• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

11.07.2023

18:39

Šamarčina Zelenskom! NATO poručio: Ako ne pobediš Rusiju...

Reuters

Vesti

Šamarčina Zelenskom! NATO poručio: Ako ne pobediš Rusiju...

Podeli vest

Ukoliko Ukrajina ne uspe da pobedi u konfrontaciji protiv Rusije, pitanje njenog članstva u NATO izgubiće na aktuelnosti, izjavio je generalni sekretar Jens Stoltenberg na konferenciji za štampu nakon prvog dana samita NATO u Vilnjusu.

- Najvažniji zadatak trenutno je obezbediti pobedu Ukrajine. Ako Kijev ne pobedi, pitanje o grancijama i članstvu u Alijansi uopšte neće biti aktuelno - poručio je generalni sekretar.

On je istakao da se sve članice NATO pridržavaju gledišta da Ukrajina ne može biti primljena u ovu organizaciju sve dok u toj zemlji traju ratna dejstva.

Istovremeno, Stoltenberg je priznao da je Alijansa počela da priprema i obučava ukrajinsku vojsku još 2014. godine.

On je, takođe, objavio da su članice NATO potvrdile planove za obuku ukrajinskih pilota na lovcima F-16.

Generalni sekretar je, pored toga, istakao da će prva sednica biti održana u sredu uz učešće ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

On je istakao da su saveznici usvojili paket višegodišnje podrške Kijevu od tri elementa u cilju približenja Ukrajine članstvu u NATO.

Prema njegovim rečima, paket uključuje pomoć u prelasku ukrajinske vojske na NATO standarde, stvaranje formata Ukrajina-NATO u kome će Ukrajina biti ravnopravna sa članicama Alijanse, kao i ukidanje standardnog plana pridruženja NATO.

- Ponovo smo se saglasili da će Ukrajina postati članica NATO i dogovorili da se ukinu zahtevi iz Akcionog plana za članstvo u Alijansi. To će izmeniti put učlanjenja Ukrajine u Severnoatlantski savez, umesto dvostepenog, to će biti jednofazni proces - objasnio je Stoltenberg.

On je poručio da će Ukrajina biti pozvana da se pridruži NATO kada saveznici zaključe da su svi uslovi ispoštovani, istakavši da procedura učlanjenja ne predviđa vremenski okvir i zasnovana je na ispunjenju svih uslova.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija