• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/index

29.07.2023

10:19

Francuzi i Ameri saterani u ćošak, Rusi ovde tek počinju! Nova rotacija Vagnerovih snaga u Africi, oglasio se Prigožin!

AP/Photo

Vesti

Francuzi i Ameri saterani u ćošak, Rusi ovde tek počinju! Nova rotacija Vagnerovih snaga u Africi, oglasio se Prigožin!

Podeli vest

Ruska plaćenička grupa Vagner spremna je da pojača svoju prisutnost u Africi, rekao je njen vođa Jevgenij Prigožin.

- Ne smanjujemo svoju prisutnost, štaviše, spremni smo da pojačamo različite kontingente - rekao je Prigožin u audiointervjuu za kamerunsku stanicu Afrik Media.

Telefonski intervju objavljen je na Jutjubu, ali Rojters nije mogao odmah da proveri verodostojnost audiosnimka. 

Prigožin je u intervjuu rekao da Vagner ispunjava sve svoje obveze na kontinentu i da je spreman da i dalje razvija odnose s afričkim zemljama.

Boreći se na strani Rusije, Vagner je učestvovao u nekim od najkrvavijih sukoba u ukrajinskom ratu. Međutim, njegova buduća uloga dovedena je u pitanje kada je Prigožin organizovao kratku pobunu prošlog meseca i Kremlj je rekao da će otići iz Rusije u Belorusiju, gde su neki od njegovih boraca počeli da obučavaju beloruske snage.

Međutim, Prigožin je ove nedelje fotografisan u Sankt Peterburgu tokom rusko-afričkog samita, a na jednoj od slika pozira sa novinarom Afrik Medije.

Prigožin je za Afrik Mediju potvrdio da je nova rotacija Vagnerovih snaga nedavno stigla u Centralnoafričku Republiku uoči ustavnog referenduma 30. jula kojim bi predsednik Fosten-Arkanž Tuadera mogao da produži mandat.

- Stigle su nove snage, kontrolišemu teritoriju republike - rekao je on ne navodeći veličinu snaga. Ruski plaćenici, uključujući mnoge iz Vagnera, intervenisali su 2018. na strani vlade Centralne Afrike kako bi ugušili građanski rat koji je besneo od 2012. godine.

Vagnerova uloga u afričkim zemljama izvor je zabrinutosti zapadnih vlada, uključujući Francusku i Sjedinjene Države. Vašington je optužio grupu da je počinila brojne zločine i nametnuo joj sankcije kao zločinačkoj organizaciji.

Šef Vagnera to opovrgava. U intervjuu je rekao da su sve Vagnerove aktivnosti bile zakonite i od koristi zemljama u kojima deluje, kao i  i njihovim odnosima s Rusijom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija