• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/FoxNews

12.07.2023

18:15

NATO nije smeo da se proširi na Baltik! Trampov čovek upozorava: Bajden nas "uvlači" u Treći svetski rat

Reuters/Shutterstock

Vesti

NATO nije smeo da se proširi na Baltik! Trampov čovek upozorava: Bajden nas "uvlači" u Treći svetski rat

Podeli vest

Republikanski poslanik sa Floride Met Gec izjavio je u utorak uveče da je spoljna politika predsednika Bajdena „oslikana brojevima“ i da njegova podrška Ukrajini „mesečarenje“ uvlači Sjedinjene Države u „Treći svetski rat“.

- Još ne znam šta je Bajdenova doktrina, ali imam osećaj da verovatno ima poluživot u ovom trenutku jer nas on uvlači u Treći svetski rat - rekao je Gec u intervjuu za Nevsmak .

- Hajde da pričamo o tome šta se trenutno dešava u NATO-u. 115 milijardi dolara koje smo poslali Ukrajini nije bilo dovoljno, pa sada pričaju o tome da Ukrajini daju bezbednosni status poput Izraela, tako da moramo da platimo da zauvek budemo blok kapiten Ukrajine. - 

Republikanac sa Floride je takođe ukazao na komentare par njegovih demokratskih kolega, predstavnika Seta Moultona, D-Vaš, i Stenija Hojera, D-Meri, koji su rekli da su SAD već „u ratu sa Rusijom“.

- Mislim da se može razumno postaviti pitanje 'Da li nas je proširenje NATO učinilo sigurnijim?' Da li zaista? Da li smo danas bezbedniji nego što smo bili pre nego što se NATO proširio na Baltik i stavio nas sada na ivicu rata? - upita Gec.

Foto: EPA

Džo Bajden

Getsovi komentari dolaze kada se svetski lideri sastaju u sredu na drugi dan dvodnevnog samita održanog u Viljnusu u Litvaniji.

U središtu diskusije je perspektiva dodavanja Ukrajine međunarodnom savezu, potez koji bi neki kritičari rekli da bi mogao da izazove dalju agresiju Rusije.

Među tim kritičarima je i predsednik Bajden, koji je u utorak rekao da Ukrajina nije spremna da se pridruži NATO-u. On je naveo probleme unutar ukrajinske vlade, kao i njen tekući rat sa Rusijom. Tokom odvojenog događaja u NATO-u, američki predsednik je naglasio član 5 politike osnivanja NATO-a, koji zahteva da se saveznici NATO-a okupe da bi odbranili zemlju članicu koja trpi vojnu invaziju.

Pristalice kažu da je ruska invazija na Ukrajinu dokaz da je istočnoevropskoj zemlji potrebna međunarodna pomoć, uključujući vojne zalihe i mesto za stolom u NATO-u.

Lideri NATO-a objavili su u utorak plan za dodavanje Ukrajine u novi Savet NATO-Ukrajina koji bi omogućio konsultacije i koordinaciju, ali ne bi formalno prihvatio Ukrajinu u NATO.

Međutim, međunarodno telo je ponudilo „uslove“ koje bi Ukrajina mogla da ispuni da bi na kraju garantovala put ka članstvu.

Foto: Tanjug/AP

Met Gec

Uslovi su izazvali kritike i od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i od Kremlja.

- Neviđeno je i apsurdno kada vremenski okvir nije određen ni za poziv ni za članstvo Ukrajine. Dok se u isto vreme dodaju nejasne formulacije o „uslovima“ čak i za pozivanje Ukrajine - rekao je Zelenski u dugačkom tvitu u utorak ujutro . On je takođe rekao da NATO ne poštuje njegovu zemlju i da je kasnije "motivisao" Rusiju u tom procesu.

Moskva je u sredu rekla da bezbednosne garancije za Ukrajinu „zadiru u bezbednost Ruske Federacije“.

- Pružajući bilo kakvu vrstu bezbednosnih garancija Ukrajini, ove zemlje zapravo ignorišu međunarodni princip nedeljivosti bezbednosti. To jest, dajući bezbednosne garancije Ukrajini, zadiru u bezbednost Ruske Federacije - rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij. Peskov je rekao novinarima, prenosi državna novinska agencija RIA Novosti.

Akcija bi mogla da izazove "veoma, veoma negativne posledice", rekao je on.

Američki zvaničnici su prethodno odobrili oko 113 milijardi dolara, podeljenih u četiri kruga finansiranja, za pomoć Ukrajini da se odbrani od Rusije.

Bajdenova administracija je nedavno najavila da će takođe obezbediti kasetnu municiju Ukrajini i dodatnih 800 miliona dolara vojne pomoći, potvrdila su dva američka zvaničnika Foks njuzu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!
Politika

Skupština zaseda sutra! Zakazana sednica o dopunama Zakona o biračkom spisku!

Sednica Skupštine Srbije, na kojoj će se raspravljati o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, kojima se predviđa da građani koji su promenili prebivalište u poslednjih 11 meseci ne mogu da glasaju na novoj adresi, zakazana je za petak, 10. maj u 14 sati.To će, kako se navodi u saopštenju Skupštine Srbije, biti prva od pet tačaka dnevnog reda, a predlog dopuna tog Zakona podnelo je 37 poslanika.

09.05.2024

16:05

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!
Politika

Mandić: Srpski poslanici će predložiti Rezoluciju o Jasenovcu!

Nakon što je premijer Crne Gore Milojko Spajić potvrdio da će zvanična Podgorica u Generalnoj skupštini UN glasati za Rezoluciju o Srebrenici, predsednik crnogorskog parlamenta Andrija Mandić je najavio da će politički predstavnici srpskog naroda predložiti usvajanje Rezolucoje o genocidu u Jasenovcu i izrazio očekivanje da će ona biti usvojena.

09.05.2024

16:05

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija