• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

08.08.2023

13:00

Sveopšti rat samo što nije počeo! Situacija izmiče kontroli: Vojska Nigera dovlači pojačanja u prestonicu!

Reuters

Vesti

Sveopšti rat samo što nije počeo! Situacija izmiče kontroli: Vojska Nigera dovlači pojačanja u prestonicu!

Podeli vest

Oružane snage Nigera prebacuju pojačanje u glavni grad zemlje Nijamej kako bi se pripremile za moguću vojnu intervenciju, javio je Si-En-En, pozivajući se na vojni izvor.

„Oružane snage Nigera prebacuju pojačanje u glavni grad kako bi se pripremile za potencijalnu vojnu invaziju“, navodi televizija.

Konvoj od oko 40 kamioneta stigao je u Nijamej u nedelju uveče sa trupama iz drugih delova zemlje "kako bi smirili uznemirenu javnost i pripremili se za potencijalnu bitku", preneo je Si-En-En.

Kako javlja radio RFI, u intervenciji u Nigeru mogle bi da učestvuju vojske Nigerije, Senegala, Benina i Obale Slonovače.

"Nigerija je i dalje odlučna da bude lokomotiva operacije. Ona će obezbediti više od polovine trupa ako bude potrebno", javljaju mediji, citirajući neimenovanog nigerijskog zvaničnika.

Planom intervencije predviđeno je učešće kontingenta od 25.000 ljudi.

Sveopšti rat

Bivši komandant snaga NATO u Evropi, penzionisani admiral američke mornarice, Džejms Stavridis, smatra, da bi situacija u Nigeru mogla da eskalira u rat punih razmera na afričkom kontinentu.

Ranije je ECOWAS dao nedelju dana, za povratak predsednika Mohameda Bazuma na vlast u Nigeru. U suprotnom, kako je rekao šef komisije Zajednice Omar Alje Ture, ECOWAS će upotrebiti silu da obnovi ustavni poredak. Istovremeno, zapadni mediji su pisali da je plan moguće vojne intervencije u situaciji u Nigeru već razrađen.

- Hoće li situacija u Nigeru dovesti do rata u Africi u punom obimu? Naravno, za ovo postoji potencijal. Bio bi to značajan i razoran događaj - napisao je Stavridis na društvenoj mreži X (ranije Tviter).

Pobunjenici u Nigeru saopštili su juče, da neimenovana država sprema napad na njihovu zemlju. Najavili su i zatvaranje vazdušnog prostora.

Foto: EPA-EFE/ISSIFOU DJIBO

 

ECOWAS je ranije saopštio da obustavlja finansijsku pomoć Nigeru, kao i da uvodi zabranu putovanja i zamrzavanje imovine učesnika puča, njihovih porodica i svakog ko pristane da „učestvuje u institucijama” koje je uspostavila pobunjenička vojska. Takođe, zatvorene su granice i obustavljene komercijalne i finansijske transakcije između zemalja Zajednice i Nigera.

Istovremeno, prošle nedelje, hiljade demonstranata okupilo se u glavnom gradu Nigera Niameju, da izraze podršku vojsci koja je došla na vlast, i osudi sankcije koje je zemlji uveo ECOWAS.

Ranije je grupa nigerijske vojske najavila smenu predsednika Mohameda Bazuma i zatvaranje granica. Pre toga, vojska predsedničke garde blokirala je predsedničku palatu u glavnom gradu Nijameju.

Komandant predsedničke garde, general Abdurahman Čiani, pojavio se 28. jula na državnoj televiziji u Nigeru, kao šef Nacionalnog saveta za odbranu otadžbine, koga su formirali učesnici puča.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)
Live TV

Rusi u svemu superiorni u odnosu na Ukrajince! Za Ukrajinu stvari danas stoje loše, a sutra će biti još gore! (VIDEO)

Bitka za Časov Jar se zaoštrava. Zelenski smenio načelnika odeljenja za sajber bezbednost. Zašto je poseta kineskog predsednika važna za celu Evropu. Kolumbija prekinula diplomatske odnose sa Izraelom. Gosti emisije "Rat uživo" bili su analitičar prof. dr Miloš Laban i sociolog prof. dr Ilija Kajtez. Uživo u program javio se i geopolitički analitičar Milutin Ilić.

02.05.2024

19:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija