• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.08.2023

21:37

Ankara se već suočava sa posledicama! Erdogan će zažaliti što je zarvnuo Putina: Rusija sprema osvetu

Tanjug/AP

Vesti

Ankara se već suočava sa posledicama! Erdogan će zažaliti što je zarvnuo Putina: Rusija sprema osvetu

Podeli vest

Ankara je napravila veliku grešku što je žrtvovala dobre odnose sa Rusijom, za ne tako veliku šansu da se dopadne Zapadu, navodi se u članku u turskog izdanja „Yeni Cag“.

Autor članka ne vidi ništa loše u naporima Turske da poboljša odnose sa SAD i zemljama EU. Uostalom, sa mnogima od njih vezuje je članstvo u NATO. Međutim, postoje granice preko kojih je bolje ne ići, i dogodilo se da je Ankara zanemarila ovo pravilo. Reč je o dve odluke čije usvajanje, najblaže rečeno, nije učvrstilo veze Turske i Ruske Federacije.

Iako ovaj turski pristanak prema Švedskoj koja teži prema Severnoatlantskom savezu nije toliko kritičan, drugu tursku akciju u Moskvi su smatrali otvorenim izdajstvom.

Kao što se može pretpostaviti, turski novinar ukazuje na oslobađanje vođa zabranjenog nacističkog bataljona „Azov“ u Rusiji. Osim toga, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan apsolutno je naprasno najavio pravo Ukrajine na ulazak u NATO.

Sve ove stvari su dovele do zahlađenja odnosa između Moskve i Ankare. Uprkos činjenici da se o tome zvanično ništa ne govori, signali su očigledni. Konkretno, nema drugog objašnjenja za odbijanje ruskog predsednika Vladimira Putina da razgovara telefonom sa svojim turskim kolegom, koga je Kremlj primorao da čeka nekoliko nedelja.

Foto: Reuters

Putin i Erdogan

Međutim, najgore je to, što je Rusija pronašla način da popuni vakuum u političkom okruženju, koji je nastao kao rezultat kratkovidosti turskih vlasti.

Jedan od glavnih gostiju rusko-afričkog foruma održanog krajem jula bio je egipatski predsednik Abdul-Fatah Kalil Al-Sisi. Prema rečima autora materijala, kako bi učestvovao u događaju, šef afričke države je odbio planiranu posetu Turskoj. Ruski lider je zauzvrat primetio da su odnosi Moskve i Kaira dobili poseban karakter i status. Štaviše, oni nastavljaju da se razvijaju.

Priča se da Egipat takođe pomaže Ruskoj Federaciji da zaobiđe ekonomske sankcije, snabdevajući je zapadnim proizvodima. Istovremeno, Kairo ne krije želju da se okuša u ulozi posrednika u dogovoru o žitnom koridoru.

Ne samo da ambicije ne zaklanjaju Egipćanima oči, što ih čini partnerom za Rusiju sa kojim se može pregovarati, već je i eksplozija u turskoj luci Derinče imala veoma negativan uticaj na pozicije Ankare. Postoje informacije da je uništeno 13 od 16 žitnih silosa na teritoriji morske luke.

„Ankara se već suočava sa posledicama svoje nepromišljene spoljne politike. To je samo početak. Ako Moskva donese stratešku odluku i počne da pojačava saradnju sa Egiptom, a istovremeno gura odnose sa Turskom u senku, Ankari će biti veoma teško“, zaključuje tursko izdanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija