• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

18.07.2023

21:58

Američki vojnik pobegao vojnoj policiji SAD sa aerodroma, pa prebegao u Severnu Koreju!

Printskrin video

Vesti

Američki vojnik pobegao vojnoj policiji SAD sa aerodroma, pa prebegao u Severnu Koreju!

Podeli vest

Američki ministar odbrane Lojd Ostin potvrdio je da se veruje da je američki vojnik u severnokorejskom pritvoru nakon što je "namerno i neovlašćeno" prešao liniju razgraničenja u zemlju. Takođe je rekao da američka vojska još uvek radi na tome da obavesti njegovu porodicu.

Pukovnik Isak Tejlor, portparol američkih oružanih snaga u Koreji, izjavio je da je pripadnik „namerno i neovlašćeno prešao vojnu liniju razgraničenja u Demokratsku Narodnu Republiku Koreju (DPRK)".

Od ovoga može da se pravi film 

Vest o tome da je američki državljanin prešao vojnu demarkacionu liniju koja razdvaja Severnu i Južnu Koreju prvo je stigla iz Komande Ujedinjenih nacija. Organizacija je u utorak ujutro saopštila da je Amerikanac učestvovao u obilasku zajedničke bezbednosne zone (JSA) kada je prešao u Severnu Koreju.

Obilasci JSA, koji se nalazi unutar Demilitarizovane zone, otvoreni su za javnost i njima upravljaju Ujedinjene nacije.

I Ujedinjene nacije i Oružane snage SAD rade sa svojim kolegama u Korejskoj narodnoj vojsci, vojnom ogranku Severne Koreje, na rešavanju incidenta.

Zvanični izvori još nisu objavili identitet američkog vojnika i razlog zbog kojeg je prešao granicu.

 

 

CBS Nevs, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike, izvestio je da je u pitanju vojnik druge klase Trevis King, koji je pušten iz vojnog pritvora u Južnoj Koreji i bio je pod pratnjom nazad u SAD iz disciplinskih razloga.

Vojnik je prošao kroz obezbeđenje aerodroma, ali je nekako uspeo da napusti aerodrom i pridruži se obilasku granice, rekli su zvaničnici.

Rojters je takođe izvestio da je vojnik trebalo da se suoči sa disciplinskim merama američke vojske, pozivajući se na anonimne američke zvaničnike.

Svedok koji je u to vreme bio u obilasku ispričao je šta se ustvari desilo!

- Video sam čoveka koji izgovara glasno "ha ha ha" i samo trči između nekih zgrada. U početku sam mislio da je to loša šala, ali kada se nije vratio, shvatio sam da je stvar ozbiljna, a onda su svi reagovali i svi su poludeli -  rekao je svedok za CBS. „

Turistička grupa je tada hitno ubačena u zgradu u JSA gde su svedoci davali izjave pre nego što su svi vraćeni u autobus.

Najutvrđenija granica na svetu

Demilitarizovana zona je jedna od najutvrđenijih granica na svetu, ali JSA unutar nje služi kao područje za Severnu i Južnu Koreju za diplomatske angažmane. Ovu oblast zajednički nadgledaju Komanda UN i Severna Koreja i postala je popularno turističko mesto.

Posetioci moraju da prođu kroz niz kontrolnih punktova da bi stigli do JSA, ali prelazak vojne linije razgraničenja je samo pitanje prelaska preko male, podignute linije u zemlji. Ne postoji fizička barijera.

Prelazak američkog državljanina u Severnu Koreju dolazi u osetljivom trenutku usred visokih tenzija na Korejskom poluostrvu, sa dolaskom američke podmornice sa balističkim raketama sa nuklearnim oružjem u Južnu Koreju kao znak upozorenja Severnoj Koreji zbog vojnih aktivnosti.

Severna Koreja testira sve snažnije rakete sposobne da nose nuklearne bojeve glave, uključujući novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo (ICBM) lansiranu prošle nedelje.

Foto: AP/Reuters/Fotomontaža

 

Stejt departmenta je pre nekoliko godina  zabranio američkim državljanima ulazak u Severnu Koreju „zbog kontinuiranog ozbiljnog rizika od hapšenja i dugoročnog pritvora američkih državljana".

Zabrana je sprovedena nakon što su severnokorejske vlasti pritvorile američkog studenta Ota Vormbijera dok je bio na turneji po zemlji 2015. Umro je 2017, nekoliko dana nakon što je pušten iz Severne Koreje i vratio se u Sjedinjene Države u komi.

Afera Čarls Dženkins

Retki su slučajevi da Amerikanci ili Južnokorejci prebegnu u Severnu Koreju, iako je više od 30.000 Severnokorejaca pobeglo u Južnu Koreju kako bi izbegli političku represiju i ekonomske poteškoće od kraja Korejskog rata 1950-53.

U novembru 2017. godine, severnokorejski vojnici su ispalili 40 metaka dok je jedan od njihovih kolega pokušao da pređe granicu. Vojnik je pogođen sa pet metaka pre nego što je pronađen ispod gomile lišća na južnoj strani Panmundžoma. Preživeo je i živi u Južnoj Koreji.

Mali broj američkih vojnika prebegao je u Severnu Koreju tokom Hladnog rata, uključujući Čarlsa Dženkinsa, koji je dezertirao sa svog vojnog položaja u Južnoj Koreji 1965. i prešao demilitarizovanu zonu. Pojavio se u severnokorejskim propagandnim filmovima i oženio se japanskom studentkinom koju su oteli severnokorejski agenti. Umro je u Japanu 2017.

Foto: AP photo

 

Poslednjih godina neki Amerikanci su uhapšeni u Severnoj Koreji nakon što su navodno ušli u zemlju iz Kine. Oni su kasnije osuđeni za špijunažu i druga antidržavna dela, ali su često puštani nakon što su SAD slale misije visokog diplomatskog profila da obezbede njihovu slobodu.

Severna Koreja je 2018. godine oslobodila  poslednja tri poznata američka zatočenika, posle sastanka i razgovora severnokorejskog lidera Kim Džong Una sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!
Društvo

Građani, ovo je važno! Oglasio se PIO fond!

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje osigurava na penzijsko i invalidsko osiguranje sva lica koja su po Zakonu o penzijskom i invalidskom osiguranju obavezno osigurana i koja su se uključila u ovo osiguranje, bez obzira na to da li su u pitanju zaposleni, osiguranici samostalnih delatnosti ili poljoprivrednici.

30.04.2024

17:23

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija