• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.07.2023

21:00

Bahmut će im biti glavna meta! Vašington post: Ukrajina počela da ispaljuje američke kasetne bombe na ruske rovove!

Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

Bahmut će im biti glavna meta! Vašington post: Ukrajina počela da ispaljuje američke kasetne bombe na ruske rovove!

Podeli vest

Ukrajinska vojska je počela da ispaljuje projektile napunjene kasetnom municijom na ruske snage na jugoistoku zemlje kako bi razbila njihove dobro utvrđene pozicije koji usporavaju letnju ofanzivu, kažu ukrajinski zvaničnici upoznati sa ovim pitaanjem.

Vašington post prenosi izjavu neimenovanog ukrajinskog zvaničnika koji je za američki list potvrdio da je kasetna municija dobijena od SAD prvi put upotrebljena za razbijanje rovova koji blokiraju napore trupa Ukrajine na vraćanju izgubljenih teritorija.

Navodi se da je ukrajinski zvaničnik insistirao na anonimnosti zbog toga što se radi o osetljivim vojnim operacijama.

 

 

Američki list navodi da je prvo korišćenje kasetne municije koju je Ukrajina dobila od SAD usledilo nakon "teške odluke" američkog predsednika Džoa Bajdena da prošle nedelje dozvoli isporuku tog oružja koji je zabranjeno u velikom delu sveta.

List piše da su organizacije za ljudska prava, evropski saveznici SAD i neki od zvaničnika Bajdenove Demokratske partije kritikovalu tu odluku šefa Bele kuće zbog rizika o civilnih žrtava.

Podseća se da je ruski predsednik Vladimir Putin, govoreći u nedelju o kasetnoj municiji, zapretio istovetnim uzvratnim udarom ako ona bude upotrebljena protiv Rusa.

Osim toga, Vašington post navodi, pozivajući se na podatke UN, da je Putin to poručio iako je Rusija već koristila kasetnu municiju u naseljenim područjima Ukrajine barem u 24 navrata od početka invazije 24. februara 2022.

 

 

Podseća se da klaster bombe, čiju upotrebu je zabranilo više od 120 zemalja, eksplodiraju u vazduhu iznad mete, pri tome oslobađajući stotine sićušnih bombi na površini veličine nekoliko fudbalskih terena.

Posebno su ranjiva deca, pošto mogu lako da pokupe tu podmuniciju koja nije esklodirala i da se ona u tom trenutku detonira, što može da se desi i godinama nakon okončanja sukoba.

 

 

Ukrajinske vlasti su, bez obzira na to, dugo tražile kasetnu municiju od SAD kako bi kompenzovale značajni manjak artiljerije, naoružanja i trupa u odnosu na ruske snage.

Prema pisanju američkog lista, očekuje se da ukrajinska vojska, osim na linijama fronta na jugoistoku zemlje, upotrebi kasetno oružje i u blizini Bahmuta, grada koji je sada pod ruskom kontrolom, a mesto je najkrvavije i najduže bitke od početka rata.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija