut na Putina, šta će Belorusiji nuklearno oružje! TOS-1A pali položaje VSU (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 479. dan.


VSU u novom napadu kod Orehova

 

 

Ukrajinske oružane snage su pokrenule novu ofanzivu na Zaporoškom frontu: pod okriljem dimnih zavesa, Oružane snage Ukrajine krenule su u napad kod Orehova.
Ukrajinski militanti su digli su dimnu zavesu da prikriju kretanje trupa, a zatim su počeli artiljerijsku pripremu, granatirajući ruske položaje.
Upravo su započeli nove ofanzivne operacije u pravcu Orehovskoe na istoj liniji na liniji Rabotino-Verbovoje.
Pešadija i oklopna vozila kreću napred.
Borci 291. i 70. puka, specijalci, artiljerci i mobilisani momci iz Moskve i Moskovske oblasti ponovo se susreću sa neprijateljem.

 

 

VSU: Odbijen ruski napad kod Kupjanska

Generalštab vojske Ukrajine saopštio je večeras da su ruske snage pokušale da napreduju ka gradovima Kupjansk, Liman, Adijivka, Marinka i Šahtjorsk na istoku i jugoistoku Ukrajine, ali da nisu uspele u tome.
Ukrajinska vojska je izvestila o 22 sukoba u ovim oblastima.
Generalštab je dodao da su u prethodna 24 sata ruske snage gađale ukrajinsku teritoriju 37 puta iz vazduha, kao i da su pokrenule 19 napada višecevnim raketnim bacačima, preneo je Kijev independent.

ZA AMERIKU OVO JE NOĆNA MORA - INDIJA SE OKRENULA RUSIJI? Može li Bajden ubediti Delhi da promeni stranu?! NIJE BAŠ VEROVATNO, ALI...

Danska: Kijevu vojni avioni F-16
samo ukoliko to dozvole SAD!

Foto: Ap/Fotoilustracija

Vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen rekao je danas da bi Danska mogla da donira Ukrajini borbene avione, ali samo ukoliko SAD daju zeleno svetlo, objavio je danski Radio4.
"Ukrajini su potrebni avioni, više nego ikad, ako žele da dobiju bitku. Ovo takođe važi i za danske F-16 borbene avione", rekao je Poulsen, preneo je "Kijev independent".
Danska ima 43 aviona F-16, od čega je 30 aktivno, ali se flota menja modernijim avionima F-35.
Poulsen je 15. juna rekao za kanal TV2 da će ukrajinski piloti moći da se obučavaju za pilotiranje na F-16 u Danskoj.
On je objasnio da će, prema zajedničkom planu sa Holandijom, ukrajinski piloti dobiti obuku u danskoj vazduhoplovnoj bazi Skredstrup na jugu poluostrva Jitland.

TOS-1A "Sunce" pali ukrajinske položaje (VIDEO)

 

 

Bajden: Putinov transfer nuklearnog
oružja Belorusiji je potpuno neodgovoran

Američki predsednik Džo Bajden ponovio je da je "potpuno neodgovorno" da Rusija prebaci nuklearno oružje u Belorusiju.
Na putu za Filadelfiju rekao je novinarima: „Komentarisao sam to mnogo puta - potpuno je neodgovorno".
Na pitanje da li bi olakšao ulazak Ukrajine u NATO, odgovorio je: "Ne. Zato što moraju da ispune iste standarde. Dakle, necěu olakšavati. Mislim da su uradili sve što se tiče demonstracije sposobnosti vojna koordinacija. Ali postoji ceo problem našeg sistema koji treba da se obezbedi."
"Da li je nekorumpirano? Da li ispunjava sve standarde koje ispunjava svaka druga nacija u NATO-u? Mislim da cěe uspeti i mislim da može, ali nije automatski", rekao je Bajden o Ukrajini.
 

Britanci tvrde: Rusi prebacuju dodatne helikoptere u Berdjansk

Ovom okolnošću Britanija objašnjava činjenicu da je ruska vojska dobila „privremenu prednost" na jugu Ukrajine korišćenjem borbenih helikoptera sa dalekometnim ATGM-ovima.

Gore NATO oklopna vozila u Letoniji (VIDEO)

 

 

Više od 4.000 remontovanih artiljerijskih
uređaja upućeno u zonu SVO

Više od 4.000 remontovanih i serviranih artiljerijskih uređaja upućeno je u zonu specijalne operacije iz baze u Omskoj oblast, koju je jutros obišao ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
Iz baze će uskoro na front biti upućeno još 700 artiljerijskih sistema, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.

KIJEV I ZAPAD SU PROVALJENI! PRAVI CILJ KONTRAOFANZIVE NIJE VRAĆANJE TERITORIJA KOJE JE UZELA RUSIJA! Stvar je mnogo opasnija!

U Nikolajevu uništeno 80 jedinica ukrajinske tehnike

Zahvaljujući signalima dobijenim od subverzivnih grupa u Nikolajevu ruska vojska uništila je tokom noći više od 80 jedinica ukrajinske vojne tehnike, izjavio je koordinator pokreta koji se protivi delovanju ukrajinskih vlasti Sergej Lebedev.
On je dodao da Kijev sada vozila prebacuje preko Odese i Zaporožja.
Prema rečima Lebedeva, žitelji Nikolajeva prenose da seu u fabrici tenkova nastavlja rad na dopunskom opremanju tenkova „leopard", koji potom idu na front.

NEMCI U HISTERIJI, ZAPLENJENI 'LEOPARDI' NOĆNA MORA ZA BERLIN! Rusi će rastaviti svaki šraf, a onda - oklop... Sve će videti!

 

Brifing ruske vojske: Odbijen pokušaj proboja 

Oružane snage Rusije izvele su grupni udar visoko preciznim oružjem dugog dometa morskog i vazdušnog baziranja na jedan od centara za donošenje odluka ukrajinske vojske. Cilj napada je ostvaren, a naznačeni objekat je uništen, saopšto je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
U toku proteklog dana ukrajinska vojska je pokušala da izvede ofanzivu u južnodonjeckom, zaporoškom i donjeckom pravcu.
U donjeckom pravcu aktivnim dejstvima „Južne“ grupe snaga uspešno je odbijeno sedam napada Kijeva. Tokom borbi je likvidirano do 340 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila, kao i dve haubice D-30.
U zaporoškom pravcu odbijena su tri napada protivnika, a ukupni gubici ukrajinske vojske za dan broje preko 235 vojnika.
U krasnolimanskom pravcu likvidirano je do 50 ukrajinskih vojnika, borbeno vozilo pešadije, dve haubice „gvozdika“, haubice D-20 i D-30.
U hersonskom pravcu ukrajinske snage su izgubile do 40 vojnika.
U LNR je sprečeno delovanje diverzantske izviđačke grupe ukrajinske vojske.
U kupjanskom pravcu likvidirana je ukrajinska diverzantska izviđačka grupa. Ukupno je likvidirano preko 40 ukrajinskih vojnika, oklopni transporter i dve haubice D-30.
U DNR je uništen radar za otkrivanje i navođenje meta PVO sistema S-300.
U području isturenog položaja Vremevsko odbijena su tri napada. Likvidirano je do 30 ukrajinskih vojnika, dva tenka i dva borbena vozila pešadije.
Lovačka avijacija ruskih snaga oborila je helikopter Mi-24 ukrajinske vojske u području Kramatorska u DNR.
U DNR i Hersonskoj oblasti uništena su dva radara za otkrivanje vazdušnih ciljeva P-18
U DNR je uništen komandno-izviđački punkt bataljona ukrajinske 95. jurišne brigade.

 

 

 

Mirovni plan afričkih zemalja

Plan za rešavanje ukrajinskog sukoba koji su predložile afričke zemlje, koji se sastoji iz 10 tačaka, sadrži i poziv da se obezbede neprekidne isporuke žita i đubriva, prenosi agencija „RBK Ukrajina“.

Mirovna misija, u čijem su sastavu lideri nekoliko afričkih zemalja, iznela je tokom pregovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim u Kijevu niz predloga za rešavanje ukrajinske krize.

Prema navodima agencije „RBK-Ukrajina“, plan pored rešavanja sukoba mirnim putem, početka pregovora i deeskalacije, podrazumeva i obezbeđivanje neprekidnih isporuka žita i đubriva, humanitarnu podršku ugroženim civilima, osiguranje suvereniteta država i naroda, garancije bezbednosti, razmenu zarobljenika, posleratnu obnovu i bližu saradnju sa zemljama Afrike.

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramaposa je izjavio da afričke zemlje žele da se što pre okonča ukrajinski sukob i dodao da su zemlje koje su u njega umešane dužne da što pre počnu da rade na postizanju deeskalacije.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda.

Foto: Tanjug/AP

Afrička delegacija razgovaraće sa predsednikom RF Vladimirom Putinom

 

JEDNA SAVEZNICA AMERIKE BIĆE NATERANA DA POŠALJE VOJSKU NA FRONT?! Američki obaveštajac upozorava: DOLAZI NAJOPASNIJI TRENUTAK RATA U UKRAJINI!

 

 

Putin danas sa afričkim liderima

Ruski predsednik Vladimir Putin sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa liderima nekoliko afričkih zemalja kako bi razgovarali o mogućim načinima rešavanja situacije u Ukrajini.

Prethodnog dana je mirovna misija koju čine lideri Zambije, Komora, Senegala, Južnoafričke Republike i predstavnici nekoliko drugih zemalja, boravila u poseti Kijevu gde su razgovarali sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, prenosi TASS.

Lider Južnoafričke Republike Siril Ramafosa rekao je ranije da je svrha njihove posete pokušaj da se definiše okvir za mirno okončanje krize, a njegova administracija je istakla da afričke nacije žele da obezbede, što je pre moguće, okončanje sukoba u Ukrajini i prekid vatre.

Dva diplomatska izvora rekla su za TASS da su na dnevnom redu razgovora pitanja bezbednosti ishrane i razmene zarobljenika.

Rojters je takođe naveo neke detalje pozivajući se na nacrt okvirnog dokumenta, rekavši da bi afrički lideri mogli da ponude mere za jačanje poverenja, čija primena može da postavi osnovu za razgovore između Moskve i Kijeva.

Prethodno je portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao Putinovu spremnost na razovore rekavši da predsednik Rusije podržava sve ideje koje imaju za cilj rešavanje situacije u Ukrajini.

 

 

Putin opsovao NATO: Ko ih j*be!

 

Ukrajinski dronovi pokušali da napadnu naftovod "Družba" u Brjanskoj oblasti

Gubernator Brjanske oblasti u Rusiji Aleksandar Bogomaz saopštio je da su noćas ruske snage PVO odbile ukrajinski napad dronovima na rafineriju nafte „Družba“ u Brjansku. Uništena su tri drona avionskog tipa.

 

Odbijeni napadi Ukrajinaca kod Bahmuta

Odredi vojne grupacije „Jug“ Oružanih snaga Rusije odbili su napade ukrajinskih jurišnih grupa kod Razdolovke, Veselog, Jakovljevke, Berhovke i Jagodnog, na području Artjomovska (ukrajinski Bahmut), saopštio je za Sputnjik načelnik pres-centra južne grupacije Vadim Astafjev.

 

 

Komanda Jug: Pretnja iz Crnog mora!

Ruski brodovi, nosači raketa, prete Ukrajini krstarećim projektilima iz Crnog mora gde se broj projektila "kalibar" udvostručio.

Prema ukrajinskoj Operativnoj komandi "Jug", sada su Rusi preformatirali grupaciju. Konkretno, deo brodova je doveden na tačke baziranja, dok su dva površinska raketna nosača stavljena na borbeno dežurstvo.

Ukupna salva "kalibara" može da dostigne 16 jedinica. U Crnom moru ima sedam neprijateljskih brodova i jedan u Azovskom moru, saopšteno je.

"Nivo raketne pretnje je ponovo podignut", saopštila je komanda.

 

ZAHAROVA: KIJEV RANJENIM VOJNICIMA VADI ORGANE, PRODAJE IH NA CRNOM TRŽIŠTU, a rodbini kažu da su "poginuli herojskom smrću"!

 

Šojgu naredio: Više tenkova i teških sistema za bacanje plamena!

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je tokom inspekcije u preduzeću odbrambene industrije u Omskoj oblasti naredio je povećanje proizvodnje tenkova i teških bacačkih sistema za specijalne operacije, saopštio je vojni resor.

"Ministar odbrane Ruske Federacije ukazao je rukovodstvu preduzeća na striktno poštovanje rasporeda za realizaciju državnog odbrambenog naloga i postavio zadatak da nastavi sa širenjem proizvodnih kapaciteta za proizvodnju tenkova i teških sistema za bacanje plamena za potrebe ruskih trupa koje izvršavaju zadatke specijalne vojne operacije", navodi se u saopštenju.

 

 

 

"OVO JE PRAVI SCENARIO ZA NAS, BIĆE RAZBIJENI DO AVGUSTA!" Ruski guverner najavljuje preokret: Ukrajinci nIšta nisu zauzeli, rastavićemo ih na atome!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
bata

pre 11 meseci

Da, da treba praviti mnogo vise tenkova narocito polse velikog neuspeha da se odbace ukrajinci kod Staromajorske , gde je napad, skoro na divizijskom nivou ( 2 cele ruske brigade i 2 bataljona) zavrsio sa ogromnim gubicima u tehnici i ljudima ( 40 oklopnih vozila, 11 tenkova, 2 borbena helikoptera i preko 500 mrtvih i ranjenih pripadnika vojske RF)!!! A rezultat je bio unisten 1 bredly, i 2 T-64 tenka a ukrajinci ostali na zauzetom podruciju!!! ( ruski blogeri pisu o tom ali zvanicna Moskva cuti kao zalivena) Ukrajinci su do sad zauzeli 100Km2 od pocetka ofanzive na juznom delu ali jos uvek nisu uveli glavninu snaga u borbu ( jos 4 brigade sa leopardima i chelengerima).

Mislav

pre 11 meseci

Najopasniji trenutak rata? Kojeg rata? šta nije to specijalna operacija? i šta nije to sve gotovo i Ukrajina slomljena a svi "nacisti" protjerani... ono još pred godinu dana?

Rale

pre 11 meseci

Vest je jaka, " 4000 art. orudja", za laike "udarna"vest, jos kad bi znali da je 2500 tih orudja minobacaci 82 i 120mm( dobri za pesadiju na otvorenom, nikakva korist protiv tenkova i oklopnih vozila, samo im izgule boju), a jos 800 remontovanih i popravljenih od ostecenja u ukrsjini, ispada, ostaje 700 "novih" orudja, ustvari stsrijih art orudja 122mm i 152mm kraceg dometa od modernih.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak
Srbija

Grom tuče po Kremnima! Kakav je to znak

Kad god se nešto dogodi u Kremnima, rodnom mestu proroka Tarabića, većina ljudi je sklona da to tumači s dozom misterije...Česta grmljavina, sevanje munja, pa sinoć grom koji je udario u zgradu u centru sela, mnogima je uterao strah u kosti.

31.05.2024

17:31