• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Mediji

14.08.2023

23:15

(VIDEO) Kina pravi laser za obaranje Maskovog Starlinka! Peking jasan, svi koji rade za vojsku SAD biće uništeni!

Shutterstock/Reuters

Vesti

(VIDEO) Kina pravi laser za obaranje Maskovog Starlinka! Peking jasan, svi koji rade za vojsku SAD biće uništeni!

Podeli vest

Kineski Nacionalni univerzitet za odbrambene tehnologije razvio je sistema za hlađenje visokoenergetskih lasera koji će im omogućiti da rade „neograničeno" bez akumulacije preterane toplote. Vojni eksperti sugerišu da Peking namerava da svoje superlasere koristi obaranje satelita, a na meti je pre svega Starlink kompaniije Ilona Maska SpaceX.

Podsetimo, kineske vojne stručnjake užasava to što Space X veoma blisko sarađuje sa Pentagonom i američkom mornaricom (US Navy). Njihove rakete Falcon 9 imaju i status "prefered mission resolver", što znači da Pentagon ima najviše poverenja u ovu kompaniju kada je u pitanju slanje vojnih satelita u orbitu.

Peking navodi i da "vojni teret" kompanija Space X  lansira iz vazduhoplovne baze Vandenberg AFB u Kaliforniji, a u okviru baze čak ima i svoj poseban kompleks, nazvan "Space Launch 4". Satelite koji se odavde lansiraju koriste agencije NRO, DIA, CISA i sam Pentagon. Kinezi tvrde i da je sa istog mesta lansiran i šesti satelit iz tajnog programa "Sentinel", a u pitanju nova generacija satelita sa mogućnošću skeniranja tla ili mora do dubine od 1,3 kilometara.

Kineska vojska takođe navodi da pojedini "Starlink" sateliti poseduju "jonske motore" (ion thrusters), kojima za kratko vreme mogu promeniti visinu ili orbitu, što ne bi bilo poželjno ako im je jedina namena slanje internet signala. Kinesko ministarstvo telekomunikacija smatra da je u pitanju i "ekonomski udar" na zemlju, te da "Starlink" ima ambicije da bude "jedini internet provajder za ceo svet".

Peking je očigledno odlučio da zaustavi Starlink i SpaceX, a sada je na pragu i oružja sa kpojim će to moći i da uradi! Uticajni kineski list South China Morning Post, pozivajući se na članak u kineskom naučnom časopisu Acta Optica Sinica, prenosi da je ostvaren ogroman napredak u poboljšanju performansi laserskih sistema visokih energija.

SCMP navodi da je lasersko oružje „preko potrebno vojnim snagama širom sveta" jer može „da pogodi brzinom svetlosti i ne zahteva skupu municiju".

Laser generiše visokoenergetski snop kroz proces stimulisane emisije u gasovitom ili kristalnom medijumu do stanja veće energije. Vraćajući se u osnovno stanje, ovi atomi ili molekuli emituju fotone, koji se koriste za stvaranje laserskog zraka. Pravac snopa se podešava pomoću ogledala ili sočiva, a sistem mora biti visokoprecizan, inače će snop odstupiti od željenog kursa.

Međutim, snop koji prolazi kroz vazduh zagreva gasove na koje nailazi, što stvara turbulentan tok. To može dovesti do raspršivanja zraka i smanjenja njegove preciznosti. Pored toga, zbog zagrevanja gasa, ogledala i sočiva mogu da se oštete. Sve ovo smanjuje efikasnost laserskog oružja.

Da bi se sve to izbeglo, zato Kinezi rade na sistemu hlađenja. Njihova tehnologija omogućava da se u potpunosti eliminiše štetna toplota koja neizežno nastaje. To, kako tvrde kineski naučnici, stvara uslove da se laserski snop „može održavati bezmalo beskonačno".

SCMP navodi da bi Kina mogla da koristi lasersko oružje za onesposobljavanje dronova, raketnih projektila i aviona. Istovremeno,  vojni naučnici sugerišu da Peking namerava da svoje superlasere koriste i protiv svemirskih satelita, poput Starlink kompaniije Ilona Maska SpaceX.

Lasersko oružje prave i Rusi i Amerikanci!!!




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15