• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

25.07.2023

23:07

SPC u problemu, šta god uradi pogrešiće! Ruska crkva protiv primata Vaseljenske patrijaršije!

Beta

Vesti

SPC u problemu, šta god uradi pogrešiće! Ruska crkva protiv primata Vaseljenske patrijaršije!

Podeli vest

Ruska pravoslavna crkva ne slaže se sa Carigradskom patrijaršijom u principijelnim bogoslovskim pitanjima, konkretno, po pitanju prvenstva u Vaseljenskoj crkvi, rekao je za Sputnjik predsednik Sinodalne biblijsko-bogoslovske komisije, mitropolit budimpeštanski i mađarski Ilarion.

Arhijerejski sabor Rusije 19. jula je odobrio dokument Sinodalne biblijsko-bogoslovske komisije „O iskrivljivanju pravoslavnog učenja o crkvi u Carigradskoj patrijaršiji" i predalo ga je na odobrenje Sinodu RPC. U njemu se navodi da su pretenzije Carigradske patrijaršije na primat časti i vlasti među pomesnim pravoslavnim crkvama nezakonite.

Po rečima Ilariona, kršenja koja se pominju u dokumentu tiču se kanonskog poretka i dovela su do raskola u svetskom pravoslavlju.

- Ne slažemo se u pitanjima principijelnog karaktera. Na primer, kada carigradski teolozi predstavljaju carigradskog patrijarha (vaseljenskog) kao poglavara Vaseljenske crkve, mi ističemo da u Pravoslavnoj crkvi nikada nije postojao takav zajednički poglavar - rekao je mitropolit Ilarion za Sputnjik.

Kako je dodao, iz godine u godinu su takve pretenzije Carigrada sve veće.

Ilarion je istakao da Ruska crkva detaljno ispituje to što carigradski patrijarh vraća svešteničke činove ukrajinskim raskolnicima koji nikada nisu imali kanonsku hirotoniju, ističući da je to izazvalo veoma negativan odjek u pravoslavnom svetu.

- Nije samo pitanje u primatu, nego u razumevanju granica tog primata. Primat časti ne daje carigradskom patrijarhu bilo kakva ovlašćenja van njegove pomesne crkve - pojasnio je mitropolit.

On je dodao da će dokument RPC „O iskrivljivanju pravoslavnog učenja o crkvi u Carigradskoj patrijaršiji" biti preveden na različite jezike i poslat pomesnim crkvama sveta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"
Fudbal

Sramni udari kolega na Sašu Ilića! "Ko je on i šta je osvojio?"

Teške reči uputili su ruski treneri na račun legende srpskog fudbala Saše Ilića (46)! Tek što je preuzeo klupu ruskog kluba Nižnjeg Novgoroda, tamošnji treneri ostrvili su se na njega i poručili da on nema dovoljno jaku trenersku biografiju da bi postao strateg ove ekipe.

05.05.2024

12:56

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija