• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

03.08.2023

13:02

Sara je američki transvestit, u ukrajinskoj je vojsci i bori se protiv propagande Rusa! Kaže da za to ima razlog

youtube.com/printscreen

Vesti

Sara je američki transvestit, u ukrajinskoj je vojsci i bori se protiv propagande Rusa! Kaže da za to ima razlog

Podeli vest

Američki novinar, koji je 2019. promenio pol i postao žena, prijavio se u ukrajinsku vojsku prošle godine.

Ukrajina je odabrala transrodnu novinarku Saru Ešton-Kirilo da vodi propagandne operacije svoje vojske na engleskom jeziku, izvestio je u utorak lokalni list Strana. 

Ešton-Kirilo, koja je rođena kao muškarac i koja se pojavila kao transrodna osoba 2019., je urednik informativnog programa „Rusija mrzi istinu“ – zvaničnog projekta ukrajinskih odbrambenih snaga – čija je svrha „ suprotstavljanje Ruska propaganda, dezinformacije i laži.

Medij su objavili snimak iz najnovije epizode ​​programa, u kojem transglas Kijeva opisuje nedavne napade dronovima u Moskvi kao kulminaciju „proročanstva “ ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog. 

Novinarka, koja je prošle godine otputovala u Ukrajinu da se prijavi kao vojni lekar, takođe vodi emisiju pod nazivom „Ukrajina u znanju“, opisanu kao „zvanična emisija vesti na engleskom jeziku o snagama teritorijalne odbrane“. 

Foto: Twitter.com/printscreen

Sara Ešton-Kirilo

Četiri meseca nakon što je zadobila povrede tokom bitke kod Bahmuta u februaru, Ešton-Kirilo je poslata u štab Teritorijalnih odbrambenih snaga u Kijevu i zadužena da nadgleda medijske projekte na engleskom jeziku.

Pre nego što je preuzela novu funkciju, medijska miljenca se vratila u SAD kako bi dobila podršku za nastavak finansiranja ukrajinske vojske. Vašington je obećao 46,6 milijardi dolara kijevskim oružanim snagama, više od polovine od 76,8 milijardi dolara koje je ukupno poslao toj zemlji od početka ruske vojne operacije prošle godine. 

Ističući da Ukrajina ceni slobodu govora, Ešton-Kirilo je upozorila novinare koji ne podržavaju režim Zelenskog da treba da očekuju sličnu sudbinu Gonzala Lire, čileansko-američkog analitičara koga je SBU uhapsila u svojoj kući u Harkovu i očekivalo se da će biti osuđena na pet do osam godina u radnom logoru pre nego što je ove nedelje izvela neuspeli pokušaj bekstva. 

Ešton-Kirilo je u maju rekla za El Pais da postoji još jedan trans vojnik u ukrajinskoj vojsci, rođeni Ukrajinac, ali da obilje medijskog izveštavanja o ličnim avanturama Ešton-Kirilo pomaže da se „normalizuje rodna raznolikost“ među konzervativnom populacijom.

Istovremeno, novinarka rođena na Floridi tvrdila je da se „upustila u svoj rad dok je svoj rodni identitet ostavila po strani“ i da se „borila za slobodu svakoga“, a ne za „bilo kojeu određenu grupu“.

Manje od godinu dana pre toga, Ešton-Kirilo je rekla za Ekstra Magazin „Radim ovo (putujući na prve linije sukoba u Ukrajini) za trans zajednicu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija