• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

20.07.2023

17:21

Američka vojska u očaju zbog bekstva vojnika na sever: Pjongjang gluv na pozive Vašingtona!

printscreen video

Vesti

Američka vojska u očaju zbog bekstva vojnika na sever: Pjongjang gluv na pozive Vašingtona!

Podeli vest

Severna Koreja ne reaguje na pokušaje pregovora o oslobađanju američkog vojnika koji je pobegao preko njene teško naoružane granice, kaže Vašington.

Vojnik Trevis King prešao je u utorak demilitarizovanu zonu (DMZ) koja deli Severnu i Južnu Koreju.

Pentagon je kontaktirao Severnu Koreju, rekao je portparol Stejt departmenta. Koliko sam shvatio, na te komunikacije još nije odgovoreno, piše Bi-Bi-Si (BBC).

Sa severa nije bilo reči o tome gde se vojnik King nalazi ili o njegovoj sudbini.

Kriza dolazi u posebno napetom periodu sa severom. Odnosi sa SAD su se naglo pogoršali poslednjih godina, pošto su testirale desetine sve snažnijih projektila sposobnih da nose nuklearne bojeve glave.

Vojnik niskog ranga ima malu obaveštajnu vrednost

U svom savetovanju o putovanjima, Sjedinjene države poručuju svojim građanima da ne putuju u Severnu Koreju - jednu od najizolovanijih država na svetu - zbog "i dalje ozbiljnog rizika od hapšenja" i "kritične pretnje nezakonitog pritvora".

Nije jasno da li je vojnik II klase King prebegao ili će se ipak vratiti.

Stručnjaci kažu da bi vojnik tako niskog ranga imao malu propagandnu i obaveštajnu vrednost, što bi moglo da navede Severnu Koreju da ga oslobodi - ali šta će se s njim dogoditi ostaje veoma neizvesno.

Nedostatak presedana otežava predviđanje sledećih koraka jer su prošle su decenije otkako je američki vojnik poslednji put prebegao na sever.

Činjenica da Pjongjang ne reaguje na pokušaje Amerike da komuniciraju doprinosi neizvesnosti.

Vojnik II klase King je trebalo da se vrati u SAD iz Južne Koreje, gde se nalazio, kako bi se suočio sa disciplinskim merama.

Međutim, 23-godišnjak se nije ukrcao u avion kada se u utorak razišao sa svojom vojnom pratnjom na aerodromu Inčeon u blizini Seula i umesto toga je krenuo na očigledno unapred isplaniran put do granice. Detalji o tome kako je uspeo da to uradi još su nejasni.

Američki vojni zvaničnici rekli su da je vojnik "namerno" prešao na sever preko jednog od najjače utvrđenih područja na svetu, prenosi britanski javni servis.

Iza kulisa diplomate i vojni zvaničnici očajnički pokušavaju da stupe u kontakt sa Severnokorejcima

Demilitarizovana zona (DMZ) razdvaja dve zemlje od Korejskog rata koji se desio '50. godina prošlog veka, u kojem su SAD podržale jug. Rat je završen primirjem, što znači da su dve strane tehnički još uvek u ratu. Desetine hiljada američkih vojnika ostalo je na jugu.

- Pjongjang bi mogao da koristi Kinga kao propagandno sredstvo za kritiku američke vojske - rekao je Džejms Fretvel, analitičar specijalizovanog sajta NK Njuz sa sedištem u Seulu.

- King bi se mogao pojaviti u severnokorejskim državnim medijima u nekom trenutku u bliskoj budućnosti. Ali mnogo zavisi od toga koliko dugo će trajati njegovo ispitivanje, a možda i karantin zbog Covid-19 - dodao je on.

Bi-Bi-Si podseća da Severna Koreja i dalje drži strogo zaključane granice kao odgovor na pandemiju.

Međutim, Dženi Taun, direktorka programa 38 Nort centra Stimson, veruje da gospodin King „ne čini baš idealnu ili ubedljivu priču o vojniku“.

- Bilo je i slučajeva da su američki vojnici odavno prebegli i kojima je bilo dozvoljeno da ostanu… Ali u tim slučajevima, (njihove priče) su imale političku vrednost i bilo je to sasvim drugo vreme i drugačiji vođa - rekla je ona.

U međuvremenu, iza kulisa, diplomate i vojni zvaničnici očajnički pokušavaju da razgovaraju sa Severnokorejcima kako bi saznali šta se dešava, ali njihovo angažovanje nije lako.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je da SAD, koje nemaju diplomatske odnose sa Severnom Korejom, imaju druge kanale za komunikaciju.

Rekao je da zvaničnici odeljenja sarađuju sa kolegama u Južnoj Koreji i Švedskoj kako bi pristupili informacijama o redovu Kingu, međutim američki zvaničnici nisu znali ništa o njegovom trenutnom stanju ili gde se nalazi.

U ime SAD pregovora švedska ambasada u Pjongjangu

S obzirom na to da dve zemlje nemaju diplomatske odnose, švedska ambasada u Pjongjangu teži da pregovara u ime SAD. Trenutno njegovo diplomatsko osoblje nije u zemlji, zbog zatvaranja granice koja je u toku od pandemije.

I Komanda UN, koja upravlja graničnim područjem, i vojska Južne Koreje imaju direktne telefonske linije sa severnokorejskom vojskom, koju svakodnevno zovu da se prijave, iako se Severnokorejci ne javljaju uvek.

Poslednjih godina jedan broj američkih državljana koji su ilegalno ušli u Severnu Koreju, neračunajući one koji su tamo osuđeni za kriminalne aktivnosti, pušten je na slobodu u roku od šest meseci.

Šta se desilo sa američkim državljanima koji su pritvoreni u Severnoj Koreji?

Neki stručnjaci smatraju da tenzije između Severne Koreje i SAD i ćorsokak u bilateralnim pregovorima znače da Sever nema mnogo koristi ako zadrži vojnika Kinga.

- Za Pjongjang ima smisla pronaći način da izvuče neku kompenzaciju, a zatim protera Amerikanca zbog neovlašćenog ulaska - rekao je Lejf-Erik Izli, profesor međunarodnih studija na Evha Vumans univerzitetu u Seulu.

- U najboljem slučaju, američki vojnik će se bezbedno vratiti kući po cenu neke propagandne pobede Pjongjanga, a američki i severnokorejski zvaničnici možda će imati priliku da obnove dijalog i kontakte koji su stagnirali tokom pandemije - istakao je profesor Izli.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija