• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.08.2023

07:10

(VIDEO) Putinovo horor oružje sravnjuje Ukrajinu sa zemljom! Zapadni PVO sistemi nemoćni protiv razorne rakete!

Reuters/printscreen/Jno, Public domain, via Wikimedia Commons

Vesti

(VIDEO) Putinovo horor oružje sravnjuje Ukrajinu sa zemljom! Zapadni PVO sistemi nemoćni protiv razorne rakete!

Podeli vest

Ukrajinski sistemi protivvazdušne odbrane ne mogu da se suprotstave ruskim raketama H-22, rekao je savetnik komande vazduhoplovstva Ukrajine Jurij Ignat, prenosi list "Strana".

- Ukrajinska protivvazdušna odbrana nikada nije uspela da obori rakete H-22 kojima je Rusija sinoć napala Ukrajinu. To su rakete koje mogu da se obore sredstvima poput američkog 'patriot' PVO sistema - kazao je Ignat.

Iako se ova raketa smatra krilatom, to je supersonična krstareća protivbrodska raketa velikog dometa, kazao je i naglasio da obični sistemi PVO ne mogu da uhvate raketu poput ove.

Ignat je ranije govorio da ruske trupe koriste tehniku brze promene putanje raketa, te zbog toga sistem PVO često ne može da otkrije granate.

 

 

Ruska vojska je u maju pogodila protivvazdušni raketni sistem "patriot" u Kijevu hipersoničnom raketom "kinžal". Američki sistem PVO nije uspeo da je presretne. Kako je istakao potpredsednik vlade Denis Manturov, danas je samo domaća PVO sposobna da uništi rakete ovog tipa.

Šta je H-22?

Raketa H-22 je stara ali smrtonosna protivbrodska raketa velikog dometa razvijana u vreme Sovjetskog Saveza, koja može da nosi nuklearnu bojevu glavu. Dizajnirana je za upotrebu protiv nosača aviona i njihovih borbenih jedinica, bilo sa konvencionalno ili nuklearnom bojevom glavom. Korišćena je za naoružavanje supersoničnog bombardera Tu-22.

 

 

Raketa je duga oko 11 metara, a njena težina pri lansiranju je 5.900 kg. Brzina joj je četiri maha a domet 440 km. Bojeva glava je 1.000 kg RDX (heksogen, eksplozivni nitroamin moćniji od TNT-a koji se smatra jednim od najrazornijih eksploziva) ili nuklearna od 350 kilotona. Inicijalno su izgrađene dve verzije rakete, H-22 sa konvencionalnom bojevom glavom i H-22N sa nuklearnom bojevom glavom od 350-1.000 kT.

H-32 je radikalno unapređena varijanta H-22 sa brzionom od pet mahova i dometom od 1.000 km. Primljena je u službu 2016, a trenutno se proizvodni za lansiranje sa TU-22 M3. Težina bojeve glave je smanjena na 500 kg radi poboljšanja dometa.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!
Politika

Kancelarija za KiM: Kamenovanje škole u Gojbulji je otvorena pretnja Srbima na KiM, ovo je planirana akcija!

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da se gađanje kamenicama Osnovne Škole "21. novembar" u Gojbulji, u opštini Vučitrn, kojom prilikom je slomljeno staklo na ulaznim vratima i jedna kamera, ne može se shvatiti drugačije, nego kao otvorena pretnja Srbima na Kosovu i Metohiji, kao i da su slični napadi koji su gotovo svakodnevni, posledica antisrpske politike Aljbina Kurtija.

21.05.2024

12:42

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija