• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

29.07.2023

11:03

Ruski stručnjaci rasklopili zaplenjenju NATO tehniku i zapanjili se! "Očekivali smo ovo..."

Tanjug/AP

Vesti

Ruski stručnjaci rasklopili zaplenjenju NATO tehniku i zapanjili se! "Očekivali smo ovo..."

Podeli vest

Stručnjaci za odbranu, koji su analizirali trofejnu tehniku NATO-a, došli su do preliminarnog zaključka da zapadni primerci naoružanja imaju solidnu oklopnu zaštitu, ali da im je pokretljivost prosečna, a konstrukcija previše složena, rekao je za Sputnjik izvor upućen u proces analize.


- U ovom trenutku tokom ispitivanja trofejne tehnike NATO-a dobijeni su preliminarni rezultati, koji u celini odgovaraju očekivanjima. Pre svega, ispitivanja su pokazala da zapadni primerci imaju prihvatljiv nivo oklopne zaštite, mada imaju veliki broj slabih tačaka, jer njihova zaštita ne odgovara savremenim uslovima ratovanja - navodi izvor.

On je dodao da tehnika NATO-a ima krajnje prosečnu pokretljivost i manevarsku sposobnost, posebno na složenim i vlažnim terenima, koji su teško prohodni.

Još jedna slaba tačka zapadne tehnike je preterana složenost kontrukcije, dodao je izvor, objašnjavajući da je problem, pre svega, u tome što ona otežava remont i tehničko servisiranje.

- Mogućnosti za remont zapadnih primeraka tehnike su veoma mali, posebno u uslovima borbe na terenu, a tehničko servisiranje zahteva ogromne resurse. To je povezano, pre svega, s osobenostima konstrukcije njihove tehnike, koje su u pojedinim slučajevima, iskreno rečeno, neracionalne - objasnio je izvor.

Tokom bezuspešnih napada na ruske položaje Oružane snage Ukrajine su ove godine počele široko da koriste zapadnu oklopnu tehniku, uključujući nemačke tenkove "leopard 2", američka oklopna vozila pešadije "bredli", francuske tenkove AMX-10RC.

Foto: AP/Photo

Američlki "bredliji" nisu najbolje prošli u Ukrajini

 

Još prošle godine ukrajinska vojska upotrebljava veliku količinu haubica, oklopnih vozila i višecevnih raketnih bacača koje joj isporučuje NATO.

U junu je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo da su u zaporoškom pravcu zaplenjeni tenkovi "leopard" i oklopna vozila "bredli". U petak je saopšteno da je ruska vojska kod Zaporožja kao trofej uzela jedan francuski tenk. Prema podacima holdinga "Visokoprecizni kompleksi", do sada su stručnjaci te kompanije uspeli da analiziraju šest tipova zapadne tehnike, zaplenjene tokom specijalne vojne operacije.

Izvor Sputnjika navodi da zapadnu trofejnu tehniku analizira široki krug stručnjaka iz raznih kompanija odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija