• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/novosti/politiko

05.07.2023

10:21 >> 15:03

Prorekao je strašnu sudbinu Francuskoj, ovih dana svi strahuju od njegovih reči! Slavni pisac najavio užas!

Reuters

Vesti

Prorekao je strašnu sudbinu Francuskoj, ovih dana svi strahuju od njegovih reči! Slavni pisac najavio užas!

Podeli vest

Mišel Uelbek, slavni i kontroverzni francuski književnik, izazvao je krajem prošle godine gnev svojim predviđanjima da bi "domaći" Francuzi uskoro mogli da se naoružaju protiv oblasti "pod islamskom kontrolom".

 

Uelbek, omiljeni "loš dečko" francuske književnosti, krajem prošle godine predvideo da će "domaći" Francuzi uskoro uzeti oružje i "pružiti otpor" muslimanima u oblastima "pod islamskom kontrolom".

- Biće bombardovanja i pucnjave u džamijama, u kafićima koje posećuju muslimani. Drugim rečima, preokrenuće se Bataklan - rekao je on, misleći na parisku koncertnu dvoranu u kojoj su teroristi ISIS-a 13. novembra 2015. godine ubili 130 ljudi.

Ove njegove reči za magazin Front popular postale su akuelne posle višednevnih uličnih nemira u Francuskoj posle policijskog ubistva 17. godišnjeg tinejdžera. Iako su se neredi stišali, duboke podele u francuskom društvu postale su još uočljivije i mračnije.

Može li Francuska da izbegne strašan Uelbekov scenario? Reakcija posle njegovog prologodišnjeg istupa bila je brza i široka. Pored nekoliko muslimanskih organizacija koje su najavile da će tužiti Uelbeka za podsticanje rasne mržnje, ministar pravde Erik Dipon-Moreti je rekao da su njegovi komentari "neprihvatljivi" jer su "stvorili mržnju" i "išli protiv njegovih vrednosti".

Čak je i predsednik krajnje desničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen Žordan Bardela odbio da brani Uelbeka, nazivajući njegove komentare "preteranim".

Zanimljiov je da se on zbog svojih antiislamskih komentara ili hvale seks turizma, nikada nije suočio sa velikim negodovanjem francuskog književnog establišmenta, ili bilo čim što bi ličilo na "otkazivanje".

Foto: EPA

 

 

Intervju u Front popularu označio je novi veliki uspeh za Uelbeka. Pored komentara o antiislamskom teroru, autor je prokomentarisao teoriju zavere Velike zamene, prema kojoj muslimani raseljavaju i menjaju bele ljude na Zapadu, rekavši da to "nije teorija, već činjenica".

On je dodao:

- Naša jedina nada za opstanak bila bi da prevlast belaca postane ‘trend’ u Sjedinjenim Državama

Nakon svog intervjua, Uelbek je pokušao je da umanji štetu. Nakon sastanka sa rektorom Velike džamije u Parizu, koji mu je zapretio da će ga tužiti zbog komentara, on je rekao da će "razjasniti" svoje komentare.

Ali objašnjenja koje je objavio časopis Le Point ostavljaju njegovu misao o "aktovima otpora"“ netaknutom. Umesto toga, Uelbek pokušava da objasni ceo paragraf u više hipotetičkih termina, i kaže da takva područja "pod islamskom kontrolom" trenutno nisu realnost, jer policija još uvek može da uđe u naselja sa velikim brojem imigranata. To je daleko od promene mišljenja ili izvinjenja. Francuski književni svet do sada je uglavnom ćutao o ovoj aferi.

Foto: EPA

 

 

Podsetimo, talas žestokog nasilja buknuo je širom Francuske kao gnevna reakcija omladine iz predgrađa i urbanih stambenih projekata za siromašne, protiv francuske države koju mnogi mladi ljudi imigrantskih korena optužuju za rutinsku diskriminaciju.

Iako se činilo da je nastavljen pad intenziteta nasilja, pojavili su se izveštaji da je u nedelju u Marseju poginuo 27-godišnji muškarac. Lokalno tužilaštvo je u utorak otvorilo istragu za "smrt izazvanu udarcima i upotrebom ili pretnjom oružjem", objavio je i lokalni list Marseljez, navodeći da je verovatni uzrok smrti 27-godišnjaka iz Marseja bio „nasilan udar u grudni koš izazvan udarom projektila", moguće šok bombom koje francuska policija rutinski koristi za suzbijanje nereda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija