• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/mediji

20.07.2023

14:29

Ukrajina počela da koristi zabranjeno oružje! Ruske rakete ''Oniks'' nevidljive za ukrajinsku PVO! Očajnička taktika Ukrajinaca! Nove milijarde su spremne! Pukovnik Mekgregor: Rasulo!

Tanjug/AP

Vesti

Ukrajina počela da koristi zabranjeno oružje! Ruske rakete ''Oniks'' nevidljive za ukrajinsku PVO! Očajnička taktika Ukrajinaca! Nove milijarde su spremne! Pukovnik Mekgregor: Rasulo!

Podeli vest

Rat u ukrajini, 512. dan.

Vašington post: Ukrajina počela da ispaljuje američke kasetne bombe na ruske rovove, ovaj grad će im biti glavna meta!

 

Stižu američki lovci 

 

Isporuke američkih lovaca F-16 u Ukrajinu mogle bi da počnu krajem ove godine, ali je malo verovatno da će oni izmeniti tok sukoba, rekao je koordinator strateških komunikacija u Savetu za nacionalnu bezbednost SAD Džon Kirbi.

Kako je dodao, ukrajinskim snagama je najpotrebnija artiljerija.

 

 

 

 

Bela kuća potvrdila strašne vesti: Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju

 

Bela kuća je potvrdila da je Ukrajina počela da koristi kasetnu municiju koju su isporučile SAD pre sedam dana.

- Isporučili smo ih tamo što je pre moguće - izjavio je Džon Kirbi, portparol Bele kuće.

Kako se navodi, Kijev koristi municiju efikasno i na „prihvatljiv način“.

 

 

Vazdušna opasnost

 

Širom Ukrajine, uključujući Kijev i Kijevsku oblast, proglašena je vazdušna uzbuna.

 

Uvedene sankcije Lepinu

 

SAD su uvele sankcije generalnom direktoru koncerna Kalašnjikov Vladimiru Lepinu i još jednom samoj kompaniji, saopštio je Stejt department.

Kako je saopšteno, Lepin je uvršten na listu sankcija kao rukovodilac preduzeća koje je podvrgnuto ograničenjima, a sam koncern je ponovo uvršten na listu kao „lider u proizvodnji automatskog i snajperskog oružja u Rusiji“.

„Kalašnjikov” je uvršten na sankcione liste 2015. godine, precizirala je služba.

 

Kanada uvela sankcije protiv Ministarstva kulture Rusije

 

Kanada je uvela sankcije protiv Ministarstva kulture Rusije i Ministarstva nauke Rusije, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Kanade.

Između ostalog, na sankcionom spisku našli su se režiser Nikita Mihalkov, pevačica Valerija, pevač Kirkorov, producent Josif Prigpožin.

 

Amerika proširila listu embarga

Ministarstvo finansija SAD proširilo je listu sankcija protiv više desetina fizičkih i pravnih lica Ruske Federacije.

Sankcije su uvedene zamenicima ministra Alekseju Kudrinu, AD „Kurganpribor“, Klimovskij fabrici kertridža, Centru za laserske sisteme i kompleksu „Astrofizika“.

SAD su proširile listu sankcija protiv Ruske Federacije za 95 pravnih lica i 14 brodova. Novo proširenje sankcija pogodilo je istraživačke institute, preduzeća odbrambene industrije, banke i privatne kompanije.

Takođe, SAD su uvele ograničenja i protiv preduzeća u Kirgistanu.

 

Ruske rakete ''Oniks'' nevidljive za ukrajinsku PVO

 

- Ukrajinski protivvazduhoplovni kompleksi ne mogu da obore ruske protivbrodske rakete „oniks“ - izjavio je portparol Ratnog vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Jurij Ignat.

- Takvi projektili lete velikom brzinom na maloj visini, zato ih je teško otkriti i uništiti.
„Rakete ‘oniks’ su predviđene za uništavanje brodova, lete brzinom od 2,6 maha. Što iznosi više od 3.000 kilometara na sat, odnosno, to je velika brzina. Može se podići veoma visoko kako bi se uštedelo gorivo, a već kada dođe do cilja može da leti 10-15 metara iznad vode kako bi uništila brod
- rekao je on.

Komanda PVO Oružanih snaga Ukrajine je saopštila da je tokom prošle noći, navodno, uspela da uništi manje od polovine ruskih raketa i baražne municije. Među svim raketama koje su pogođene nema ni jedne rakete „oniks“.

Zvanično, Oružane snage Ukrajine priznaju da je od 38 vazdušnih ciljeva pogođeno samo 18, a dan ranije 37 od 63 cilja. Ostale rakete su pogodile ciljeve u rejonu Odese i Nikolajeva, bez obzira na aktivno dejstvo ukrajinske PVO.

Ostaje misterija gde se sada nalaze zapadni kompleksi Iris-T, Patriot PAC-3 i NASAMS.
 

 


Borelj: 5 milijardi evra godišnje za Ukrajinu u vojnoj pomoći

 

Šef diplomatije EU Žozep Borelj predložio je da se Ukrajini izdvaja pet milijardi evra godišnje iz Evropskog fonda za mir kao vojna pomoć u naredne četiri godine.

- Predložili smo da se napravi posebna stavka u Evropskom mirovnom fondu kako bi se obezbedilo do pet milijardi evra godišnje u naredne četiri godine za potrebe odbrane Ukrajine - rekao je Borelj posle redovnog sastanka ministara spoljnih poslova EU u četvrtak u Briselu.

On je dodao da će ovo pitanje biti detaljno razmotreno na neformalnom ministarskom sastanku EU u Španiji.
 

 

Dodatne inspekcije IAEA u Zaporoškoj nuklearki


- Eksperti Međunarodne agencije za atomsku energiju izvršili su dodatne inspekcije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani prošle nedelje i nisu pronašli tešku vojnu tehniku, eksploziv niti mine - navodi se u saopštenju generalnog direktora agencije Rafaela Grosija.

Napominje se da zaposleni u IAEA još nisu dobili pristup krovovima reaktora, ali ga i dalje traže.

Takođe se kaže da su dodatne inspekcije obavljene od 17. do 18. jula.
 

 

"Ovo vam je za Krimski most!" Brutalna ruska odmazda! Odesa gori kao pakleno grotlo, oglasila se Moskva! (FOTO)

 

Snimak obuke Vagnera i beloruske vojske

Snimak zajedničkih vežbi beloruske vojske, snaga za specijalne operacije, sa borcima Vagnera.

Na poligonu Brestski uvežbava se upotreba bespilotnih letelica, taktičke metode kretanja po bojnom polju, načini skrivanja trupa i objekata... Video snimak objavilo je Ministarstvo odbrane Belorusije.

 

 

 

 

Glavni komandant Ukrajine očajan! Sirski otvorio dušu: Znate li zašto napadamo Ruse, a znamo da nam ne ide?!

 

Kuva se stravičan plan Brisela protiv Putina i Rusije, ali posle ovoga neće ostati nijedan Ukrajinac! Borelj izneo šokantan predlog!

 

 

Broj povređenih u Nikolajevu popeo se na 19!

 

 

 

 

Potpuno rasulo među Ukrajincima, shvatili da nemaju šanse protiv Rusije! Američki pukovnik otkriva: Kijevu ostali samo Poljaci!

 

Napad na Krim, poginula devojčica!

U napadu dronova na severo-zapadu Krima poginula je jedna devojčica, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

 

Ruska artiljerija uništila dve jedinice Kijeva kod Bahmuta!

Artiljerijske jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije uništile su snage Oružanih snaga Ukrajine na periferiji Artjomovska (ukrajinski Bahmut).

"Posada bespilotne letelice jedne od formacija Vazdušno-desantnih snaga pronašla je dve jedinice oklopnih vozila ukrajinskih nacionalista koji su pokušavali da isporuče ljudstvo na liniju kontakta. Izviđači su preneli koordinate na kontrolni punkt vazdušno-desantne artiljerije i odmah su izveli vatreni udar", saopštilo je ministarstvo, prenosi RIA.

 

 

Noćni napadi na Odesu i Nikolajev!

Tokom noćnog napada na Odesu, četiri osobe su povređene, upravna zgrada u centru grada je uništena, više kuća je oštećeno u eksploziji, rekla je Natalija Gumenjuk, portparol Južnih odbrambenih snaga.

Tokom napada Rusi su koristili rakete raznih tipova: Oniks, Kh-22, Iskander. Pored toga, korišćeni su dronovi, javlja ukrajinska Srrana.

Prema poslednjim podacima, u Nikolajevu je povređeno 18 osoba, od kojih je 9 u bolnici.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji
Izbori 2024

Pravo na Politički Izbor za Pripadnike Romske Nacionalne Manjine u Srbiji

Nakon jučerašnjih izbora i pobede Srpske napredne stranke, pripadnici romske nacionalne manjine u Srbiji suočavaju se sa pretnjama zbog svoje podrške ovoj stranci. Ovi incidenti predstavljaju ozbiljno kršenje osnovnih ljudskih prava, posebno prava na slobodan politički izbor, koji je svakom građaninu zagarantovan Ustavom Republike Srbije, piše operska diva Nataša Tasić Knežević, čije saopštenje prenosimo u celosti.

03.06.2024

13:31

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)
Izbori 2024

Palma slavi pobedu na izborima: Hvala Jagodincima! (FOTO)

Na lokalnim izborima u Jagodini ubedljivu pobedu odnela je lista “Dragan Marković Palma – Jedinstvena Srbija - Ivica Dačić – SPS” sa 56,98% glasova, druga je lista “Aleksandar Vučić – Jagodina sutra” 25,47 %, treća “Maja Radojičić – Jagodina zaslužuje bolje” sa 6,49 % i četvrta “Mi snaga naroda – prof dr Branimir Nestorović” sa 4,07%, dok ostale dve liste nisu prešle cenzus. “

03.06.2024

12:17

Vesti

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini
Politika

Delegacija Narodne skupštine Srbije u poseti Kini

Delegacija Narodne skupštine Srbije doputovala je danas u Peking, gde će učestovati na Četvrtom sastanku Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa (SK SKNK), jednog od najvažnijih organa vlasti u Narodnoj Republici Kini.

03.06.2024

11:41

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!
Tenis

Hit scena! Posvađao se sa devojkom pa predao meč!

Australijski teniser Bernard Tomić (31) predao je meč Japancu Juti Šimicuu na turniru Litl Rok open u Arkanzasu pri vođstvu protivnika 1:0 u setovima. Ono što je obeležilo ovaj meč jeste zanimljiva scena koja je viđena, kada je Tomić ušao u raspravu sa svojom devojkom Keli Hanom!

03.06.2024

12:44

Zabava

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“
Kultura

Премијера нове луткарске представе „Зец и Пас“

Позориште лутака „Пинокио“ ће у среду 05. јуна 2024. године у 20 часова одржати премијеру представе ЗЕЦ И ПАС, у режији Силвана Омерзуа, а реприза представе „Зец и Пас“ ће се одржати у суботу, 08. јуна у 12 часова.

03.06.2024

11:12

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija