• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/aljazeera.com

02.08.2023

14:31

Panika! Biblijska bolest napada Amerikance! U jednom delu zemlje neobjašnjivo raste broj zaraženih, niko ne zna šta se dešava!

EPA

Vesti

Panika! Biblijska bolest napada Amerikance! U jednom delu zemlje neobjašnjivo raste broj zaraženih, niko ne zna šta se dešava!

Podeli vest

Na Floridi raste broj obolelih od gube, što navodi na zaključak da je hronična zarazna bolest možda postala endemska na jugoistoku Sjedinjenih Država.

Broj slučajeva se više nego udvostručio u jugoistočnim državama tokom protekle decenije, a Florida je među državama koje su najviše prijavljivale, navodi Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svom najnovijem izveštaju.

Centralna Florida činila je 81 odsto slučajeva prijavljenih na Floridi i skoro petinu prijavljenih na nacionalnom nivou.

Guba je, inače, istorijski neuobičajena u Sjedinjenim Državama. Godišnji broj dokumentovanih slučajeva dostigao je vrhunac oko 1983. pre nego što je opao. Međutim, izveštaji sugerišu da se incidenca bolesti ponovo postepeno povećavala i više nego udvostručila u jugoistočnim državama tokom poslednjih 10 godina.

Prema Nacionalnom programu Hansenove bolesti, 159 novih slučajeva je prijavljeno u Sjedinjenim Državama u 2020.

Dok je guba u Sjedinjenim Državama ranije pogađala ljude koji su emigrirali iz endemičnih područja, čini se da je 34 procenta novih pacijenata u periodu 2015–2020. dobilo bolest lokalno - što sugeriše da se širi među stanovništvom ovog regiona.

Naučnici nisu potpuno sigurni zašto se bolest širi u delovima Sjedinjenih Država, uključujući Floridu.

Bolest se prenosi kapljičnim putem kroz kašalj i kijanje i kroz produženi kontakt. Ne širi se slučajnim fizičkim kontaktom, poput rukovanja ili sedenja pored osobe u autobusu, prema CDC-u.

Foto: EPA

 

 

Životinje kao što su oklopnici (armadilosi) takođe mogu da nose bakterije, ali studije pokazuju da se nedavni slučajevi u Džordžiji i centralnoj Floridi ne mogu povezati sa životinjama ili međunarodnim putovanjima.

CDC je naveo slučaj 54-godišnjeg muškarca lečenog od lepre koji živi u centralnoj Floridi i nije putovao u zemlji ili inostranstvu. Takođe nije poznato da je imao duže kontakte sa pojedincima koji su se vraćali iz rizičnih zemalja.

Čovek je radio na uređenju pejzaža i provodio je duge periode na otvorenom, što znači da su tradicionalni faktori rizika bili odsutni.

Guba prvenstveno pogađa kožu i periferni nervni sistem. Tok bolesti u velikoj meri zavisi od individualne osetljivosti. Glavni simptomi uključuju rast čvorića na koži, slabost mišića ili paralizu, krvarenje iz nosa i probleme sa očima koji mogu dovesti do slepila. Bolest se može prepoznati po pojavljivanju mrlja na koži koje mogu izgledati svetlije ili tamnije od normalnog.

Obično se leči kombinacijom antibiotika koji ubijaju bakterije koje izazivaju lepru i ciklus terapije traje između jedne do dve godine. Bolest se može izlečiti ako se lečenje završi kako je propisano. Međutim, ako se ne leči, oštećenje nerva može dovesti do paralize i sakaćenja ruku i stopala.

Guba se ponekad naziva najstarijom zabeleženom bolešću, a spominje su Bibliji - i u Starom i u Novom zavetu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)
Društvo

"Padobranski TRIATLON 2024" održan u Grčkoj - "Balkanski Skok Prijateljstva 2024" održaće se od 15-19 maja u Beogradu (FOTO)

Tokom vikenda, 20. i 21. aprila 2024. godine, na aerodromu Hortero „Aeroporu MOKKA“ Sidirokastro u Seresu održan je „Padobranski TRIATLON 2024.“ (padobranstvo - trčanje na jednu milju i gađanje), veze specijalnih snaga, komandosa, padobranaca, dok će se Balkanski Skok Prijateljstva 2024 godine održati od 15-19 Maja 2024. godine na Sportskom Aerodromu Lisičji Jarak u Beogradu.

28.04.2024

08:11

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija