• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

24.03.2023

00:15

ŠIRI SE ALARMANTNOM BRZINOM! Smrtonosna infekcija izazvala PANIKU U SAD, izdato HITNO upozorenje - "Jedan od tri umire, broj slučajeva raste..."

Pixabay

Vesti

ŠIRI SE ALARMANTNOM BRZINOM! Smrtonosna infekcija izazvala PANIKU U SAD, izdato HITNO upozorenje - "Jedan od tri umire, broj slučajeva raste..."

Podeli vest

Smrtonosna infekcija Kandidom auris koja se teško leči širi se "alarmantnom" brzinom, navodi američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, ističu kako zdravi ljudi nisu u opasnosti. Oni slabijeg imunološkog sistema i oni koji koriste respiratore i katetere mogu da teško obole ili da umru.

Broj slučajeva u SAD-u gotovo se udvostručio u 2021. sa 756 na 1471, stoji u izveštaju CDC-a. Većina testiranih pacijenata bila je imuna na lekove. Mnogi pacijenti su u bolnicama i domovima za starije osobe.

- Jedan od tri pacijenta s ovom invazivnom infekcijom umire, ali je teško proceniti koju ulogu u smrtnosti kod ranjivih pacijenata igra zaraza Kandidom auris - rekla je dr Megan LIman, glavna autorka izveštaja. 

Infekcija je prvi put prijavljena u SAD-u 2016. Najbrži porast slučajeva bio je od 2020. do 2021., prema podacima CDC-a koji su objavljeni u "Annals of Internal Medicine".

Naučnici su zabrinuti jer je uz porast slučajeva zabeležena i imunost na ehinokandine, lekove koji se koriste za lečenje ovog tipa infekcija. 

Navodi se kako je situaciju pogoršala i pandemija, a porast slučajeva Kandide auris beleže i druge zemlje. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija