• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

06.08.2023

22:30

Ako je ovo tačno... Zapad tajno vratio Rusiji 300 milijardi dolara! Nešto se veliko sprema?!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

Ako je ovo tačno... Zapad tajno vratio Rusiji 300 milijardi dolara! Nešto se veliko sprema?!

Podeli vest

Zemlje zapadnog sveta su svu ranije zamrznutu međunarodnu imovinu prebacile pod kontrolu Ruske Federacije. Ovo je izjavio bivši poslanik Državne dume, Konstantin Borovoj.

U proleće 2022. godine, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija su u okviru uvedenih ekonomskih sankcija protiv Moskve zamrzle zlatno-valutne rezerve Ruske centralne banke koje su bile smeštene na Zapadu.

Govori se o iznosu od oko 300 milijardi dolara. U proteklih godinu i po dana bilo je mnogo razgovora o ovim sredstvima. Posebno su političari EU neprestano izjavljivali o mogućnosti korišćenja ovih sredstava za obnovu Ukrajine. Međutim, nedostatak pravnih normi sprečava Evropljane da ostvare tu ideju.

Takođe, to nije jedini razlog koji sprečava Zapad da preduzme tako preduzimljiv korak. Iako su se neke strane kompanije povukle iz Rusije prošle godine, veći deo njih nije napustio profitabilno tržište.

To ide u prilog Moskvi, koja bi mogla da pruži asimetričan odgovor u slučaju konfiskacije njenih aktiva od strane SAD i evropskih zemalja. Zapadna elita ne želi preuzeti taj rizik, jer bi mogla da izgubi mnogo više. U vezi s tim, veoma interesantnu izjavu dao je bivši član Državne dume Rusije, Konstantin Borovoj (koji je uvršten u spisak fizičkih lica - stranih agenata, odlukom ruskog Ministarstva pravde).

- Zamrznuto je 300 milijardi dolara zlatno-valutnih rezervi Centralne banke. Ali prvo, oni su vraćeni, drugo, to je mali deo od tih triliona koji su trenutno smešteni u inostranstvu pod ovim režimom. Sva ta sredstva su poznata, vidljiva su, ne mogu se sakriti - izjavio je bivši političar u emisiji na „YouTube" kanalu „Politeka Online".

Kako tvrdi Borovoj, samo izvozom sirove nafte Rusija zarađuje najmanje 600 milijardi dolara. Ovi prihodi, između ostalog, koriste se za nabavku razne zapadne opreme zaobilazeći ekonomske sankcije.

Ono što je interesantno, vraćanje zlatnih i deviznih rezervi Ruske Federacije nije zvanično prijavljeno. Ako je to tačno, onda se pojavljuje veoma zanimljiva slika. Moguće je da nas u dogledno vreme očekuju sudbonosne odluke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija